Какво ти пречи да отслабнеш
<em>Има няколко момента, които не ти позволяват да стопиш излишните килограми въпреки жестоките диети. Ако не ги вземеш под контрол, стрелките на кантара никога няма да помръднат надолу. Научи се да ги разпознаваш и разбери защо нападаш хладилника дори когато си яла само преди десетина минути.<br /> </em><br /> <strong>Тъпча се от сутрин до вечер. Защо?<br /> </strong><br /> <u><em>Да се опитаме да намерим отговора на този въпрос.<br /> </em></u><br /> <span style="color: #800000"><strong>Водата спасител<br /> </strong></span>Пиеш малко вода, а тя е най-нискокалоричната напитка. От 6 до 8 чаши вода на ден - и токсините в организма ти ще изчезнат, защото просто се &ldquo;отмиват&rdquo;. Освен това водата ти помага да се чувстваш сита и не съдържа калории. Пий вода и ще потиснеш желанието за пореден път да погълнеш някой бонбон или кола, ще намалиш и количеството калории, без дори да съзнаваш това.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Нещо не ми се спи...<br /> </strong></span>Не си доспиваш. Недостигът на сън затруднява контрола над теглото. В резултат на изследвания на съня учените установили, че в организма на уморения и недоспал човек се понижава нивото на лептина, специалния белтък, който регулира апетита и съответно теглото. Ако редовно си недоспиваш, чувството за глад се усилва и по-бавно се изгарят вече натрупаните калории. Освен това се повишава нивото на хормона кортизон, което увеличава потребността на организма от въглехидрати А това неизбежно води до натрупване на мазнини.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Често, но по много малко <br /> </strong></span>Ти ядеш много малко. Постоянно ти се иска нещо да дъвчеш, тъй като при нито едно приемане на храна не се наяждаш до насита. За да не се чувстваш гладна и да не трупаш излишно тегло, употребявай храна, богата на целулоза и вода, но съдържаща малко калории - такива са плодовете и зеленчуците. Богатата на целулоза храна не само осигурява обем, но и по-дълго се преработва, което предизвиква продължително усещане за ситост.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Шоколадена зависимост<br /> </strong></span>Ти похапваш шоколад на празен стомах. Усещането за глад не изчезва, но така придобиваш психологическа зависимост от шоколада. Имай предвид, че усещането за глад подобрява вкусовите качества на всяка висококалорична храна, затова ти се иска да ядеш още и още. По-добре сдъвчи сладкото парченце 15-30 минути след ядене - така няма да си изградиш вредния навик, свързан с шоколада.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Дайте ми по-голяма чиния!<br /> </strong></span>Храниш се в големи чинии. Това е психологически неправилно. Колкото по-голяма е чинията, толкова повече ядене има в нея. А колкото повече е храната пред очите ти, толкова повече ти се иска да ядеш. Дори да не ти е вкусно, все пак дояждаш всичко сипано. Значително по-добре е да се храниш в средноголеми чинии, ненапълнени до краен предел. Така ще ядеш бавно, ще дъвчеш продължително, ще направиш услуга на стомаха си, защото няма да му се налага да работи за четирима. При това той ще успее да изпрати сигнал до мозъка, че има чувство за наситеност, а мозъкът от своя страна ще &quot;издаде&quot; заповед за прекратяване на приема на храна.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Я, какво дават по телевизията? <br /> </strong></span>Ядеш, докато гледаш телевизия. Това е много вреден навик, присъщ на повечето хора. Мозъкът започва да свързва телевизията с храненето, затова докато гледаш телевизия, те тегли към яденето, независимо дали си гладна или не. Несъзнателното приемане на храна води до преяждане и употреба на &ldquo;неправилни&rdquo; продукти. Вниманието не е съсредоточено върху яденето, мозъкът не може да контролира процеса на насищане, а ти продължаваш да ядеш, въпреки че вече си се заситила. Старай се да ядеш на едно и също място, без да се отвличаш с нищо.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Най-важното е в жълтъка<br /> </strong></span>Не ти достига хром. Този микроелемент способства загубата на тегло, намалява отлаганията на мазнини, увеличава мускулната маса и подобрява контрола на глюкозата в кръвта, което води до понижаване на усещането за глад. Хром съдържат яйчните жълтъци, малцът, мултивитаминните комплекси и минералните добавки. Препоръчителната доза хром на ден е 200 мкг.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Забравих да подлютя яденето<br /> </strong></span>Предпочиташ храната без пипер. И грешиш! В червения пипер се съдържа веществото капсоицин. То сериозно потиска апетита и помага да се изгарят излишните калории. Ако редовно употребяваш червен пипер по време на хранене, поеманите от теб калории на ден ще намалеят с 1000.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Целулозен контрол<br /> </strong></span>Ти не контролираш апетита си по време на хранене. За това ще ти помогне целулозата. Разтворимата растителна целулоза е най-ефективна, тъй като набухва във вода и предизвиква усещане за ситост. Освен това тя намалява потребността от хранене, предизвикана от ниското съдържание на глюкоза в кръвта, тъй като забавя поемането на захарта от тънките черва, изравнявайки по този начин колебанията на нивото на глюкозата в кръвта. Растителна целулоза се продава и в аптеките под името микрокристална целулоза. Но запомни: необходимо е правилно да подбираш необходимата доза и внимателно да приемаш капсулите и таблетките, като строго спазвате инструкциите за прием. Предозирането на бързо набухващата целулоза може да доведе до запушване на гърлото и хранопровода.<br /> <br /> <hr /> <span style="color: #000000"><strong>Без захар и витамини - 15 години живот повече!<br /> </strong><br /> </span>Немски учени открили, че отказът от захар и витамини може да удължи живота с 15 години.<br /> Бил направен експеримент с червеи: когато ги ограничавали в приемането на глюкоза, това принуждавало организма им да произвежда повече свободни радикали - нестабилни молекули, които могат да нанесат вреда на организма. А след това в тях бързо се активизирали механизми, защитаващи организма от вредното въздействие на тези молекули, и продължителността на живота им се увеличавала с една четвърт. <br /> <br /> Хората се борят със свободните радикали с помощта на хранителни добавки, захар и витамини. С други думи - гасят собствената си защитна реакция. Учените отдавна са открили, че червеите и маймуните с тяхната нискокалорична диета живеят по-дълго. Новото изследване обаче доказва, че върху продължителността на живота влияе не калоричността на храната, а именно количеството употребявана глюкоза. За първи път бе обявено, че антиоксидантите, дълго време смятани за вещества, съхраняващи здравето, може да донесат повече вреда отколкото полза.<br />