ТОПСЕКРЕТ
• Самоубилият се шеф на архива на НРС Божидар Дойчев изнасял информация на магнитни носители и я предавал на бившия шеф на службата Димо Гяуров
• Иван Костов единствен знаеше как се управлява тази държава, защото с такива хора около себе си можеш да управляваш само с тоягата по главата – той не шантажираше с досиета непослушните, а направо ги екзекутираше
• Ахмед Доган работеше едновременно за ДС и за турското външнополитическо разузнаване


“ШОУ” продължава с откровенията на бившия офицер от външнополитическото разузнаване Красимир Райдовски. В този брой някогашният разузнавач и познавач на политическите нрави в България разкрива нови тайни по темата с досиетата и дообяснява защо бъдещото отваряне на архивите на ДС може само да го разсмее.

- Г-н Райдовски, обещахме да запознаем читателите си с истината за унищожаването на досието на банкера Атанас Тилев – агент Румянцев? Кога и как бе унищожено най-скандално след това на писателя Георги Марков досие?
- То беше унищожено през 1993 г. ген. Аспарухов трябваше да бъде осъден, защото говорим за документно престъпление и измама. Той наруши 61-во постановление на МС от 1991 г., което забраняваше да бъдат унищожавани каквито и да било документи с гриф “строго секретно”. Едно такова предложение носи минимум три подписа. Само по себе си и съдържанието на предложението е невярно, защото там пишеше, че Тилев е вербуван с цел конкретна, еднократна задача. В това предложение се сочи, че е минало времето, минал е и срокът, тази задача не стои за решаване по най-различни причини и делото не бива да се пази. Но най-отвратителното е, че при Филчев прокуратурата спря делото срещу Бриго Аспарухов по недопустим начин, вместо то да се реши от съда. Това е престъплението срещу държавността. А навремето Владо Тодоров лежа в затвора, без да е нарушил никакъв закон. Както и ген. Семерджиев, който също беше съден.
- Всъщност какъв е проблемът?
- Проблемът е, че това просто не е вярно. Атанас Тилев е вербуван през 1971 г. от служител на Първо главно управление и е предложен на ПГУ ДС за вербовка от бивш виден деятел на казионното БЗНС. Той е покойник и няма да споменавам името му, защото и бащата на Тилев е виден деятел на онова БЗНС. Та, един от секретарите на постоянното присъствие на БЗНС, приятел на баща му, отива при зам.-министъра на МВР Димитър Кьосев, който е и началник на Първо главно управление и му казва, нашето момче, синът на бай Жеко ще се жени за щерката на финландския външен министър (бъдещ премиер) и... между другото, бащата на Тилев е народен обвинител по време на Народния съд в Стара Загора. Вторият документ е протокол за унищожаване на делото, подписан от трима души. В него пише, че на еди- коя си дата еди- кой си е унищожил делото.
- Защо мислите ,че основанието за унищожаване на делото е недостоверно?
- Защото на човек, на когото е поставена само една задача, няма как да има 5 тома дело. Ако ги пресметнем средно по 300 листа, това прави 1500 листа. Вярно, че имаше агенти графомани, но и най-големите от тях няма как да имат такова обемисто дело за еднократна задача. Няма такъв случай. Ясно е, че основанието за унищожаване на досието на това основание е невярно.
- Каква е според вас тогава истинската причина да бъде унищожено досието му?
- Благодарение на Атанас Тилев Сакскобургготски става съветник във финландската фирма “Тампела” и ред други неща. Ужасното е друго. Тилев винаги е работил за комунистическа България, което аз приветствам., защото той е помагал на комунистическа България. След 1991 г. обаче той се връща и почва да плюе по нея и ДС, чийто агент е бил.
- Само за да почисти моралния облик на приятеля си в нова България ли Бриго Аспарухов е унищожил досието на Тилев?
- Не. Делото е било унищожено, защото Тилев, помагайки на Сакскобургготски, в същото време е донасял за него на Държавна сигурност. Значи, ако аз наричам някого свой приятел и в същото време пиша и донасям за него, тук вече се получава конфликт на интереси. И информацията на Тилев в никакъв случай не може да се нарече позитивна в морален аспект. Ами той кисне Симеон Сакскобургготски. Човек за приятеля си ще пише ли агентурни донесения, които да изпраща след това в ДС? Дори и според тогавашните норми, човек пази приятелите си от ДС, от ”лошата” ДС.
- Има ли други причини ген. Аспарухов да си сложи главата в торбата заради Атанас Тилев?
- Другата причина са личните отношения на Бриго Аспарухов със своя чорбаджия Тилев. Ген. Аспарухов работи официално за Атанас Тилев от момента, в който е освободен от НРС. Той управлява огромната му империя в България “Дару” срещу една огромна заплата и други привилегии.
- А преди да бъде освободен?
- Ами, по свое време Бриго Аспарухов подмени автобомилния парк на НРС с “Роувър”-и, които бяха остаряла технология, т.е. с остарели морално автомобили на изключително висока цена, което и самите англичани си го признаха. Тези коли се внесоха чрез “Дару кар”, която беше представител на “Роувър” за България, а Бриго Аспарухов закупи роувърите за НРС. Президентството също закупи коли на Тилев, които са доказали своята несъстоятелност морално- остарели, с огромен разход на гориво, с куп дефекти, които показаха. НСО подмени мерцедесите с БМВ, прекара ги през “Дару кар”. Да не говорим за помощта, която ген. Аспарухов оказа на Тилев да напусне границите на България през 1996г. Защото на Тилев му беше наложено запрещение да напуска страната. В доклада на покойния Кольо Добрев за банковата криза в България има пасаж, според който Атанас Тилев неправомерно е присвоил 40 млн. долара от БЗК.
- Според Емил Кошлуков има един доста странен факт в биографията на Бриго Аспарухов. След като президентът Желев го назначава за шеф на НРС, той запазва резидентурата ни Мадрид, което според новите приоритети на България по онова време е повече от странно и което престава да бъде толкова странно, ако се отчете факта, че в Мадрид живее бъдещият премиер на България…
- Странно е. Странно е и че човекът, на НРС който беше в Мадрид, когато се завърна по-късно, стана съветник на Иван Костов. Същият този човек беше бивш служител на Второ главно управление, а след това на и Първо главно. Аз питам – защо този бивш служител на ДС е бил на работа при Костов? Според мен, защото този човек през цялото време е наблюдавал дейността на Симеон Сакскобургготски. Защо иначе Костов ще го назначава на този пост? Този човек е компетентен за един много тесен сегмент от разузнавателната дейност на минала и сегашна България и на руските тайни служби. Част от този сегмент е и Симеон Сакскобургготски.
- След отравянето на руския разузнавач Литвиненко един журналист с по-развинтена фантазия би могъл да помисли, че през 94 е правен опит да бъде отровен и ген.Аспарухов. Тези дни спецът по токсикология проф. Александров каза, че навремето ген. Аспарухов едва е бил спасен след нашумелия опит за отравянето му с кафе в президенството. Концентрацията на отровата тетрахлорметан в организма му е била смъртоносна, за разлика от тази на пострадалия покрай него президентски говорител Валентин Стоянов?
- За Литвиненко не знам, но си спомням, че тогава познатият вече агент “Липа” на ДС – журналистката Ангелинка Петрова, обвини публично една секретарка на Желю Желев. Тази секретарка осъди Ангелинка и листата на Липата окапаха, защото никой не доказа, че ген. Аспарухов е бил отровен с кафе. Битуваше друга версия. Няколко другари са се напили в президенството и някой от тях с цигарата си е предизвикал запалване. Другарите потушили пожара с пожарогасител, но така, че се натровили. Същото това вещество, за което говори професорът, се съдържа в пожарогасителите. Става дума за това, че в кабинета на Валентин Стоянов той и Бриго Аспарухов редовно са се запивали, но не с кафе. Генералът ходеше при него редовно. И са попийвали. Знам го от хора, близки до Вальо Стоянов.
- Нека се върнем отново на самоубийството на последния шеф на архива на НРС Божидар Дойчев, за когото казвате, че бил добър човек, но със слаб характер и податлив на натиск. Той е имал трима началници – Бриго Аспарухов, Димо Гяуров и Кирчо Киров. При кого от тримата смятате, че този натискът е бил най-голям?
- За ген. Аспарухов вече говорихме. Говори се също, че Дойчев е качвал неправомерно информация на магнитни носители, които е предавал на Димо Гяуров. Впрочем, този човек, ако не беше му полезен, не би трябвало да работи вече там, защото той навърши пенсионната възраст по негово време, преди шест години. Той беше пенсиониран, но остана да работи като цивилно гражданско лице на трудов договор със службата. За мен трябва да има много сериозна причина, която да накара Димо Гяуров да остави този човек, който не разбира от архивно дело.
- Да, но той се самоуби при Кирчо Киров?
- Сегашното ръководство в никакъв случай не би си позволило да използва Дойчев, за да наруши закона. Просто вече нямат интерес да го нарушават. За какво му е на Кирчо Киров да рови по архива.
- Отново опираме до следното – всяко съмнително нещо, което се случи в тази държава, рано или късно неизбежно опира до Иван Костов. Тези дни писаха, че експремиерът е прибягвал до политически шантаж с досиета спрямо Красимир Карачанов и шефа на “Далекосъобщения” Веселин Стойков навремето?
- Глупости. Тук не става въпрос за никакъв политически шантаж. Случаят, особено с Веселин Стойков, беше съвсем друг. Той един път беше проверяван по повод включването му в кандидатдепутатската листа и резултатът беше негативен, т.е., чист. Вторият път беше проверяван, когато трябваше да го правят член на НСРТ. Резултатът от втората проверка беше позитивен. Това вече е директно рязане на глава. Но това не е шантаж. Шантаж е, когато някой го извика Стойков на четири очи или най-много в присъствието на само един свидетел още и му каже – или ще постъпиш, както искаме, или ще те дискредитираме публично. Него никой не го е викал на подобен разговор. Той беше екзекутиран публично и морално, макар, че Стойков е работил за научно-техническото разузнаване и по-скоро заслужава похвала, защото не е направил нищо лошо. Напротив – допринесъл е с нещо за научно-техническото развитие на страната, колкото и смешно да звучи това днес за някого. Но явно нещо не е угодил на началника си. А по онова време Костов беше едноличен началник на държавата. Но аз и преди, и сега винаги съм казвал, че Иван Костов единствен знаеше как да управлява тази държава. Защото по онова време с такива хора около себе си можеше да управляваш само с тоягата по главата. Това го казвам съвсем сериозно.
- Защо Ахмед Доган демонстративно и най-малко се страхува от предстоящото осветляване на архивите?
- Доган е христоматиен пример какъв трябва да бъде политикът на новото време. Няма по-голям играч от него. Дори и Луканов не беше такъв политически играч като него. Защото работейки за Държавна сигурност, той в същото време е работил и за турското външнополитическо разузнаване. Така, че в тази посока за Доган може да се говори само добро, защото той е успял да излъже българската държава, работейки за чуждата сигурност. ДПС е политическата сила, която най-много настоява да бъдат разкрити досиетата, защото не остана депутат на движението във всички досегашни парламенти, чието сътрудничество с ДС да не е било осветено.
- И накрая как ще коментирате изявленията ген. Семерджиев 16 години, след като ДС не съществува, че унищожени досиета няма, а архивът е бил само преструктуриран?
- Приказките на Семерджиев за преструктурирането на архива за мен за пълни глупости. Но, първо ще се върна на това, че решението за разгромяването на ДС беше взето от първото правителство на Луканов. Андрей Луканов ненавиждаше ДС, защото това беше структурата, която се бореше срещу корупцията в страната. И в зависимост от личните взаимотношения вътре в ръководството на БКП и конюнктурата една или друга разработка биваше смачкана или реализирана и доведена до съдебна зала. Това и Димитър Иванов много добре го знае. Всичко това пряко засягаше Луканов. Самият Семерджиев съм убеден, че беше използван от обкръжението на Луканов. Атанас Семерджиев беше армейски офицер и хабер си нямаше от структурата на МВР, но той уволни между 14 и 15 хиляди офицери от вътрешното министерство и ДС по онова време. Да, но ръката, която движеше ръката на Семерджиев, беше ръката на Любен Гоцев, който му беше заместник. Атанас Семерджиев само държеше писалката и подписваше.
- А кой държеше ръката на Любен Гоцев?
- Луканов, разбира се. По онова тези хора си купуваха индулгенции за своето минало и си създаваха предпоставки за бляскаво капиталистическо бъдеще. Това беше целта на погрома върху ДС по начина, по който стана, и оттам върху държавността в България. По онова време тези хора бяха обладани от страх за своето лично бъдеще и неприкосновеност. Затова, ако са унищожавани дела, за мен това е поради абсолютния им страх за оцеляването си. Не защото някой е мислил за след 15 години. Ако действително е имало законспирирани агенти, които по един или друг начин е трябвало да бъдат манипулирани, те щяха да работят в интерес на кликата на Луканов или на бившата БКП. Добре де, нито Луканов го има, нито имаме комунистическа партия, защото социалистическата партия е бледа сянка от БКП, тя е съвсем друга идейна структура. Тогава за кого работят те? Така, че легендите за законспирираните и манипулирани агенти за мен са абсолютни простотии. Един пример. Кой беше първоинициаторът на акцията по оплюването на бившия конституционен съдия и кандидат-президент Георги Марков? Ами това беше партийният доносник Андрей Райчев, чиято съпруга Венезия Недялкова си припомни в медийното пространство някакво старо интервю с бивш служител на Шесто. Той беше инициаторът и на акцията срещу няколко водещи журналисти. Какъв е мотивът да го прави? Нямам представа примерно с какво Георги Марков е засегнал личното пространство на Райчев, чийто баща Венцел Райчев работеше ръка за ръка с КГБ и беше съветник на президента Желев. Според мен, причината по-скоро се крие в характерологичните особености на Андрей Райчев. Само, че къде е тук манипулацията? Кажете ми поне една публична личност от последните години, която е била дискредитирана, върнете се назад в дейността й и ми посочете случай, в който тя е била манипулирана преди момента на дискредитирането й. Колкото до службите, структурите са нови, но нравите са старите. Убеден съм, че и сега, както преди, една разработка може да бъде реализирана и да стигне до съдебна зала или да бъде смачкана.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ