IN MEMORIAM
Покойният вокалист на ^Тангра^ страдал и от тежко възпаление на надкостницата, беше се стопил наполовина

Култовият музикант издъхна на 50-годишна възраст, оставяйки полусираче новородената си рожба. Детето е плод на връзката му с млада дизайнерка, чието име рокаджията пазеше в дълбока тайна подобно на покойния си колега Георги Минчев. Последните дни и на двамата бяха ^подсладени^ от доста по-свежи дами, но това - уви, не можа да удължи земния им път.

На младини Чочо е бил семеен за кратко, а после, за ^наваксване^ го удря на бохемски изпълнения. Животът му се превръща в ^шоу на колела^. Предпоследната му спирка бе луксозният мезонет на Лили Иванова на ^Оборище^, който го подслони до 1997 г. Комшии на кубратската легенда шушукат, че брадатият й възлюбен изпълнявал ролята на момче за всичко и всяка сутрин по анцуг изхвърлял боклука и мъкнел пазарските торби. След като се изнесе от сърцето и покоите на певицата, Чочо спря всякакви контакти с нея и на светските купони двамата се подминаваха като бързи влакове.
Наскоро Владовски обеща специално интервю за народното издание, в което ^да разкаже всичко^ - и случки от бурната си творческа и житейска биография, и, разбира се - пикантерии от връзката си с примата на родната естрада. За жалост коварната болест сложи точка на плановете му.
Преди време музикантът открехна леко завесата над любовните си мераци. Довери, че си пада по ^красиви и нежни създания^, обаче е заклет противник на брака. Жената, която би могла да го прикотка, трябва да е с привлекателна външност, ^искрена, с чувство за хумор^. Имало само едно ^но^ - не бил особено влюбчив. В лицето на последната си спътница, с която делеше просторен апартамент в ^Лозенец^, ^коравосърдечният^ рокаджия несъмнено си намери майстора.
В интерес на истината екссолистът на ^Тангра^ не скри от репортера на ^ШОУ^, че здравословното му състояние е плачевно. По мнението на лекарите диабетът е увредил фатално вътрешните му органи. Последните месеци Владовски се беше стопил почти наполовина.
Още през 2002 г. той го закъсва сериозно - нападат го грипове, които подриват имунната му система. Получава тежко възпаление на надкостницата и ненадейно, без видима причина, и двете му ръце се чупят като клечки.
^Ръцете ми направо увиснаха. Напълно неподвижни! Беше ужасно! Жестоки болки...^, вайкаше се приживе бившият любовник на Лили. Раздвижването на крайниците се оказало трудна и скъпоструваща процедура. Въпреки проведената терапия Владовски до последно се оплаквал от мъчителни прищраквания в ръцете, заради които често изпускал китарата.
Най-любопитното е, че болестта, пратила в гроба музиканта, за пръв път е ^видяна^ от варненски ходжа. Името на знахаря, развалил, без да ще, любовната магия между попветеранката и 22 години по-младия й фаворит, е Нуди Хасан. Той държи офис в един от най-лъскавите хотели на пътя към ^Златни пясъци^. Един хубав ден в кабинета му цъфнала самата Лили Иванова, която поискала да разбере кога най-сетне ще намери мъжа на живота си.
Нуди първо зарадвал изпълнителката на ^Ветрове^, като й казал, че е здрава като камък и ще откара най-малко сто години. После обаче почнал да цъка съжалително с език и чак когато Лили се изприщила от напрежение, разкрил тайната, продиктувана му от ^вселенския висш разум^. А тя била, че звездата е жертва на старо проклятие.
То висяло над нея още от ученическите години и затова нямала шанс да се срещне в този живот с голямата си любов. По време на сеанса станало въпрос и за връзката й с Чочо Владовски. Оракулът видял, че младият и наглед пращящ от здраве мъж страдал от диабет. Подшушнал на ВИП-клиентката си, че тази болест води до сериозни, да не кажем - неразрешими проблеми в кревата. И ако иска да поддържа формата си с необходимата доза мъжки хормони, трябва овреме да разкара гаджето си и да си намери друг ^донор^. Лили позеленяла, но след това стиснала зъби и помолила ходжата да й направи една услуга - естествено, срещу съответното заплащане. На нея й било неудобно да говори с Владовски по този деликатен проблем, затова молела Нуди да се срещне с избраника й и да го кандърдиса да я остави на мира. Шаманът си похортувал по мъжки с Чочо и му намекнал, че тази връзка няма бъдеще. Броени дни след беседата певецът напуснал мезонета на Лили и скоро се разчуло, че двамата сложили завинаги кръст на ^мирното съвместно съществуване^.

Емил ГРУЕВ


МИТКО ЩЕРЕВ МУ БЕШЕ СЪРДИТ
Сътрудничеството на Чочо с композитора от Ямбол датира още от далечната 1974-та. Тогава той е вокалист на първата формация на ^Диана експрес^, а албумът на групата става първата дългосвиреща плоча в историята на българската попмузика.
Малко преди смъртта на Владовски човек на ^ШОУ^ разговаря по телефона с маестрото. ^За съжаление нещата при него хич не са добри. От години се бори с диабета и на никого не пожелавам тези страдания. Иначе Чочо продължава да твори. Работи в звукозаписното си студио заедно с Дени Драганов. Даже преди години имахме проблем с тях. Бяха вкарали мой рефрен със Сашо Кипров в една от песните си и ги бях призовал да си върнат наградата от ^Златният Орфей^, не скри огорчението си Митко Щерев.


БРАТ МУ ТРОШАН ВЛАДОВСКИ ИЗБЯГА В КАНАДА
19-годишната му племенница Лиа Лабел атакува попкласациите в САЩ
Трошан е основател на легендарната банда ^Сребърните гривни^ и остава в Канада по време на едно турне. Заедно с него артисва и тогавашното му гадже - сопраното на най-първата ^Тоника^ - крехкото и синеоко миньонче от Бургас Анастасия (Сия) Бинчева. По-късно двамата официално закрепват отношенията си пред властите.
От няколко години музикантската двойка живее в Сиатъл. Трошан и Сия са родители на 19-годишната певица Лиа Владовски с артистичен псевдоним Лабел. Гласовитката е родена в Канада, после започва да се изявява като солистка в госпълхор в Сиатъл.
В началото на 2004 г. се опита да превземе американските чартове, стигайки до полуфинала на популярния конкурс за млади музикални дарования ^American Idol^ заедно с още 30 кандидати за слава. В крайна сметка племенницата на Чочо Владовски не попадна сред шестимата победители на конкурса, но впечатли изключително много журито с гласа си. Младата дама учи в музикален колеж и се опитва сама да пробие на поппазара в САЩ с демозаписи.
До последно народният седмичник не успя да получи достоверна информация дали Трошан, Сия и Лиа ще присъстват на погребението на Чочо. Братът на бившата вокалистка на ^Тоника^ - поетът Тома Бинчев, не бил осведомен за намеренията им. Бинчев, който е кадър на Литературния музей отказа да коментира бягството на сестра си в Канада и последвалите от това неприятности в неговата кариера. След като Анастасия ^избира свободата^, нейният брат е принуден да напусне редакцията на бургаския ежедневник ^Черноморски фронт^. Благодарение на застъпничеството на свои събратя по перо със силни позиции в тогавашния Съюз на писателите успява да се пребори със ситуацията и да започне живота си ^на чисто^ в София.


БОРИС ГОДЖУНОВ СЕ СТРЕСИРАЛ ОТ ЧЕРНАТА НОВИНА
Потърсихме за коментар и колегата на Чочо от по-старата генерация Борис Годжунов, но нашенският Том Джонс отказа интервю по темата.
Според негови познати Годжунов изпаднал в тотален стрес от смъртта на Владовски. ^Ей, изяде го захарната болест това момче! И мен ме мъчи пущината, вече не зная на кой свят съм...^, кахърял се изпълнителят на ^Надежда^.
Годжунов също страда от тежък диабет. Развива го вследствие на шока от самолетната катастрофа през декември 1971 г., при която загиват Паша Христова и половината състав на естрадния оркестър ^София^. Напоследък певецът с кадифения баритон не се чувствал никак добре. Въпреки това си е наумил да довърши делото на живота си докрай - да осъди България в Страсбург за нанесени морални и материални щети, тъй като след катастрофата ДС го накарала заедно с другите оцелели да подпише декларация за неразгласяване.

ДОСИЕ
Цветан (Чочо) Владовски е роден на 20 март 1956 г. в София. Израства в семейството на класически музиканти. Самият той е с класическо музикално образование - флейтист, но още като ученик в музикалното училище свири в попгрупи, между които ^6 + 1^. През 1974 г. е вокалист на първата формация на ^Диана експрес^. После работи със ^Сребърните гривни^ и ^Синьо-белите^ (оркестъра на Емил Димитров). Истински популярен става като вокал на ^Тангра^ (1979-1984 г.) Оттогава датират хитовете ^Богатство^ и ^Нашият град^. След 1984-а работи самостоятелно, а в началото на 90-те започва неговото творческо и любовно сътрудничество с Лили Иванова. Двамата създават звукозаписно студио и Владовски продуцира албума на естрадната прима ^Хазарт^. Печели два последователни приза от ^Златният Орфей^ - Голямата награда през 1997 г. и Първа награда през 1998 г.