ВОЙНАТА НА ГРУПИРОВКИТЕ
Името му предизвиква смут в йерархията на подземния свят

„Фатик беше голяма работа. Той беше единственият, чиито камиони минаваха покрай бариерата с 60 км в час. Разните му там Самоковци, Доктори, Пилета не можеха и да си помислят за такова нещо.^
Бившият дребен контрабандист П. Х. не крие възхищението си от убития на 19 август в столицата Филип Павлов Найденов - Фатик. Като него мислят още десетки представители на сенчестите структури, за които побългареният кюрд ще остане ненадминат в бизнеса, щуротиите и бохемството си Баба, което на турски означава баща.
Хората, които години наред следят „наливането на основите^, го наричат „пионера на мутрите^, тъй като Фатик поддържаше добри отношения с повечето бизнесмени със съмнително минало и помагаше на много от тях с пари и със съвети. Много обаче са и хората, които се респектираха само при споменаването на името му.
Независимо от чувствата на приятелство, благодарност или омраза, които предизвиква споменът за него, познатите му са единни в едно - че показното убийство на поредната известна личност е потвърждение на правилото, че у нас няма недосегаеми хора.


Голямата страст на Фатик са колите. Негов е първият „Мерцедес^ 5 класа, появил се в София, както и първото „Ламборджини^. Случвало се е да кара новата си луксозна играчка само седмица, след което да си хареса нова. На 19 август 2003 г. той излиза от луксозния си дом в кв. “Бояна” в сребрист „Мерцедес 600^ и потегля към центъра. На светофара на булевардите „България^ и „Гоце Делчев^ колата спира. Последното, което Фатик вижда, са двама души с маски, които изскачат от тъмносин „Фолксваген Голф^ и изпразват по един пълнител от десантен автомат „Калашников^ към задната седалка на колата. По-късно дошлите на оглед полицаи и следователи ще съберат една лопата гилзи от асфалта. Изстрелите са фатални.
Фатик дължи известността си на легендарната за Държавна сигурност фигура от сирийско-кюрдски произход Исмет Шабан Тюркмен, наричан Стария Фатик или Големия Фатик. Синът му е роден на 7 юли 1963 г. в Турция. Десетина години по-късно бащата пристига в България със семейството си. Скоро след това Стария Шабан е вербуван от бившата Държавна сигурност и става активен участник в т.нар. „специфични търговски операции^, извършвани по онова време под контрола на държавата.
Шабан Тюркмен получава псевдонима Фатик, което на арабски означава „човекът, който отваря^. Твърди се, че кръстник му е полк. Славил Тодоров, който тогава ръководи II Главно управление на ДС, чийто икономически отдел е координирал целия чуждестранен контингент от вносители и износители на контрабандни стоки.
Властите му предоставят специална къща в Бояна и през следващите три десетилетия задачата на Фатик е била да отваря врати, които иначе биха останали затворени за аристократичната партийна номенклатура. Затова и е разполагал с изключителни привилегии.
“Като слизаше от Бояна към центъра, той ползваше пътя на Тодор Живков.
Охранителите на бившия Първи го познаваха толкова добре, че дори оглеждаха маршрута и заради него^ - разказва човек от системата на някогашното МВР. По-късно Стария Шабан ще вземе доверени хора от УБО на работа при себе си.
Разглезен от това внимание към фамилията му, Фатик - младши израства със самочувствието на човек, който разполага с много от всичко - с много пари и с много протекции, много връзки и възможности. „Дружеше с децата на номенклатурата и лично с Владимир Живков, но не знам да е бил чак толкова близък с него. По-скоро бяха неразделни със синовете на тогавашния руски посланик Борис Пядишев и на министъра на културата Георги Йорданов. Наричахме ги „Светата троица^ и ни причиняваха доста проблеми^ - разказва полицай, на когото още по Татово време му се налагало често да се среща с Фатик.
Трите синчета предизвиквали непрестанно скандали и участвали в побоища. Вземали заеми и бащите им трябвало да покриват огромните им дългове. При една от свадите Фатик бил пребит като куче, след което Стария Шабан записва сина си да тренира борба.
Според интервю на бившия главен секретар на МВР Славчо Босилков преди 1989 г. Фатик прегазва дъщерята на висш служител на МВР и въпреки това не достига до съда. Според други източници е бил скрит в затвора, за да го предпазят от гнева на бащата на жертвата. Твърди се, че е бил последователно в Софийския и Пазарджишкия затвор. Може би заради това Фатик приема ново име - Филип Павлов Найденов, което сам си е избрал. По този начин той се побратимява с приятеля си Зъбчето, за когото тогава още не предполага, че ще стане основател на империята „Мултигруп^.
Двамата с Илия Павлов, чието презиме и фамилия приема, са действително като братя. Фатик е чест гост на казиното в Японския и пилее луди за социалистическите стандарти пари. Често със себе си взима и Илия. За бащата на Илия - Павел Найденов, който през март 2003 г. изгуби сина си, застрелян пред офиса на „МС корпорация^ в София, вестта за убийството на Фатик е била като шок.
Филип Павлов Найденов наследява изцяло бизнеса на баща си, когато той умира през 1998 г. след продължителна и тежка болест. По каналите на бившата ДС вече вървят крадени автомобили, контрабанда и дрога. Освен с амфетамини Фатик се занимава с крадени коли. Те се изнасят основно за бивши съветски републики като Таджикистан, Узбекистан и др., където, ако на колата ти не пише „крадена^, не си мъж. Друг основен канал с крадени лимузини, в който участват контролирани от него хора, върви през Капитан Андреево за Сирия.
Част от луксозните му играчки, с които бръмчи по улиците, също са крадени. Повечето от колите, на които Фатик се е наситил, се оставят за продажба в известна автокъща, която се свързва с неговото име и където полицейски служители почти не стъпват.
Случвало се е да прави и жестове - примерно да подари мерцедес за рождения ден на приятел. Тази черта е наследил от баща си, който също се славел с голяма щедрост. През 1988 г. Стария Шабан даже е награден с орден „Кирил и Методий^ първа степен заради подкрепата, която оказва на фондацията „Людмила Живкова^. Ако преди 10 ноември Стария Шабан е чакал да му дадат, то след демократичните промени взема с пълни шепи. Той става известен с това, че предизвиква първия банков фалит - на „Ямболската^ банка, която след това повлече цялата финансово-кредитна система. От раздадените неправомерно кредити за 1,1 млрд. лв. 720 млн. са отишли за фирмата на Фатик „Сунимекс^, с които той финансира строителството на заводи за гъски и така се утвърждава като един от най-големите износители на този деликатес в Европа.
Според семейството на Фатик изграждането на двата завода струва 640 млн. лв., а в едно вестникарско интервю от 1992 г. той в тогавашния стил твърди, че за да започне този бизнес, бил продал или заложил всичките си къщи и имоти у нас и в чужбина на обща стойност 400 млн. В същото време фирмата му „Сунимекс^ била регистрирана в Лихтенщайн с 51% чуждестранно участие. През ноември 1994 г. дъщерната фирма „Сънифуд^ се оглавява от сина му Филип Найденов. Но никой от фамилията не се числи в списъка на кредитните милионери. Макар че общата сума на взетите кредити е близо 1,4 млрд. лв.
Край Фатик - младши винаги е имало хора, които са си правели сметката, че ще спечелят от познанството си с него, но и такива, на които би могъл да разчита при нужда. В рекетьорския период, когато мутрите обикаляха по заведенията да събират отчисления, имало интересна случка. Борчета пристигнали в едно контролирано от него заведение да искат пари. Казали им да дойдат на другата сутрин да се разберат лично със собственика. На следващия ден мутрите отварят вратата, пристъпват с бодра крачка и виждат, че в средата на заведението стоят двамата най-легендарни български борци и си пият кафето с Фатик. При тази гледка те буквално замръзват на място, тъй като бившите олимпийски шампиони са хора, към които винаги са изпитвали огромен респект.
Само споменаването на името на Фатик е било достатъчно, за да предизвика смут в душите на хората надолу в йерархията на престъпния свят. Веднъж откраднали мерцедеса на майка му. Бандитите проверили за всеки случай стоката, преди да тръгнат да я пласират, и установили с ужас кого са нацелили. Няколко часа по-късно колата била намерена изоставена на бул. „Патриарх Евтимий^ в София с надпис с разкривен почерк:
„Извинявай, Баба.^
Друг път двама мъже с бухалки тръгнали да крадат джип „Опел Фронтера^ в столичния кв. „Дървеница^ в присъствието на шофьора. Закопчали го набързо с белезници и го напъхали в багажника. Край с. Герман тръгнали да го пребъркват за ключовете и документите на колата, но когато му отпушили устата, той им казал, че колата е собственост на Фатик. Това било напълно достатъчно.
Глезотии, без които Филип - Фатик не може, са скъпите хавански пури, красивите жени и марковите напитки. Фатик ходи по коктейли и контактува както с политическия елит, така и с висши държавни служители. Никога не е изпитвал страх. Ходел разгърден дори когато убият някой от сериозните играчи в сенчестия бизнес и всички негови колеги и конкуренти се изпокрият или нахлузят бронежилетките. Мерцедесът, в който е застрелян, също не е бил брониран. Шофьорът му Румен Желязков - Жабата най-често е изпълнявал и функцията на бодигард. Бивш борец, шофьорът може би е останал не само изненадан, но и поласкан от първоначалната версия, тиражирана от информационните агенции, че заема висока позиция в престъпната йерархия.
След работно съвещание в МВР, на което присъстват представители на НСБОП, столичното следствие, Столичната градска прокуратура и Върховната касационна прокуратура, главният секретар на вътрешното ведомство ген. Бойко Борисов заявява, че убийството на Фатик удивително прилича на атентата срещу Емил Димитров - Макарона. Тази версия е извадена и след убийството на Илия Павлов. Допуска се възможност двамата да са станали жертва на хората на покойния Аркан и на Сретен Йосич.
Съвпадение може да се търси и по отношение на колата, с която убийците на Макарона са се оттеглили след покушението, но това явно се налага като практика (фолксвагенът е предпочетен от килърите и при убийството на 45-годишния Румен Яневски на 23 януари 2003 г.). Иначе почеркът при двете убийства е съвършено различен, твърдят експерти.
Примката, на която е закрепил оръжието си килърът на Илия Павлов, е по-характерна за сърби, придобили този навик по време на войната в Косово, докато убийците на Фатик по-скоро са действали като българи.
Сред хората, с които Фатик е в особено близки отношения, е шефът на „Клуб 777^ Валери Димитров, когото той е финансирал редовно. Групировката беше много силна в Пловдив и в редица други градове, но Валери Димитров не си изигра козовете правилно и постепенно заборчня към твърде много хора. Други добри познати на Фатик са Живко Томов - Фашиста и Иван Кочев- Чомбе. Със свой комшия пък укрепва добросъседските отношения чрез съвместна сделка с пистолети, пушки и автомати, откраднати от складове на МВР и МО и изнесени в Канада.
Покрай тъста си Ангел Стойчев пък се познава добре с Тодор Толев, убит също през 2003 г.
И по отношение на тъстовете Илия Павлов и Фатик си приличат. Бащите на първите им съпруги са хора с много връзки и голямо влияние. Фатик обаче се познава и с много други ръководни кадри в МВР и военното разузнаване и контраразузнаване, на които е сътрудничил още баща му. Един от тези хора, на много висока позиция даже получава бойна карабина като подарък от него. Това обаче не е рушвет, според разбиранията на Фатик, а по-скоро жест на добра воля. „Беше широко скроен. Той е доказателството как може да се забогатее на ръба на закона. При цялото му богатство парите не го промениха^, казва опечален негов познат. И точно обратната реакция на друг негов познат, който изобщо не преживява убийството му като нещастие: „Разплака толкова майки, че не мога да изпитвам никаква жал към него.^
След смъртта на Фатик се разрази малка война между бивши и настоящи служители на МВР по отношение на това, имало ли е, или е нямало информация за него в службите. Според ексминистъра на вътрешните работи Богомил Бонев още през 1992 г. в ЦСБОП е имало две разработки с гриф „Специално^ - за убития през 1994 г. Джавер и за Фатик. По това време Бонев е главен секретар на МВР и според един известен компромат за него, разпространен преди години в пощенските кутии на депутатите, лично той е наредил да се създаде оперативна група, която да изучава „враговете^ на СДС. Сред тях са участници в Генералското движение в БСП. При разработката са прихванати разговори на Фатик и Тенчо Тенев - Свинаря. Бившият главен секретар ген. Божидар Попов заяви в радиоинтервю, че Фатик е бил разработван още преди 1989 г. Според генерала убитият е изгубил своите покровители след промените. „Но след 2000 г. се наблюдава възстановяване на позициите на бивши хора от елита на ДС и това е дало възможност отново да се почувства добре и да се върне в големия бизнес^, заключи Попов.
Йордан Соколов извади наяве случая, заради който в МВР открай време се знае, че Тихомир Стойчев е бил сменен като началник на ЦСБОП - засечена среща между Фатик и него по времето, когато Соколов беше вътрешен министър. Информацията за този „нерегламентиран контакт^ тогава е била подадена от самия Фатик, твърдят запознати. Стойчев обаче отрече да е помагал на Стария Фатик и сина му.
Бившият секретар на МВР Цвятко Цветков е на мнение, че зад убийството стоят външни интереси.
Той твърди, че има интифада отвън да се разрушат старите схеми и да се отстранят играчите в тях, след което на тяхно място да се поставят нови хора. „Мисля, че схемата на Стария Шабан ще бъде разбита след това покушение, както стана с групировката на Карамански^, каза Цветков.
Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов „помоли^ наркотрафикантите да преустановят заниманията си, за да не им се „случват неприятни неща^, и реагира остро на нападките срещу НСС от страна на бившия й началник ген. Атанас Атанасов.
Той самият хвърли обвинението, че е имало разработка за Фатик, но тя била „конфискувана^ от НСБОП. Двете служби са една до друга на бул. „Черни връх^, като ги разделя само стена в двора, вдигната по времето, когато Арлин Антонов е начело на НСС. Оттогава между тях съществува непримирима вражда и не пропускат случай да хвърлят камъни в градината на другия при всяко сериозно престъпление. Разработките обаче са едно, ежедневните контакти на Фатик с негови доверени хора в МВР - съвсем друго.
Почти не е имало случай, в който да се подготвя акция срещу Фатик и той да не разбере предварително. Най-силен е по времето, в което министър на вътрешните работи е покойният Николай Добрев. Едно завъртане на телефона тогава е било достатъчно, за да се удовлетвори всяко негово желание. Например началникът на Четвърто РПУ е наказан след мащабна акция в офисите на зет му Денис Тюркмен, при която е открито незаконно оръжие. Намерени са и съмнителни пакетчета с бяло вещество. След активната намеса на Фатик експертизата установява, че в пликчетата е имало... прах за пране, разфасован на дози.
Заради 500 кг подобен прах за пране на 9 март 2001 г. е убит на остров Аруба сикаджията Поли Пантев, с когото Фатик също се познава много добре. След убийството гръмват две бомби.
Те са заложени в автомобилите на сестрата на Поли и на жената на Фатик Адриана.
Така както е в добри отношения с лидерите на всички големи групировки, в бизнеса си Фатик е бил вълк-единак. Никой не е бил наясно със схемите в главата му и точно поради тази причина „семейният съвет^ е изправен пред трудното решение кой ще го наследи. За разлика от ситуацията с „Мултигруп^ близките на Фатик няма какво толкова официално да разпродават. Тактиката на Фатик - баща и син, е била всичко да се превърта през ограничен брой фирми като „Сънифууд^, „Чано - Б и Сие^ и „Ю Ем Ес^. С тях се е изкарвала всякаква стока - от гащи и чорапи до оръжие й амфетамини.
Хората на Фатик освен това предвидливо са разбутани далече преди убийството. През 1997 г. НСС експулсира от България четирима грузинци. Между тях са двама души, които работят за Фатик. Знае се, че Заза Цацавидзе и Паата Блиадзе организират мокри поръчки. Третият е Денис Тюркмен, женен за сестрата на Фатик - Мелтем Михришах Тюркмен. Истинското му име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Според хора от службите с изгонването му от страната е била изпълнена поръчка на Косьо Самоковеца, за да му се подсигури контрол над оголени контрабандни канали в района на безмитна зона Ново село и на ГКПП „Капитан Андреево^. Към момента на убийството на Фатик Тюркмен е в Турция, където търгува с фалшиви евросертификати.
Въпреки широко тиражираната версия, че убийството на Фатик е свързано с разкрит канал за контрабанда с кокаин от Боливия, тя трудно издържа на фактите. Защото „негова слабост^ са амфетамините и синтетичната дрога. Ако би трябвало причината за покушението да се търси само в една посока, а това би било твърде фриволна трактовка, то вероятно смъртната му присъда е подписана от конкуренти в контрабандата с амфетамини. Сигурно е едно - с убийството на Фатик от света на групировките си отива един симпатичен и обаятелен образ. Мястото остава незаето.

Кристи ПЕТРОВА