УШИТЕ
Всеки втори възрастен човек оглушава от запушен слухов проход

Слухът рязко намалява, появява се шум в главата, собственият глас звучи странно, а ухото е запушено. Познато, нали? Това означава само едно - ушна кал. Ако то се случва най-малко един път в месеца и е придружено с главоболие и с прилошаване - процесът е придобил хроничен характер.

ПРИЧИНИТЕ МОЖЕ ДА СА ДОСТА СЕРИОЗНИ
На пръв поглед намаленият слух не е болест, а временно неудобство - като попаднала в окото прашинка например. Действително, набухването на ушната кал до образуване на плътна тапа може да е следствие от попаднала в ухото вода. Обаче в много случаи ухото се запушва напълно безпричинно, а не защото сте се гмуркали в басейна.
Но причина винаги има, само че тя невинаги е ясна. Нещата могат да се окажат доста по-сериозни.
КАК СЕ ОБРАЗУВА УШНАТА КАЛ И ЗАЩО Е ТОЛКОВА МНОГО?
Външният слухов проход е покрит с кожа, в която се намират мастни жлези, окосмени фоликули и видоизменени потни жлези. Тези жлези изработват ушната кал - лепкава маса, съдържаща неспецифични защитни вещества, притежаващи антибактериална активност. Всъщност това е “смазочен материал”, предпазващ повърхността на ухото от външни въздействия.
Ушната кал съдържа голям процент влага, което създава нормалния микроклимат в ухото: високата влажност и високата температура са необходими условия за запазване подвижността на барабанната мембрана. В нормално състояние ушната кал не е много, а точно толкова, колкото е необходимо за предпазване на кожата на слуховия проход от увреждания и възпаления. Ушната кал не е мръсотия, затова тя не трябва в никакъв случай да се изчиства - ако, разбира се, е в нормално количество. В здравите уши настъпва процес на самоизчистване на слуховия проход по време на естествените действия, които извършва всеки от нас - говорене, дъвчене, кашляне. За тези движения помагат горночелюстните и долночелюстните кости, защото са разположени редом до предната стена на външния слухов проход.
Но понякога това самоизчистване е недостатъчно за премахване на всичката изработена ушна кал. И тогава вече може да се говори за патология.
ЗАЩО СЕ ЗАПУШВА СЛУХОВИЯТ ПРОХОД?
На всеки човек може да му се запуши на ухото. Но постоянната склонност към този проблем хората получават поради повишена секреция на разположените в ушите жлези. Ушната кал е прекалено много, тя не успява да си излезе по нормалния начин и, естествено, започва да се натрупва.
Друга причина за натрупаната като тапа ушна кал може да бъде прекалено тесен и извит слухов проход - специфика на анатомичната структура. Влияние оказват и попадащите в ушите чужди частици, например прах.
И накрая, сред причините за патологичния характер на това състояние е и промяната на физико-химичните свойства на ушната кал вследствие захарен диабет, тиреотоксикоза и някои бъбречни заболявания.
Но дори и постоянните излишъци на ушна кал още не са причина за запушване, тъй като между ушните стени и масата на ушната кал обикновено остава празно пространство. И когато в ухото попадне дори и само капка вода или човек бърка в него, масата ушна кал набухва и се прилепва за кожата. Тогава настъпва временна глухота.
ПО КАКЪВ НАЧИН СЕ ОБРАЗУВАТ ПЛЪТНИТЕ ТАПИ?
Когато ушната кал е в излишък, или пък ушният проход е много тесен, тя лесно се задържа и натрупва, защото представлява лепкава субстанция. Отначало тази маса е мека, но с течение на времето се втвърдява, а по-нататък става плътна и дори камениста. Но най-неприятното е, че върху тази тапа се натрупват все нови и нови количества и проблемът се задълбочава.

Имам въпрос, Симеон Симов, Стара Загора
С КАКВО Е ОПАСНА ТАПАТА ОТ МРЪСОТИЯТА В УШИТЕ?
Ако не се премахне тази тапа, може да предизвика неприятни усещания, защото потиска стените на слуховия проход и барабанната мембрана - предизвиква кашляне, виене на свят, обърква шумовете в ухото. Но не е изключено да доведе и до нарушения на слуха и до заболявания на ухото.

Развитие на инфекции: излишното натрупване на ушна кал на едно място може да провокира растежа на гъбички и на някои бактерии. Това води до остро възпаление, което бързо преминава в хронично. Този вид възпаление е една от формите на секреторния среден отит.
Загуба на слуха: рискът от това възниква поради факта, че тапата пречи на вибрациите на барабанната мембрана и движението на слуховите костички. Това може да доведе до слаба или средна глухота.
Ушен хематом: силното набухване на масата ушна кал понякога може да доведе до скъсване на кръвоносни съдове. Малките хематоми обикновено не предизвикват някакви особени нарушения, като изкривяване формата на ухото например, но големите хематоми могат да доведат и до уродливо изменение на ушната мида.
МОЖЕ ЛИ ТЯ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?
Може, но само ако се е появила наскоро и симптомите не са толкова болезнени. Вариантите са няколко:
Опитайте да слагате топли грейки, или с каквото разполагате (например пластмасова бутилка с гореща вода). Това помага за отделянето на ушната кал. Трябва просто да я напълните с търпимо гореща вода и да легнете върху нея на страната на болното ухо. След 5-10 минути ушната кал се размеква и се отделя от слуховия проход.
Намотайте на пръста си някакво парцалче и обходете с него цялата повърхност на външното ухо, но в никакъв случай не се опитвайте да проникнете по-надълбоко. Спокойно отстранете тази част от ушната кал, която вече е излязла от слуховия проход. Но не забравяйте, че парцалчето, с което сте увили пръста, не трябва да е много навлажнено и не трябва да бъде намазано със сапун. Защото и водата, и сапунът могат да предизвикат дразнене или дори болка в ухото. Ако попаднат вътре, във всички случаи ще помогнат масата ушна кал да набъбне още повече.
Потърсете в аптеката медицински разтвор, съдържащ карбамиден окис - той ще помогне да се разтвори ушната кал. Такива средства дори се продават заедно с шприц, което улеснява вкарването на разтвора в ухото. Спазвайте указанията за използването на медицинския разтвор. Но ако нищо не ви помага, разбира се, ще потърсите помощта на лекар.

ЛЕКАРЯТ СЕ СПРАВЯ ЛЕКО И БЕЗБОЛЕЗНЕНО
Отначало той предварително размеква насъбралата се и образувала тапа ушна кал. За тази цел накапва в ухото загрят разтвор на натриев хидрокарбонат. Това се прави 2-3 дни поред, за по 10-15 минути. През това време слухът може да се влоши още повече, поради набъбване на масата ушна кал от вкарания разтвор. Понякога, ако тапата е много твърда, се налага няколко дни поред в ухото да се капват маслени капки, за да може тя добре да се размекне. Ако тапата не е достатъчно размекната, високото налягане на водата може да предизвика увреждане на барабанната мембрана. Затова е много важно да се спазват препоръките на лекаря и маслените капки да се накапват толкова време, колкото е необходимо за размекване на тапата.
За нейното отстраняване се използва голям шприц, с помощта на който под голямо налягане се вкарва топла вода в ухото. Струята на течността се насочва на тласъци ниско в задната стена на слуховия проход, изтегляйки ушната мида нагоре и назад. По този начин слуховият проход отново е отворен.

ВНИМАНИЕ!
• Това, което не трябва да правите, е да се опитвате да отстраните масата ушна кал, превърнала се в тапа, с каквито и да е остри предмети. По този начин тя отива още по-надълбоко в ухото. Това е опасно, защото може да се увреди слуховият проход, барабанната мембрана и което е най-лошо - да се увреди мрежата слухови малки костички. Точно това вече ще доведе до намаляване на слуха и мъчителни пристъпи на главозамайване. При прекалено усърдно почистване на ушите се дразнят жлезите, които произвеждат ушна кал. Това води или до повишено образуване на ушна кал, или обратното - до понижено образуване или прекратяване работата на тези жлези. Това състояние предизвиква усещане за сухота и сърбеж в слуховия проход.