Първите признаци най-често са оскъдни и неопределени
<em>Свидетели сме на много сурова зима, а предстоящото топене на ледовете и снеговете предполага замърсяване на водата. Знаем, че тя до голяма степен е причинител на хепатит А. Но сега става ясно, че понякога замърсената вода може да се окаже предпоставка и за развитие на рак на стомаха. Разбира се, провокиращите фактори за това коварно заболяване са много, затова в днешния брой на в. &ldquo;Доктор&rdquo; ще обърнем внимание на първите симптоми на стомашния рак, защото, както и повечето видове на тази коварна болест, ако се открие навреме, може да се излекува.<br /> <br /> </em>На пръв поглед подобни симптоми не представляват нищо особено, но опитният диагностик може да заподозре раков процес у човека. Запомнете тези признаци и не ги пренебрегвайте, ако ги забележите у себе си:<br /> <br /> Само за няколко седмици болният, без да подозира че е болен, започва да изпитва безпричинна обща слабост, понижена работоспособност, бърза умора.<br /> <br /> Апетитът устойчиво се понижава, понякога човек въобще спира да се храни и дори започва да изпитва отвращение към храната.<br /> <br /> Появява се стомашен дискомфорт: болният изгубва чувството на удовлетворение от приетата храна, усеща стомаха си препълнен дори и след незначително количество храна, усеща и тежест, както и неопределено къркорене. Понякога изпитва болка под лъжичката и много рядко - прилошаване и повръщане.<br /> <br /> Отслабва прогресивно без видима причина. А това се съпровожда с побледняване на кожата, което не може да се обясни с други заболявания. Освен това изпада в депресия, губи радостта от живота, интереса към случващото се около него, както и към работата си. Човекът става апатичен и се отчуждава от близки и приятели.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><strong>Внимание!<br /> </strong></span><br /> Разбира се, много от тези симптоми може да са предизвикани от други заболявания, но ако продължават дълго време, непременно се обърнете към специалист, особено ако сте навършили 50 години. Чак когато ракът се развие и разпространи, тогава се появяват ярките признаци: постоянни болки, преминаващи към гърба, упорито повръщане, рязка обща слабост, прогресиращо отслабване и малокръвие. Появява се чувство за препълнен стомах след ядене, както и зловонни оригвания. Променя се външният вид на болния: силно побледнява, кожата губи своята еластичност, а в късни стадии придобива пръстен цвят.<br /> <br /> <strong>При инфектираните с хеликобактерия рискът от стомашен тумор се повишава 6 пъти<br /> <br /> </strong>Така твърди в свое интервю наскоро д-р Денис Хаджийски, хирург в Първо хирургично отделение на МБАЛ - Пловдив. Той посочва основните причини, които могат да доведат до стомашен рак. &ldquo;За възникване на болестта голямо значение има начинът на хранене, - обяснява д-р Хаджийски. - Роля играят пушените, пържените, богатите на подправки и холестерол храни. Алкохолът и тютюнопушенето също имат своето значение. Както и ако съхранявате продуктите в пластмасови опаковки и не на последно място - оцветителите в тези хранителни продукти. Храните, съдържащи нитрати, са специфични канцерогени. Ахлорхидрията (липсата на солна киселина в стомашния сок) благоприятства развитието на бактерии в стомаха, които в съчетание с нитратите могат да доведат до злокачествен процес в стомаха&rdquo;.<br /> <br /> Д-р Хаджийски подчертава, че ако човекът е инфектиран с Хеликобактерията, която предизвиква язва, той рискува 6 пъти повече да развие рак на стомаха. Според него наблюдения показват известно увеличаване честотата на рак на стомаха при хора с по-нисък доход.<br /> <br /> <strong>Други характерни причини са повишената минерализация на водата и генетичният фактор<br /> </strong><br /> Според д-р Хаджийски повишената минерализация и високото съдържание на цинк, мед, желязо и хром във водата предразполагат за развитие на заболяването, И препоръчва да наблегнем на доматения сок, на пресните плодове и зеленчуци, на млякото и млечните продукти - те оказват предпазно влияние. &ldquo;Освен начина на хранене, от значение са и генетичните фактори - продължава д-р Хаджийски. - Заболеваемостта е 2-3 пъти по-висока при роднини на болни от стомашен карцином. При носители на кръвна група А и при хората с понижена имунна защита болестта се среща по-често. Доказан е конкретен ген. Мутациите в този ген водят до фамилен стомашен карцином&rdquo;. Специалистът информира, че такава мутация е открита у всички роднини на френския император Наполеон Бонапарт, които са получили това заболяване.<br /> <br /> Оказва се, че съществуват и други мутации на гени в хромозомите. Обаче генната терапия на фамилния стомашен карцином засега все още е в експериментална фаза.<br /> <br /> &ldquo;Характерно е, че повечето от болните в миналото не са имали стомашни оплаквания - казва още д-р Хаджийски, - а други, които са имали признаци на хроничен гастрит и язвена болест, получават нови смущения, &ldquo;пречупване&rdquo; в досегашните оплаквания&rdquo;.<br /> <br /> <strong>В ранния стадий не само липсват симптоми, но и кръвната картина е нормална<br /> </strong><br /> Описвайки симптомите, д-р Хаджийски набляга на това, че тъпата епигастриална болка с напредване на процеса се засилва и постепенно се превръща в коликообразна. Тя няма определено разпространение, нито се влияе от храна и напитки. Ранният стадий се характеризира с липсата на клинично установими изменения на стомаха, а кръвната картина, стомашният сок и утаяването на еритроцити - те също могат да са нормални. Съответно с напредването на рака симптомите стават по-изразени, но това вече го описахме по-горе.<br /> <br /> &ldquo;При рак на кардията (горния отвор на стомаха към хранопровода) се развива дисфагия (затруднено гълтане, все едно хапката засяда), получават се и кръвоизливи, - допълва д-р Хаджийски. При напреднал процес и съответно разположение на тумора са характерни стенозни явления, лош дъх в устата, тежест, повръщане на остатъци от храна, приета преди няколко дни. В случая диагнозата е лесна, но възможностите за перспективно лечение са пропуснати&rdquo; - казва още специалистът.<br /> <br /> <strong><span style="color: #800000"><em>Нови симптоми<br /> <br /> - Усещане за тежест в корема след ядене, прилошаване и повръщане.<br /> <br /> - Стомашни нарушения - или запек, или диария.<br /> <br /> - Болки в горната половина на корема, опасващи болки, преминаващи към гърба.<br /> <br /> - Увеличава се размерът на корема, събира се течност в коремната кухина.<br /> <br /> - Човекът отслабва забележимо.<br /> <br /> </em></span></strong>Ако заради тумора се спукат кръвоносни съдове, се развива стомашно-чревен кръвоизлив. При това състояние човек усеща рязка слабост, почти до загуба на съзнание, повръщаното прилича на утайка от кафе или тъмна кръв, изпражненията са черни, катранени. При перфорация на тумора и излизане на стомашно-съдържимото в коремната кухина се развива перитонит. Основните прояви на стомашния кръвоизлив са рязка силна болка в корема, напрежение в коремните мускули, слабост, повишена температура.<br /> <br /> <strong>Яна ГРОЗЕВА<br /> </strong>