СРЕЩА С КУМИР
При световноизвестната феноменка Джуна Давиташвили са били повечето от актьорите и политиците на Русия, както и цялото обкръжение на Тодор Живков

Да се изброят всичките странности на Джуна е невъзможно. Тя е царицата на асирийския народ, почетен академик на 129 академии в света и генерал-полковник от медицинската служба.
Евгения Ювашевна е дъщеря на кубанска казачка и ирански емигрант и е родена на 22 юли 1949 година в село Уремия, Краснодарски район. Завършила е Ростовския медицински институт и започнала работа в Тбилиси, където се запознава с бившия си съпруг – Виктор Давиташвили. Тогава той бил референт на самия Шеварнадзе. По това време Евгения вече се ползвала със славата на човек, който лекува, докосвайки с ръце. Скоро за нейните невероятни способности научил елитът на Грузия. А малко по-късно и хората от Кремъл, които заповядали невероятната лечителка да се доведе незабавно в Москва. От 1980 година Евгения вече е Джуна и нейни пациенти са Брежнев, папа Йоан-Павел Втори, Джулиета Масина, Роберт де Ниро, Тарковски, Висоцки, Фелини и, разбира се – Тодор Живков и част от неговото обкръжение.


През 2002 година в живота на Джуна се случва най-страшната трагедия – в жестока автомобилна катастрофа загива единственият й син, 26-годишният Вахтанг Давиташвили. След това животът на Джуна вече напълно губи смисъл. Днес тя живее в Москва. След развода си с Виктор Давиташнили в началото на 1980 г. тя живее сама. Продължава да лекува с ръцете си, но изключително рядко, само при спешни случаи.

- Как сте днес, с какво се занимавате. В България имаме информация, че вече сте прекъснали лечебната си практика?
- Така е, ако лекувам с ръцете си, това се случва твърде рядко. Занимавам се с наука. Не знам дали знаете, но аз създадох специални биокоректори, които преди време бяха изключително популярни сред хората и в клиниките. Днес никой не се интересува от тях. Стоят си така в няколко московски клиники, от тях има и в Батуми, но не се използват. Знаете ли, преди време американците ми предлагаха за патента милиони долари, но аз се писах руски патриот. Сега вече е късно да ги предлагам където и да е. А те наистина помагаха на хората… Впрочем аз имам патенти за още няколко изобретения. Между другото, първият ми патент за прибора “Джуна” беше подписан лично от министър Чазов, но и този прибор се произвежда в твърде малки серии.
- Какво представлява този прибор?
- Доколкото това е възможно, той повтаря излъчването на моите ръце. Тоест, параметрите на неговото излъчване са един биологичен обект, който действа така, както и моите ръце.
- Този прибор може ли да помогне на тежки сърдечни заболявания?
- Разбира се, че може. В една от кардиологиите правиха изследване на сърдечно болен човек, на когото трябваше спешно да се прави коронарно шунтиране. След половин месец лечение с апарата “Джуна” изследванията показаха, че склеротичните плаки в кръвоносните съдове са се разнесли и изчистили. Вече не беше необходимо да се прави операцията.
- В България може ли да се намери този прибор?
- Не знам, не си спомням някой от България да е искал да го купи. Но в някои московски поликлиники работят с него, има и отделни семейства от Русия, САЩ и Франция, които са си закупили прибора за използване при домашни условия.
- Не е тайна, че вашите и нашите партийни лидери са ви били постоянни клиенти, така ли е наистина?
- Вижте сега, по-рано почти всички от хората на върха бяха в доста напреднала възраст и с разклатено здраве. За разлика от Тодор Живков, който имаше завидно здраве. Тези, които днес управляват и нашата, и вашата страна, имат друго отношение към здравето и не ме търсят. Идват, разбира се, някои, но много рядко. Преди време, докато Борис Николаевич (Елцин, б.ред.) беше президент, аз виждах разклатеното му здраве и няколко пъти предлагах на медицинския екип, който поддържаше здравето му, да дойде при мен, за да възстановя нормалната работа на сърцето му. Отговор не получих.
- С какво можете да си обясните лошото здравословно състояние на Елцин, докато беше президент на Русия?
- Аз това не мога да го обясня. Според мен, всичко му се струпа от кабинета, в който работи. Помните ли какъв беше през 91 и 92 година? Холивудски мъж, красавец. Съсипа се за няколко години, рухна и заприлича на старец. Това не е случайно. Знаете, по-късно откриха в кабинета му под тапетите някакъв излъчвател. Ако беше дошъл при мен, щеше отново да стане холивудски мъжага. С Брежнев се познавам от много по-рано. През 1974 година на една празнична вечер в Тбилиси аз танцувах грузински танц пред гостите, сред които беше и Брежнев. Всички харесаха как танцувах, но само Брежнев ме разцелува. През май 1978 година ме помолиха да му помогна, защото беше станал развалина. И аз се съгласих…
- Как се отнася към вас църквата?
- Патриарх Пимен ми каза: Ти си божи човек, и ми подари икона на Света Евгения Великомъченица.
- За това, че вие използвате своята природна, или друга, дарба знаем отдавна. Но какво показаха изследванията, които ви правиха в няколко института?
- През 1993 година от печат излезе книгата “Елементите на живия космос”. В нея са събрани всичките резултати от изследванията на моите способности. Нарекоха ги “Феноменът Д”. В книгата намериха място и нашите, и задграничните документи и протоколи от изследванията, дори и тези, които бяха с гриф “Секретно”. Освен това има и много документални филми…
- Защо тези опити бяха засекретени?
- Защото съветската наука трябваше да си признае, че не може да обясни феномена с име Джуна, макар че ме изучаваха дълго време и изключително отговорно и сериозно. Понякога ходех по 7 пъти в Института по ядрена физика, където ме затваряха в камера с ядрено излъчване. Но най-страшно беше, когато отидох в Института по съдебна психиатрия. Един Бог знае какво преживях там. Знам само това, че си излязох с побеляла наполовина коса. Само като си представя, че те можеха да ме оставят там и да ме разделят със сина ми…
- И как науката обясни “Феномена Д”?
- Обясни, че моите ръце дават цял комплект от неординарни излъчвания, което всъщност е една наука на века.
- Вашите необичайни способности ви дават възможност да си изкарвате много пари. Из Русия, а и в България има слухове, че сте много богата? Най-богатата в Москва… Така ли е?
- Аз наистина съм много богата жена, защото моето богатство са моят ум и моите ръце. И никой никога не може да ми ги отнеме. Но пари аз нямам. Вярно е, заработвам много повече зад граница, отколкото в Москва. Преди време изкарах в Италия 17 хиляди долара и ги предадох в уставния фонд на Афганистан. И в Русия помагам на много детски домове и на инвалиди. Тук изкарвам от 300 до 500 хиляди рубли на ден, от които плащам на лекаря, на счетоводителя и на хората, които ми помагат.
- А вашата клиника не ви ли носи доходи?
- Тя още се строи. Започнах я преди две години, но не знам как ще я довърша. Вече никой не финансира, а за завършването й са нужни повече от един милиард рубли.
- Днес много се говори за вашите многобройни титли. Вие сте член на 129 академии по света. Как е възможно това?
- Аз съм вицеканцлер на открития Международен университет на комплиментарната медицина. Тоест, второто лице в управлението на университета. А той принадлежи на Дипломатичната световна академия на ЮНЕСКО при ООН. Главната квартира се намира в Коломбо на остров Цейлон, а филиалите й са пръснати по целия свят. Затова съм член на 129 академии.
- Добре, дотук ясно. Но как станахте генерал-полковник на медицината в Русия?
- Има традиция в руската армия и никой все още не я е отменил - да се присвояват почетни воински звания с правото да се носи униформа и отличителни знаци. Аз съм достойна да нося униформата на военен медик, харесвам и винаги я обличам по празници. Има и друго – аз съм воин, имам мъжки характер…
- Ако нямате нищо против, нека да поговорим за личния ви живот.
- Моят личен живот не е интересен като на някои други хора. Понякога казвам на приятелите си: намерете ми един 70-80-годишен старец, за когото да се омъжа. След това с ръцете си ще го направя като 40-годишен и той ще стане за мен изключително интересен човек.
- А другите, по-простите варианти не ви ли харесват?
- Аз съм свикнала да живея сама. Представете си, че съм започнала да рисувам, да чета или просто да пиша стихове и той изведнъж ми каже: Свършвай и да отиваме да спим. Моят бивш съпруг не можа да свикне с мен, беше му много трудно. За какво ми е съпруг до мен. Сега съм волна като птица…
- Но не е ли възможно да срещнете близък по дух човек, творческа личност, с когото да си допаднете?
- Най-скъпото от всички беше моят син. Когато той беше малък, аз исках да се оженя за композитора Игор Матвиенко, но не можах да направя тази крачка и в деня на сватбата избягах. Мъжът е като цвете и ако се омъжа, трябва така да го ухажвам, че всеки ден да е различен. Но днес не мога да мисля за това. Мечтата ми е да продължа живота на човека. Това е възможно, та нали човекът, както и всичко останало в природата, се състои от атоми, а те не стареят. Старостта е болест и тя може да се лекува. Звучи като фантастика, но е нещо реално…

Факти от живота на най-известната жена в света

ДЖУНА Е ТАКАВА, КАКВАТО Е

Новата книга на известния руски политик Алексей Митрофанов “Зад завесите на Кремъл” излезе преди време на руския пазар и разбуни духовете. Част от страниците в книгата са посветени на странностите на Джуна и авторът пише за нея: Джуна е такава, каквато е…

ДРАМАТА НА УЛИЦА “ТВЕРСКА”
За тази случка се разказват легенди, намерила е място и в книгата на Митрофанов. Става въпрос за едно гостуване на Джуна през 1988 година в дома на изкачилата се вече на върха на славата Алла Пугачова.
Когато приятели решили да заведат грузинката в дома на певицата, тя вече знаела, че ще се случи нещо лошо, и дълго се съпротивлявала на поканата.
Накрая не устояла и тръгнала. Домът на певицата бил пълен с известни певци и певици и Джуна се оказала там като почетен гост.
Домакинята я поканила да пийне с гостите, но Джуна отказала. Не може така, разкрещяла се Алла, тук откази не се приемат. Тук аз съм стопанката – пий! Джуна се дръпнала настрани, но домакинята не се отказала от намерението си да налее чаша водка в устата на гостенката. Джуна се ядосала и предупредила: Алла, не се заяждай с мен. Дойдох при теб, защото приятелите ти настояха. Сега ме остави!…Домакинята обаче, явно на градус, започнала да крещи. Джуна станала, взела от масата един тежък пепелник и го запратила в лицето на домакинята. Рукнала кръв, Алла паднала на земята. Джуна наела такси и се върнала вкъщи. Казала на близките си: Ударът беше страхотен, проверете дали е жива. Разбира се, Пугачова е жива, но се налага в болница да зашият раните по лицето й.

ИЗПОЛЗВАНО ПОГРЕШНО, БИОПОЛЕТО МОЖЕ ДА УСКОРИ СМЪРТТА, ВМЕСТО ДА ЛЕКУВА
Има много хора със силно биополе, твърди Джуна, но не всички умеят да го използват както трябва. Ако човек с такова биополе лекува болен от рак, може да ускори развитието на туморните клетки, вместо да го спре. Според мен, твърди известната лечителка, всеки екстрасенс трябва да работи с лекар, който да разчита епикризата на болния. Но най-добре е човек да си въздейства сам със собственото си биополе. Аз имам такъв уред и такава схема за лечение. Уредът се налага на определени места по тази схема и човек сам си влияе. Разбира се, всичко зависи от заболяването. При нервни заболявания в повечето случаи действам чрез хипнотичен сън и внушение.

ДЖУНА ПОЗНАВА МНОГО БЪЛГАРИ
В края на 70-те години при Джуна идват група български политици, водени от Тодор Живков.
Не става въпрос за лечение, а за желанието на Брежнев да покаже на българските си братя чудото на Русия. Джуна ги разпитва за българската пророчица Ванга, за която знае много неща. Но гостите й са пестеливи на думи. Никой не бърза да се включи в разговора за Ванга, защото знаят какво е отношението на Първия към пророчицата. Но Джуна надълго и нашироко им обяснява какъв феномен имаме в България и че едва ли ще се повтори някога в света.
Възможно е този разговор да е дал отражение в главата на Първия, защото след връщането си от Москва той коренно променя отношението си към нашенската Касандра.

НАГРАДИТЕ НА ГРУЗИНКАТА

Едва ли има човек, който да е получавал повече награди от Джуна. Домът й е препълнен с отличия, награди и подаръци от признателни пациенти. Но има награди, които са й особено скъпи.

И те са:

• Орденът “Дружбата на народите”, връчен й през 1994 година от самия президент Елцин

• Асирийски религиозен орден на Международната академия на алтернативните науки “Богина БАО”.

• Чилийски орден от организацията “Здравеопазване за мир”

• “Златният лъв на Свети Марко”- италиански орден

• “За укрепването на мира” – световен медал на ООН

• Орденът на Кралските медици на Шри Ланка.

• Военният орден на рицарите на Малта “Свети Джон Иерусалимски”

• Златен орден от Комитета за защита на мира

• Най-високата награда на ЮНЕСКО и още 30 ордена и медала от различни държави по света.