ГЕНЕТИЧНОТО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
Днес половината българи страдат от манията за отслабване, макар че това е твърде трудна задача

От дълго време наблюдавам хората. Прави ми впечатление, че много често до дебелите майки вървят дебели дъщери и синове. И се питам генетично ли е това затлъстяване, или се дължи на домашните навици при хранене? Ако натрупването на наднормено тегло е генетичен проблем, как могат да се изхвърлят излишните килограми?
Велина Петрова - Павликени

Генетично затлъстелите са тези, на които самата природа е помогнала да бъдат такива. И всичките им отчаяни опити да намалят теглото си дават точно обратните резултати. Генетично затлъстелите не са натрупали своите килограми от преяждане и нерационално хранене. Наднорменото им тегло не е резултат от ендокринни нарушения. Това са килограми, наследени от генетичните особености на родителите. Затова толкова често виждате дебели родители да се разхождат с дебели деца.
Хората, които са наследили от своите родители способността да трупат наднормени килограми, е добре веднъж и завинаги да прекратят войната със собствения си организъм, а енергията, която влагат в тази амбиция, да изразходват за нещо по-полезно.
Всъщност наследствено затлъстелите хора имат редица преимущества пред слаботелесните.

ЕТО НЯКОИ ОТ ТЯХ

• Генетично затлъстелите стареят много по-бавно от тези с нормално тегло.
• Те винаги имат по-малко бръчки от останалите за сметка на добре развитите подкожни клетки, по-здрави крака, по-красиви ръце и крака.
• Дами с наднормено тегло могат да си позволят дълбоки деколтета, защото изглеждат чудесно в строги костюми и вечерни рокли до пода. Освен това да се шие дреха на дебела дама, е много по-интересно. Такава жена си има рамене, бедра, гърди и шивачките има какво да подчертават с кройката.
• Умерено затлъстелите мъже радват очите на дамите, защото подчертават своята солидност.
• За сметка на повишеното съдържание на мазнини, генетично затлъстелите мръзнат по-малко и с лекота се задържат над водата.
• Не е правилно да се мисли, че подкожните тлъстини пречат на хората с наднормено тегло да се движат нормално, да се извиват назад и напред, да бъдат твърде пластични и грациозни. Напротив, те го могат по-добре от останалите.
• Сред генетичните дебелаци има много талантливи хора - писатели, поети, художници.
• Те са винаги жизнерадостни, щастливи в любовта, в секса. Всичко при тях е нормално, а в повечето случаи нямат проблеми със сърдечносъдовата система и с кръвното налягане, както твърдят медиците.
• Въпреки притесненията на лекарите бъдещите майки с наднормено тегло носят и раждат децата си без особени проблеми.

Това, което трябва да знаем
КАК ДА СЕ ХРАНИМ БАЛАНСИРАНО
Интересува ме как да се храня балансирано? Още повече искам да знам какво точно значи “балансирано”.
Д. Божидарова - Сливен


Става въпрос за консумирането на повече плодове и зеленчуци с по-голямо съдържание на целулоза. Зеленчуците могат да се консумират без мярка, но с плодовете трябва да се внимава - някои от тях имат много висок процент захарност.
РЕГУЛИРАН РЕЖИМ ПРЕЗ ДЕНЯ
През нощта трябва да се спи, а през останалото време можете да се храните.

ПОВЕЧЕ ГИМНАСТИКА, ПЛУВАНЕ, СКИ И ДРУГИ СПОРТНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Може и да не загубите нито един килограм от теглото си, но повече от сигурно е, че ще изпитате удоволствие. Не се страхувайте, че ще се повиши теглото ви за сметка на мускулната маса. Качете се на тренажора с мисълта, че рискът да се нараните е много по-незначителен, отколкото при слабите хора.

НАМЕРЕТЕ СИ ДОБЪР ПСИХОТЕРАПЕВТ
Той ще ви помогне да започнете да гледате на проблема си по друг начин, ако сте разстроени, и да се примирите с факта, че сте такива, каквито сте. Това ще ви накара да цените тялото си такова, какво е. Ще проумеете, че наистина не е нужно да се стремите да отслабвате на всяка цена. Не се поддавайте на рекламата за стройни манекени и за супер отслабващи средства. С вас, прекрасни дебеланки, е някак си по-спокойно - вие радвате очите и давате да се разбере, че светът е велик и разнообразен по форма и по красота.

Имам въпрос, Стела Тодорова от Габрово
КЪМ КАКВИ БОЛЕСТИ СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ ДЕБЕЛИТЕ?
Здравейте! Колкото пъти отида при моята лична лекарка, тя винаги ме посреща с думите: “Трябва да отслабнеш малко!” А аз имам само пет килограма над нормата. Кажете ми към какви болести съм предразположена с това наднормено тегло?
Елена Константинова - Стара Загора

Вашата лична лекарка категорично не е права. Тя би трябвало да знае, че всичко лошо се случва на дебелите, когато те започнат драстично да отслабват, като гладуват дни наред.
Докато лоените топки не гладуват и не са започнали някакви унищожителни диети, те пращят от здраве. Отслабването е противопоказно за тях и затова няма смисъл да се измъчват с гладуване и диети.
Добре е да се знае, че при генетичните дебелаци всяко отслабване с пет килограма например само след месец се връща двойно и тройно. Освен това гладуването може да причини много сериозни увреждания на някои от органите. Нарушава се обменът на веществата, могат да пострадат сърцето и стомахът. Това значи, че организмът протестира и затова трябва да бъде чут. Не гладуването ще реши проблема на такива хора, а туризмът и спортуването плюс умереното и здравословно хранене.

НА ХОРАТА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО СА ЗАБРАНЯВА КАТЕГОРИЧНО
• Да намаляват драстично количеството на храната, която приемат. Не е вредно това, че ядете малко повече от другите - клетките на огромната маса на организма трябва да се хранят.
• Да гладуват повече от един ден. Това се прави само ако се налага с лечебна цел, и то само под контрола на лекуващия лекар.
• Да не се лишава организмът от белтъци, защото това може да има катастрофални последствия.
• Да се консумират само плодове и зеленчуци. Организмът на генетично затлъстелите може да реагира неадекватно. Хранейки се само с ябълки, вие можете да добавите към теглото си още 2 кг за няколко дни.
• Да кодират организма си. Целта на подобен вид психотерапия е да се накара организмът да се задоволява с по-малко храна. На дебелите, както вече казахме, това не им е необходимо.
• Да се пие чай за отслабване. Приемането на повече течности с пикочогонни и слабителни свойства може да доведе до увреждане на бъбреците и на червата.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО НА МЪЖА ВОДИ ДО НАРУШАВАНЕ НА СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА МУ ДЕЙНОСТ
• Всеки трети мъж в България от 35 до 50 години има проблеми със сърцето

Искам да чуя мнението на лекар за исхемичната болест на сърцето при мъжете с наднормено тегло. Моят мъж има такова заболяване, но тежи 112 кг. Това ли е причината за болестта му?
Добра Пенева - Свищов


Сърдечносъдовите заболявания най-често протичат без сериозни симптоми. Откриват се чак когато в работата на сърцето възникнат някакви изменения. За появата на исхемичната болест на сърцето има няколко причини и едната от тях е затлъстяването. Заедно с това са и високото кръвно налягане, нарушеният липиден или мастен обмен.
Пушенето и прекаляването с алкохола също са една от причините за това заболяване. Ако към това добавим и стабилното наднормено тегло, продължителното седене зад компютъра, липсата на двигателна активност и преумората, ще получим картината на рисковите фактори, които стоят пред дебелия мъж. Затова при такива обстоятелства е най-добре да говорим за профилактиката. В повечето случаи препоръчваме висока двигателна активност, но такава, която да носи радост на пациента. Той трябва да работи в колектив, където климатът е спокоен, доброжелателен, за да се избегнат всички възможни стресови ситуации.

ВНИМАНИЕ!
• Едни от основните профилактични средства против затлъстяването и против исхемичната болест на сърцето си остават физическите тренировки.
Освен това трябва да решите проблемите си чрез...
- отказване от алкохола и тютюнопушенето;
- от преяждането и нарушаването на съня по една или друга причина;
- от физическо натоварване, като си осигурите нормални почивки.
Има случаи в практиката, когато мъж с около 30 кг наднормено тегло се отказва от тютюнопушенето, заема се сериозно с физически упражнения и се разделя с исхемичната болест на сърцето. Така че, ако човек реши, може с воля да постигне много добър резултат. Всъщност профилактиката дава възможност на хората с наднормено тегло да намалят риска от инфаркт или инсулт с около 30 процента.

ВПРОЧЕМ!
Човек трябва сам да избира методите за профилактика, като в нея включи и забраната за преяждане. Инфарктът, както показва практиката, може да се получи след обилно хранене и приемане на големи количества алкохол. Затова, ако лекарят ви постави диагнозата “Исхемична болест на сърцето” и тя се явява на фона на доста голямо наднормено тегло, веднага променете начина си на живот. Да вземете отпуск и да си отпочинете максимално, да разтоварите нервната система и психиката си. Спрете веднага да пиете и да пушите. Започнете да се храните с ум и разум - преминете изцяло на млечно-растителна диета. Това е най-добрата профилактика за исхемичната болест на сърцето, за стенокардията и въобще за цялата сърдечна дейност.