ВОЛЯ

Не мога да разбера, казва Сижи, защо инвалидите се предават

За бившия европейски и световен шампион по мотокрос Сергей Сергеев животът продължава да бъде състезание. Макар от 9 години да е инвалид, дори за миг не си е помислил да се предаде. Той продължава да кара мотор и кола. Спортът ме научи да не падам духом, казва Сергей. Като състезател е спечелил над 60 купи. Най-тежката, но и най-сладка победа обаче е извън пистата. Когато краката му остават безжизнени, шампионът не пада духом. Успява да си приспособи колата така, че да шофира с ръце.

Неговата борбеност вдъхновява хората, които имат сходна участ, твърдят от организациите на българите с увреждания. Сергей върти магазин, два сервиза за спойлери и тунинг-център. Сижи, както е известен сред приятели и колеги, е ^автомобилен гуру^. При него идват с най-различни въпроси, за които той винаги има отговор. Това, че е вещ в занаята, си личи и в най-дребните детайли. Под негово ръководство всяка кола може да се префасонира така, че да изглежда като излязла от култовата лента ^Бързи и яростни^.
Сижи си падал по мотори от малък. С приятели от махалата постоянно майсторели нещо или се състезавали. На 16 години станал републикански шампион по мотокрос и на писта. Не закъсняла и европейската титла. През 1992 г. печели първо място в световен шампионат с Богдан Николов, сега шеф на федерацията по мотоциклетизъм, и Димитър Маринов.
Бях млад и се радвах на славата и късмета си, без да подозирам какво ми крои животът
Нещастието го сполетяло преди 9 години. Излязъл с приятели да потренира. Съдбата няколко пъти му пращала знак да спре. Два пъти се късала веригата на мотора, но той я сменял. Повредила се свещта, но той не се отказал и нея оправил. Адреналинът го дърпал силно и коварно напред. И подкарал бясно. На една бабуна машината станала неуправляема. Сергей прелетял през мотора и паднал. Приятелите му веднага го откарали в ^Пирогов^. Твърде късно разбрали, че не бивало да го местят. При падането си счупил два гръбначни прешлена, които прищипали фатално нервите и той останал парализиран. След такава трагедия повечето хора се отчайват и губят хъс. Това обаче не важи за бившия шампион. ^Не се чувствам инвалид, водя напълно нормален живот. Правя всичко онова, което и преди. Макар да не се състезавам, изживявам нещата по същия начин^, казва Сергеев. Неистовото му влечение към колите и живота му помогнало.
След инцидента той усетил горчивата участ да бъде зависим
^Не можех да понасям някой да ми помага за всичко, тази мисъл ме влудяваше и започнах да мисля как да си помогна^, спомня си той. Шампионът се чувства щастлив, защото любимата му жена Агнес и синът им Кристиян винаги са до него. Съпругата му и за миг не си помислила да го остави, никога не се оплакала. Синът му пък тръгнал по неговите стъпки. След инцидента Сергей искал да си приспособи колата така, че да може сам да я кара и да ходи, където си иска. ^Не намерих човек в България, който да ми помогне. Станало ясно, че неволята няма да дойде да му помогне, решил да си помогне сам. Започнал да приспособява джипа си да може да го кара без крака. Джипът му бил автоматик.
Сергей извил дръжка на плажен чадър във формата на буквата “г”
С приятели пробили педала на спирачките, за да се подпре тръбата, и я фиксирали с болтче. Сложили ръчка от мотор, с която да дава газ, а щом натисне тръбата надолу, командвал спирачките. По-сложно било, когато трябвало да приспособи системата на кола, която не е автоматик. ^Умувахме с колеги какви планки и лостова система да сложим, за да натискам съединителя с лявата ръка.^ И успял да открие отговора и на тази задачка. Елементарно, но не на всеки би му хрумнало. И така Сергей се научил да шофира с ръце. Сега обикаля с колата си цяла България, а често пътува и в чужбина. ^Не мога да разбера другите хора с увреждания, които се предават и по цял ден си стоят вкъщи. Зяпат телевизия и са отчаяни. Не бива да се примиряват. Често минавам с колата и ги взимам да се разходим. Искам да им вдъхна кураж^, обяснява неуморният ексшампион. Шегува се, че вече си има клуб от последователи. Сергей помогнал на още десет души с увреждания да пригодят колите си и да шофират.

^Целият ми свят е свързан с колите, бизнеса и хобитата. Някои мислеха, че щом съм паднал от мотор, няма да ги погледна. Но не стана така. Той не престава и да спортува. Всяка седмица кара мотоделтапланер или мотоциклет. Неговият приятел каскадьор Калин Керин му помага да се качи на мотора. После залепва с тиксо краката на Сергей за степенките. След това сяда зад него. Тандемът се носи с шеметната скорост от 240 км в час. Бившият мотопървенец обича да кара и джет. Твърди, че се чувства най-спокоен, когато държи с ръцете си кормило и управлява ^нещо с двигател^. Доскоро Сергеев тренирал 15 млади състезатели по мотокрос. Един от тях вече отива на световен шампионат.

Поли БОЯНОВА