УРОЛОГИЯ
При 70 на сто от болните двете заболявания са здраво свързани

Преди да говорим за бъбречната хипертония (високо кръвно налягане вследствие бъбречни проблеми), ще напомним на нашите читатели, че в начален стадий на хипертоничната болест свиването на кръвоносните съдове се предизвиква от спазми поради нарушена регулация на тонуса на артериите. С течение на времето това води до изменение структурата на малките съдове - техните стени се удебеляват, пространството им става по-малко, което значи, че се нарушава т.нар. пулсова вълна. Ето това изменение на периферните кръвоносни съдове е основен механизъм за покачване на кръвното налягане при хипертонична болест.

През живота на човек кръвното налягане се променя. При новородените деца то е средно 70/50. С възрастта обикновено се повишава горната граница - това най-бързо става в подрастваща възраст и вече в напреднала възраст нормалната горна граница достига 130. Долната граница с възрастта също се повишава, но не така бързо.
За нормално се смята кръвно налягане с показатели 120/80. Ако то се повиши до и над 140/85 и се задържи на това ниво, вече може да се говори за хипертонична болест, независимо от възрастта.
В повечето случаи хипертонията е обусловена от наследственост и от неправилен начин на живот.

ДИФУЗНА И РЕНОВАСКУЛАРНА ХЕПЕРТОНИЯ
В 10 на сто от случаите кръвното налягане се повишава вследствие други заболявания или както се нарича - вторична хипертония. Много е важно подобни заболявания да бъдат открити навреме, защото в повечето случаи подлежат на лечение. Много често причина за вторичната хипертония са бъбречните заболявания.
Съществува два вида бъбречна хипертония. Първият е дифузна, свързана с обширно увреждане на бъбреците. Тя се проявява при хроничен пиелонефрит, хроничен и остър гломерулонефрит, увреждане на бъбреците при захарен диабет, поликистоза на бъбреците. Вторият вид - реноваскуларна - се получава от свиване на едната или на двете главни бъбречни артерии. Лошото снабдяване на бъбреците с кръв повишава изработването на редица хормони, които помагат за повишаване на кръвното налягане.
След извършване на всички необходими изследвания и поставяне на точната диагноза, се предприема лечение. То протича в две посоки - лечение на бъбречното заболявания и хипотензивна терапия, която обикновено се назначава и при хипертонична болест.

Имам въпрос, Тодор Насков от Шумен

КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЪБРЕЦИТЕ ВОДЯТ ДО БЪБРЕЧНА ХИПЕРТОНИЯ?

Пиелонефрит. Това е най-разпространеното инфекциозно-възпалително заболяване, увреждащо бъбречната тъкан и бъбречните легенчета. Той започва остро с повишена температура - до 38-40 градуса, със силна треска, която продължава не повече от денонощие. На следващия ден температурата се нормализира, но болният усеща слабост и тъпи болки в областта на кръста. Те се засилват, ако се почуква с длани в тази област. Уринирането обикновено не се нарушава, освен ако острият пиелонефрит се развива заедно с възпаление на пикочния мехур. В изследването на урината се откриват белтъчини и бактерии. Назначава се и бактериологично изследване на урината, за да се определи вида бактерии и да се назначи антибактериален препарат. Ако се открият повече от 100 000 бактерии при няколко посевки от един литър урина, тогава става въпрос за активен стадий на пиелонефрит. Недолекуваният остър пиелонефрит може да премине в хронична форма. Развитието на хроничен пиелонефрит и на бъбречна хипертония предизвикват нарушаване на уродинамиката, т.е. оттичането на урината от бъбреците.

Бъбречнокаменна болест. Измененията в бъбреците се получават вследствие изразено механично въздействие на камъните и поради дразнене на рецепторите и зависят от формата, размерите и локализацията на тези камъни. Те възпрепятстват нормалното оттичане на урината. Застоялата урина води до инфекции и до пиелонефрит. В едни случаи тези процеси се развиват бавно, в други става следното: камъкът, затруднявайки оттичането на урина и повишавайки налягането на бъбречните легенчета, води до нарушаване на кръвоснабдяването на бъбреците. Това вече води до разрастване на съединителната тъкан и до набръчкване на бъбреците. При това състояние понякога размерите им намаляват два пъти. В такъв вид и състояние те не могат да изчистят организма от токсините и стават източник на инфекция. При тъпи и пристъпообразни болки се налага болният да се обърне към лекар. Това се налага и ако урината е с променен цвят, ако температурата се повиши, а също и при наследствена предразположеност към бъбречни заболявания.

Поликистоза на бъбреците. Това е наследствено, вродено заболяване, което се характеризира със заместване на бъбречната тъкан с множествени кисти. Ако кистата е една и малка, не е опасна за здравето. Но ако се открият много кисти (поликистоза), това изисква внимание. Поликистозните бъбреци представляват всъщност много на брой кисти с различна големина, често запълващи целите бъбреци. Външно такъв бъбрек прилича на грозд - големите кисти се редуват с малки. Поликистозните бъбреци могат да достигнат много големи размери и голямо тегло - 1-2 кг и повече. А нормалното тегло на бъбреците е 120-160 г. Това състояние лесно се определя дори само с палпация.

Полезно за всички
Ако пушите, откажете се от този навик, защото никотинът свива артериите и оттам се повишава кръвното налягане.
Избавете се от излишните килограми, защото затлъстяването повишава натоварването на сърцето и кръвното налягане скача.
Правете умерени физически упражнения, наблегнете на ходенето, плуването, танците. А можете и да си вземете и домашен любимец, защото е доказано, че те притежават хипотензивни свойства.
Ограничете употребата на готварска сол, заменете я с морска.
Ако имате възможност, изяждайте по една чаена лъжичка сухо морско зеле след всяко ядене, защото то е богато на минерални вещества - можете да го намерите в аптеката.
Приемайте всекидневно по една чаена лъжичка рибено масло, а 2-3 пъти в седмицата си приготвяйте морска риба.
Не забравяйте за лука и за чесъна - те намаляват кръвното налягане, защото са мощни антиоксиданти.
Всяка вечер изпивайте по чаша кисело мляко със ситно нарязани в него скилидки чесън. Можете да добавите и половин лъжичка сухо морско зеле, както и нарязани на ситно копър и магданоз.
Всекидневно пийте зеленчукови сокове - от моркови, целина. Те са полезни не само за намаляване на кръвното налягане, но и за работата на бъбреците.
Пийте настойка от глог, той понижава кръвното и нормализира работата на сърцето. Можете да си го приготвите сами, а можете и да си го купите от аптеката.

ИЗПИТАНО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ПЯСЪК В БЪБРЕЦИТЕ
Един килограм пресен магданоз заедно с корените и една едра глава целина се нарязват на ситно, добавя се един килограм пчелен мед и един литър вода. Кипва се на бавен огън, като се разбърква. Оставя се да престои 3 дни. Добавя се още един литър вода, отново се кипва и се прецежда, преди сместа да е изстинала. От получения сироп се приемат по 3 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене.

ПИЕЛОНЕФЛИТ
В продължение на 8-9 месеца се пие отвара от 2 л вода, 100 г царевични зърна, 100 г сушена шипка. Ври 10 минути и кисне, докато поизстине. Пие се вместо вода.

БЪБРЕЧНИ КАМЪНИ
30 корена магданоз се варят в един литър зехтин в продължение на 10 минути. Сместа се оставя да кисне една нощ. Прецежда се и се смесва със сока от един килограм изцедени лимони. Преди употреба се разбърква добре. Приема се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.

БОРОВИНКАТА ПОМАГА ПРИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ
Ако се установи, че причината за хипертонията е бъбречно заболяване, се налага, както вече казахме, да се лекува и едното, и другото заболяване. Освен обичайните медикаментозни средства, съществуват и редица лекарствени билки и смеси, които се използват и от официалната медицина. Тези билкови смеси се приемат по препоръка на лекаря и при редовно изследване на урината. Курсовете по фитотерапия продължават 1-2 месеца, но ако липсват признаци на възпалителни процеси. А за да установите кога има възпалителни процеси, събирайте сами урината си и наблюдавайте дали се мени цветът є. Мътната урина свидетелства за възпалителен процес в бъбреците, а прозрачната показва, че всичко е наред.
Едно от най-полезните растения е боровинката. Тя съдържа органични киселини и затова е много полезна при възпалителни процеси в бъбреците и в пикочните пътища. Много полезна е и при камъни в бъбреците. Въобще този плод оказва противовъзпалително и противомикробно въздействие, той предотвратява образуването на камъни и многократно засилва действието на антимикробните препарати, особено при пиелонефрит.
Затова препоръчваме и на болните, и на здравите хора да консумират боровинки. Трябва да се съобразяват само ако имат язвена болест и гастрит с повишена киселинност.

Една страница
на д-р Костадин КАРАЧОРОВ,
уролог-хирург