КУМИРИ
^Като буркан с мед съм, привличам щурите хора!^, казва за себе си снахата на Йордан Радичков

На 13 септември актрисата Мария Статулова ще навърши n-брой години. Не се притеснява от фаталното число, което я съпътствало през целия живот. ^ В училище бях № 13-и. Отида на кино, пада ми се билет на 13-о място. Пътувам в чужбина, пада ми се стая 513 или 213. Тоест четворка - работа и път. През целия ми живот^, обобщава актрисата.
Познаваме я от множество филми, сред които ^Авантаж^ и ^Дами канят^ (екранната етърва на Невена Коканова). От няколко сезона Статулова е в трупата на Народния театър. Омъжена, с две деца.

Малко хора знаят, че актрисата Мария Статулова е снаха на покойния писател Йордан Радичков, омъжена е за сина му Димитър, който е режисьор. Никога не е пожелала да се възползва от известната фамилия на свекъра си, заради която много са й завиждали в театралните среди. ^Много обичам моя баща, на когото продължавам да нося името^, кълне се Мария. ^Не бих го сменила, ако ще и за Бог да се омъжа!^ Баща й Иван е художник, който бродел с вечна усмивка на лице из родния Бургас. Хората го спирали със закачливото: ^Абе, Иване, ти пак си влюбен!^ Така сега казвали колегите и на нея. А на всичкото отгоре било вярно. От малка Мария си се влюбва в известни актьори. Така и до днес.
Не изневерява на мъжа си, но боготвори Роберт де Ниро.
^Дойдох в София с един сак да ставам актриса^, казва актрисата. И ден-днешен не е уседнала - въпреки че е снаха на Радичков, все още живее със семейството си под наем. Със съпруга си Митко се залюбила в Сатирата, където той бил асистент на тогавашния директор Младен Киселов. Взели Мария за спектакъла на Киселов ^И най-мъдрият си е малко прост^ и след ден-два Радичков-младши се появил при нея с портокал в ръце. Екзотичният плод бил вид комплимент за младата актриса - алюзия към великата Грета Гарбо, която винаги ходела с портокал в ръцете си. ^Видя ми се нежен, внимателен човек. Живеех на един таван, той дойде с четката си за зъби и каза: ^Ще остана с теб!^ И започна една красива любов! След година се оженихме^, спомня си днес Статулова. Двете им деца Сузи и Данко са кръстени на именития си дядо и съпругата му. Цялото семейство пък се грижи за черно-бялото коте Трики, което спри до главите им и гледа телевизия с тях. Мария е гледала водни костенурки, папагали, хамстери. ^Ако не бях актриса, сигурно щях да стана фотограф на животни^, кълне се тя.
Мария Статулова не парадира с известната фамилия на съпруга си, но се притеснява, когато влиза в семейство Радичкови. Особено когато трябвало по празници да прави подаръци на писателя и да го пита например кой номер риза носи.
^Отнасях се към него като към сън!^, признава днес ВИП-снахата. Не й се разминала обаче завистта от колеги - криели й поименни покани за фестивали, правили й номера за филми.
^Авантаж^ на режисьора Георги Дюлгеров е истинският филмов дебют на Мария Статулова. За първи път играела образ, чийто прототип е още жив и работи в ателие за химическо чистене в кв. Ботунец. За да изиграе сервитьорката от ^Авантаж^, Мария надебеляла с помощта на подплънки и се състарила с не особено качествен грим. Режисьорът я карал да пие по чаша червено вино вечер, за да е в реалистична форма на сутринта. Следял да си ляга вечер навреме, да не я ухажва никой от екипа. Екранният партньор на Мария обаче - Руси Чанев, за малко да я накара да се откаже от филма. Още на първия снимачен ден тя лежала с Руси на тясно диванче, а операторът обхождал с камера тялото й. ^А бе тая докога ще я снимаме?^, изревал изведнъж Чанев, а Статулова се разревала и тръгнала да си ходи.
По време на снимките на ^Дами канят^ Мария Статулова среща Невена Коканова, с която играят етърви и двете стават неразделни. ^Веднъж отидохме с нея при една жена, която ни направи изчисления и каза, че сме ^звездни сестри^, разказва Статулова. Невена най-много й се радвала, когато измисли някоя щуротия. Двете се чувствали като хулиганки. ^Никога не я чух да крещи - спомня си Мария. - Много ни беше любимо да си правим подаръци. Викаше ми Малкият Мук, защото имам малки крачета и вървя бързо... Толкова много се обичахме, че всеки ден си звъняхме по телефона.^ Двете най обичали да си купят баници и да ги ядат насред площад ^Славейков^. Ако нямали пари за кафе, се гримирали, обличали се суперелегантно, разхождали се по улиците и си представяли, че всичко им е наред. Днес актрисата често ходи на гроба на Невена - постои, изпуши една цигара и си припомни някогашните им лудории.
^Аз съм като буркан с мед, привличам лудите хора^, казва Статулова. Има си обожатели, които редовно я търсят и й правят дребни, мили подаръци. Неин фен пък не пропуска нито едно от представленията й на сцената на Народния театър. Девизът на Мария за добро настроение е да не се сравнява с никой друг - научила го е от Боян Дановски някога. Вярва, че когато изпращаш добри мисли към някой друг, те въздействат върху него независимо колко далеч е той. Така тя лично накарала любим човек да й се обади от 2000 км.
За какво мечтае Мария Статулова? Да си купи къща и киностена, да има собствен дом, в който да се връща от многобройни пътувания по света. Вярва, че при нея нещата сами се случват, ако ги остави на спокойствие и не ги насилва.

Летисия ПРОКОПОВА