MADE IN BULGARIA
От 5 до 25 хиляди долара струва куче-убиец, инвестицията се връща само от няколко боя

Ангел Гаренов хич не си пада по работата си. Той снима отвратителни, грозни и зловещи кучешки боеве по поръчка на чорбаджиите на кръвожадните зверове. Вече е запечатал премного кръв и разкъсани кучешки тела, озверели животински погледи и разплути от удоволствие образи на стопаните на победителя.
Ангел Гаренов е брат на легендарния кърджалийски отец Петър (Камен Гарена), който сам направи църква и поведе неверниците от Родопския край към православието.
Плъзналите из Хасковско слухове, че боевете с кучета отдавна са един стабилен доход за участници и за сеирджии, който не се облага с данъци, ни накара да пием водата от извора.

- Ангеле, ти знаеш за кучешките боеве повече от всеки друг. Вярно ли е, че в местността Мечата дупка редовно се организират такива кървави зрелища с кучета?
- Те се организират на няколко места, но вече все по-рядко. За сметка на това организацията е много по-стегната. Теренът, където ще се провежда боят, се подготвя предварително и се застила с килим. Стопаните на бойните кучета водят със себе си ветеринарен лекар, който да даде първа помощ на разкъсаното животно. Най-напред пускат зверовете на “ролка” - да свикнат с терена и с противника. И едва тогава започват “стречовете”- кратки схватки, при които според правилата по-слабото куче трябва да нападне по-силното. Ако то няма желание за бой, мачът се прекратява в полза на по-силния. Не се пускат в бой мъжко и женско куче, защото започват да се душат и никога не воюват помежду си. Женските кучки воюват много по-ожесточено от мъжкарите. По-силната женска никога не оставя противничката си жива, просто я разкъсва. Докато при мъжкарите победителят никога не доубива противника си. Стои и чака стопанинът на разкъсаното куче да хвърли бялата кърпа на терена и да признае падението си.
- Какви породи участват в боевете?
- Най-жестоките боеви породи са: питбул, бултериер и американски стафордшир. От време на време пускат и кавказки или карачакански овчарки, но атракцията не е същата. Макар че аз съм виждал как овчарка разкъсва хълбока на питбул и му изкарва червата навънка. Вярвай ми, кучетата са много добри спортисти на терена и много точно спазват правилата. За разлика от стопаните си.
- Какво искаш да кажеш?
- Това, че понякога стопаните излизат извън правилата на играта и прилагат удари под кръста. Намазват козината на кучето с дразнещ препарат, което пречи на противника му да го захапе. Или пък преди боя го тъпчат със стероиди, което е категорично забранено при кучешките борби. Забранени са и металните кучешки зъби, но някои от собствениците слагат на зъбите на кучето си такива коронки и захапката му е повече от жестока. Тези манипулации се правят в специален споматологичен кабинет в Стара Загора. И струват много пари.
- Залага ли се “сухо” по време на борбите?
- Да, залага се, и то доста пари, но не това е акцентът на шоуто. Преди няколко години стопанинът сам застрелваше кучето си, ако загуби боя. Сега не е така. Колкото и разкъсано да е четириногото, ветеринарят ще се погрижи веднага да го възстанови. Ако е загубило много кръв, има готовност още на терена веднага да се започне с кръвопреливането. Понякога се случва и кучето победител да изпадне в безтегловно състояние от умора и загубва съзнание. Започват да го подхранват с глюкоза, витамини, стероиди, докато се съвземе. Интересното е, че по време на боя кучетата безпогрешно откриват слабото място на противника си и точно там го атакуват. Ако му е счупен кракът например, търсят да захапят точно на това място.
- Питбулите ли са най-опасните кучета?
- Да, тази порода е предпочитаната за борбите, но точно тези кучета не са опасни за хората, както се говори. Те са толкова кротки и безобидни и аз не знам защо е тръгнала приказката, че са опасни. Това не е вярно! Те са миролюбиви кучета, но само докато стъпят на терена. И се държат като истински спортисти, знаят правилата на борбата.
- И какви са тези правила?
- При питбулите, които са изкуствено селектирани за такъв вид борба, се започва с “гейм” - бой до смърт. Ако кучетата си причинят тежки рани и се облеят в кръв, борбата се спира, за да ги измият, защото кръвта ги прави хлъзгави и борбата вече не е според правилата. Доста време преди това захапката на кучето се тренира по специален начин. На един клон от дървото се завързва здраво въже с примамка на него. Кучето се тренира да не изпуска въжето, докато не го разкъса.
- Кога кучето трябва да започне да се обучава?
- Когато е само на няколко месеца. Курсът трае около половин година и за него се заплаща около 5000 лева на специален треньор. Обучава се при специален режим, за да стане агресивно. Когато вече е готово да се включи в боевете, то се храни по специална диета - дават му се само витамини и минерална вода.
- Какви пари са необходими за отглеждането на едно такова бойно куче?
- От 5 до 25 хиляди долара, зависи какво му е родословното дърво и колко победи имат родителите му в подобни боеве. Но в повечето случаи тази инвестиция се връща още в първите няколко спаринг-боеве, ако кучето е победител.
- Законът не забранява ли тези жестоки кучешки боеве?
- Закон за забрана на боевете няма, но има закон за защита на домашните любимци. И точно по неговите клаузи боевете с кучета са забранени, защото са изключително жестоки и кървави.

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА

ДОСИЕ
• Само в Хасковско има над 12 терена за провеждане на спаринг-боеве с кучета. Информацията за подготвяното шоу се предава от уста на уста. Залаганията обикновено започват от 400 и стигат да 12 000 долара за тествано куче. Колкото повече победи има кучето, толкова по-високи стават залозите. Зрителите също плащат такса от 20 лева до 20 долара, в зависимост от залаганията.
• Преди 15 години в Димитровград официално се организираха кучешки борби в парк ^Марица^. Залагаха се по 200 - 300 долара за куче. Обикновено за схватка се разиграваха до 50 хиляди долара залози.
• Днес в България официално са регистрирани 6 школи за обучаване на бойни кучета: в Димитровград, София, Пловдив, Русе, Добрич и Варна.
• По неофициални данни в момента в кучешките борби се включват около 30 специално обучени кучета. Три от тях са разкъсани до смърт от противника, а стопаните им са загубили повече от 15 000 лева.