КАРДИОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ
Когато размерите на сърцето са в нормата, при мъжете то тежи около 332 г, а при жените много по-малко - 253 г. Смята се, че големината на сърцето е колкото свит юмрук.

Увеличаването на неговите размери е предизвикано или от хипертрофия на миокарда (разрастване на сърдечния мускул), или от дилатация (разширяване на сърдечните камери). Причините за това могат да бъдат различни.
ПАТОЛОГИЯТА “СЪРЦЕ НА СПОРТИСТА”
Ако спортистите тренират всекидневно, то интензивните физически натоварвания изискват по-активна работа и от сърцето - по-голям приток на кръв и увеличаване честотата на сърдечните свивания.
Това води до увеличаване размера и количеството на клетките на сърдечния мускул. Те се наричат кардиомиоцити. Стига се до увеличаване теглото на сърцето, така нареченото “сърце на спортиста”.
В този случай процесът е физиологично обусловен, но прекаленото натоварване, различните нарушения и стресови ситуации по-нататък могат да доведат до болестта на хипертрофиралото сърце.
ЗАБОЛЯВАНИЯТА УВЕЛИЧАВАТ ТЕГЛОТО МУ
Втората причина за увеличаване масата и разширяване камерите на сърцето са заболяванията. Те са коронарогенни, когато са предизвикани от изменения на кръвоносните съдове. Вторият вид са некоронарогенни и са предизвикани от възпалителни заболявания на сърцето, ендокардит и др.
Увеличение на теглото на сърцето може да се наблюдава и при различни нарушения - например на приспособителния механизъм за обезпечаване на организма с необходимото количество кръв и кислород.
ВНИМАНИЕ!
• Увеличаването на размерите на сърцето може да бъде свързано с алкохолна интоксикация. Алкохолната кардиомиопатия представлява разширение на отделите на сърцето поради дистрофични процеси, протичащи в него. Това се случва при злоупотребяващите с алкохол.
• Понякога сърцето достига много големи размери и ритъмът на неговата дейност се нарушава.
• Но най-учудващото, или по-скоро радващо, е, че когато човек престане да се трови с алкохол, след време сърцето му се връща в нормалното състояние.

ХИПЕРТОНИЯТА И ИСХЕМИЯТА СА СВЪРЗАНИ С ВЪЗНИКВАНЕТО НА ИНФАРКТ
Хипертоничната болест е най-разпространената причина за изменение размера на сърцето.По данни на специалисти от тази болест страдат около 33 на сто от трудоспособните хора.
При това заболяване настъпват патологични изменения, водещи към увеличаване на сърцето. Когато се повишава налягането в кръвоносните съдове, сърцето изпитва още по-голямо натоварване при изпомпване на кръвта. Затова е естествено, че този мускул силно се напряга и увеличава размерите си. Сърцето хипертрофира. То се разширява, за да се противопостави на повишеното налягане.
Друго коронарогенно заболяване е исхемичната болест на сърцето. В този случай притокът на кръв към сърцето намалява, нарушава се храненето на всяка клетка на сърдечния мускул. Развива се дегенеративен процес. Клетките, които могат да се свиват, се израждат поради недостатъчното хранене и се заместват от съединителна тъкан. А съединителната тъкан не е еластична, не е способна да се свива и това води до разтягане на сърдечните камери.
Най-ярко тази картина се проявява при инфаркт на миокарда, когато част от сърдечния мускул умира и остава белег, тоест съединителна тъкан. Този белег се издава напред като аневризма. Това е много тежко състояние.

КОЛКОТО ПО-МАЛКО Е СЪРЦЕТО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ
Съвременните препарати за понижаване на кръвното налягане не само подобряват кръвотока в сърдечния мускул, но и помагат за възстановяване на неговите нормални размери.
Може би някой ще си каже - колкото по-голямо сърце, толкова по-добре. Това съвсем не е така. В разширеното сърце някои мускули не изпълняват изпомпваща функция, то изтласква по-малко кръв и лошо снабдява организма. Вследствие на това то още повече се разтяга, а това води до сърдечна недостатъчност. Ето защо сърцето трябва да се ремодулира, тоест да се възвърне към предишното състояние. Предотвратяването на сърдечна недостатъчност е важен момент в лечението на болните с хипертония и с исхемия. Това позволява да спадне нивото на смъртност, да се получи добър ефект от лечението и да се продължи животът.

ДВИЖЕНИЕТО Е ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ
Човек трябва да следи нивото на холестерол в кръвта си и да спазва диета с понижено съдържание на мазнини. Яжте повече растителна храна и обезмаслени млечни продукти. Доказано е, че млечната мазнина веднага се усвоява от организма и се натрупва по кръвоносните съдове. Препоръчва се нетлъсто месо - говеждо и нетлъсто свинско, риба, птиче месо, зеленчуци и плодове от градината. Смята се, че патладжаните съдържат природни вещества, намаляващи нивото на “лошия” холестерол в кръвта. Две ябълки на ден например “изчистват” съдовете, тоест помагат да се отделя по-интензивно натрупаният по кръвоносните стени холестерол. Бихме посъветвали възрастните хора да лекуват основното заболяване - исхемията или хипертонията. Не трябва по цял ден да седят пред телевизора или на пейката пред блока. Те трябва да се движат, да правят нещо из къщи или в градината, да се разхождат.

КАРДИТЪТ Е ПРИЧИНА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАЗМЕРА НА СЪРДЕЧНИЯ МУСКУЛ
Особено опасна патология е “сърцето на бик”
Кардитът е възпаление на сърдечния мускул. Съществуват няколко видове кардити, но най-разпространеният е ревмокардитът.
Стрептококовата инфекция (прекарана ангина, скарлатина, пиодермия), може да даде усложнения на сърцето.
Вследствие патологичните изменения (оток, възпаление) по време на ревматичен пристъп, сърцето увеличава размерите си. Ако заболяването не се лекува своевременно, може да се стигне до образуването на така нареченото “сърце на бик”. При това състояние сърдечният мускул, изтощен от патологичните процеси, става сбръчкан и спаружен, а сърдечните камери толкова се разширяват, че сърцето може да заеме и двете половини на гръдната клетка.
Навремето, когато не е имало система на лечение на болните с ревматизъм, болните със “сърце на бик” са умирали.
В днешно време вече ревмокардитът се диагностицира успешно. С помощта на различни изследвания на кръвния серум се определя типът антстрептококови антитела в организма. Установява се патогенезата и се предприема лечение на заболяването.
Много опасна е недоизлекуваната ангина при деца от 7 до 9-годишна възраст, при подрастващите в период на полово съзряване, а също и при хора, работещи в затворени помещения. Ако един от тях е преболедувал ангина, той “раздава” стрептококи и на околните. А те дори може и да не усетят, че прекарват заболяването в скрита форма.
Основната профилактика на ревмокардита е навременното излекуване на ангината и контрол на анализа на кръвта в продължение на половин година след заболяването.
ВПРОЧЕМ
• Коварството на ревматизма се състои в това, че той невинаги позволява да бъде открит навреме. Хората, особено лишените от медицинска помощ и своевременна диагностика, често свързват състоянието си с неразположение след прекарана ангина, грип или друго заболяване.
• А латентният ревмокардит може да доведе до порок на сърцето и като следствие от това - до изменение на сърдечния мускул.

СЕПТИЧНИЯТ ЕНДОКАРДИТ УВРЕЖДА КЛАПИТЕ
Не можем да подминем и тази форма на кардит. При нея микробите се размножават по вътрешната повърхност на сърцето, основно на аортните клапи, предизвиквайки увреждане на сърцето и клапите.
Болестта се съпровожда с треска и с тръпки по цялото тяло. Септичният ендокардит изисква много внимателна диагностика и правилно лечение с “грамотно” подбрани антибиотици.
СЛЕДГРИПНИТЕ МИОКАРДИТИ
Не по-малко разпространени са т.нар. постгрипни миокардити, които също се изразяват в изменение конфигурацията на сърцето.
При човек, прекарал грип или остра вирусна инфекция, се появяват следните симптоми: вялост, слабост, задушаване, учестено сърцебиене, аритмия, нарушения в работата на сърцето.
Друго тежко заболяване е миокардит на Фидлер. Причините за него са неизвестни, но нарушението обикновено упорито прогресира. Сърдечните камери се разширяват много рязко, сърдечната недостатъчност бързо се увеличава. За съжаление, на този етап за това заболяване лечение все още няма.