РАЗРАБОТКА
Джаджата “разбира” и дали двама души са подходящи един за друг

Уникална машина за талисмани разработва секретарят на Сдружението на изобретателите във Варна. В своята работилница Вихрен Запрянов създава специфичен уред за измерване на човешкото биополе. С него той се занимава вече три години, като го е изпробвал върху стотина доброволци. Сред най-заинтригуваните били врачките, които били готови да откупят за луди пари творението след неговото патентоване.

“Запалих се по чудноватата машина, след като прочетох ръкописа “Теория на физическия вакуум” на руския учен Генадий Иванович Шипов”, обяснява варненецът. Заедно с жена си той се заел да преведе неговия труд и едва след това започнал проектирането на апаратурата.
Уредът представлява кутия с йонизатори, в която човек трябва да сложи ръката си, за да се подложи на изследването, разкрива Запрянов. Когато се установи какво е биополето му, в кондензатора се поставят и талисмани с различна форма - свастики, пентаграми, правоъгълници, елипси. Всички те излъчват енергии с различен интензитет, твърди изобретателят. Целта е да се установи коя от тях е най-съвместима с биополето на кандидата за амулет. Машината е подходяща и за установяването на подходящ партньор, убеден е варненецът. Според него за баланс в семейството съпрузите не трябва да имат еднакви честотни характеристики на биополето.
Уредът става и за борба с депресии, твърди Вихрен Запрянов. Чрез него можели да се направят енергийни корекции, така че да се избегнат биосрив и тежки психически травми.
Покрай изследванията си изобретателят достигнал до извода, че биополето е свързано с интелигентността на хората. Колкото по-умен бил даден човек, толкова по-висока честота отчитал уредът.
Непосредствено преди да се заеме с кондензатора, Запрянов си имал сериозни проблеми с властите. Те го погнали заради разработката му на минипистолет с големина на цигарена кутия. Той гърмял с пресован силикон, смесен с цинков окис, и служел за самоотбрана. “Ефектът от изстрела беше като удар с мокър парцал, но въпреки това ми конфискуваха пищова и ми лепнаха условно 1 г. затвор с 3 г. изпитателен срок”, жалва се варненецът. Оказало се, че за подобни изобретения са му необходими разрешително от служба КОС, кетап от курс за оръжейници и одобрение от Министерството на отбраната и МВР. На всичко отгоре работилницата му трябвало да е отдалечена минимум на километър и половина от последната къща във всяко населено място.
А навремето не било така, припомня си Запрянов. Първото му патентовано изобретение е от годините на военната му служба в казармата. Тогава той измислил устройство за тежки картечници, което да зарежда и отвежда газовете от тях. В момента документацията за него се пази в архива на Велико Търново. Самият Запрянов подписал протоколи, че няма да разяснява подробности около изобретението си.
В момента усилията му са насочени към лансирането на малки ветрогенератори, които произвеждат ток и при незначителен полъх. Един от тях варненецът е монтирал на терасата си и чрез него захранва дома си с електричество. Друг пък е подарил на приятел, за да осигурява ток за поливане на нивата му. “Могат да се произвеждат от подръчни материали. От БАН обаче не искат да ги възприемат, защото противоречат на физиката на Айнщайн.
Какво от това? Нали са по законите на Нютон”, ядосва се Вихрен Запрянов.
За разлика от българските учени, от екоминистерството на Люксембург обърнали внимание на разработката му и осигурили средства. И сега екип на Сдружението на изобретателите във Варна издава брошура за алтернативните източници на енергия.

Георги СОТИРОВ, Варна