ФУТБОЛ
Йогата не помнел цесекарят през цялата си кариера да бие шут ниско над тополите

На 12 август легендарният футболист навърта 65. Вероятно и този юбилей ще отлети в мълчание. Якимов не е отречен у нас. Никой не може да го отрече. Футболната мафия постъпва по йезуитски. Първо го премълчава, а после го потапя в забрава.

Митата носи най-дългите гащи и най-широката фланелка в ЦСКА. Бутонките му приличат на купени от оказион.
Мязат на Самарското знаме от обущарско кърпене. Но нахлузвани с години, те срастват с краката му и се подчиняват на всяко негово хрумване. За цялата си кариера сменя само два-три чифта. Якимов не рита, а гали топката.
Като най-фина красавица. Не позволява на кълбото да тупка и подскача по игрището. Същия маниер има и Йохан Кройф.
Играта на втория етаж е единственият му футболен кусур.
Митата не посяга към нищо, което лети по-високо от раменете му. Вкарва само един гол с глава. И то случайно. Срещу ^Лийнфилд^ една топка го удря по носа и влетява в мрежата. С този гол ЦСКА се класира.
На игрището може всичко. Изтърканата фраза ^добре замислено, но лошо изпълнено^ не важи за него. Реши ли да лъже, кара да лазят световни защитници.
Хрумне ли му да подава, топката пристига до партньора с английска прецизност. Шутовете му са аптекарски точни. Но ако се наложи, и топовни. Приживе Жоро Соколов признава невероятната постановка на удара му: ^Не си спомням Якимов да ритне топката над вратата. През цялата си кариера!^
На световното в Англия развинтва бразилците. Направен смешен, Пеле го спъва отзад като селски бек. Минути по-късно и Гаринча става за резил. До края на мача Митата разиграва като маймуни най-знаменитите негри и мулати в света.
С червената и националната фланелка развинтва Еузебио, Кройф, Сивори, Мацола, Ривера, Факети, Оверат, Бекенбауер, Любански. Не му пука от никого. Често мегазвездите се комплексират от изявите му. Няма футболист с по-постоянни изяви от него. Играе еднакво силно от първата до последната минута. И от дебюта до преждевременното си пенсиониране.
Всеки сезон заслужава да е ^Футболист на годината^. Обаче футболната мафия не го прави нито веднъж!
Якимов е уникум. Той е едновременно плеймейкър №1 и топреализатор.
В ^А^ група вкарва повече голове от Гунди, а с червената фланелка - от Жеков.
По хокейната система ^гол плюс пас^ щеше да е безспорен лидер у нас за всички времена. А може би и в Европа.
За съжаление във футбола не се броят асистенциите. Залепват го на пейката, ненавършил 30. В суперформа, без контузии и наднормени килограми. С него от ^Армията^ си тръгват и много фенове, които никога не се връщат на стадиона.
Причините са тъмна Индия. Знае ги единствено Якимов, но той не дава интервюта.

МИТАТА В ОЧИТЕ НА ФУТБОЛИСТИТЕ
Димитър Якимов е най-загадъчният наш футболист. Трудно допуска хора до себе си. Камо ли журналисти. Затова цитираме само хора, които го познават лично.
ГЕОРГИ ЛЕПОЕВ - СТАР ГОШО: ЯКИМОВ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА!
Якимов е най-големият български футболист. Специално ходех на негови мачове, за да му се наслаждавам.
Като човек е невероятен. Трудно допуска хора до себе си. Един път ако го излъжеш, не съществуваш за него.
На никого не е направил мръсно.
Имаше ли да казва нещо, говореше в очите. Но за приятели е готов в огъня да влезе. Не го признаха напълно, защото не цепеше басма на началниците.
С Якимов си пиеме кафето на ^Народна армия^. Покрай нас мина Добри Джуров. Двамата се поздравиха и генералът дойде при нас. Покани Митата да мине през неговия кабинет да си поговорят. И заседание да имало вътре, щял да го отложи, за да го приеме. Попита кога да го очаква.
Мито каза, че когато има път край кабинета му, можел да се отбие. Времето било пред тях. Джуров въздъхна: ^Каква е тая твоя гордост, бе, Якиме?^ Обърна се и си тръгна.
Заради независимия си характер най-големият остана в сянката на други, по-малки.
ЖОРО СОКОЛОВ, ПРИЖИВЕ: ОТКАЗА ДА ВЛЕЗЕ В БКП И МУ БИХА ДУЗПАТА!
От трибуните се виждаше, че устните на Якимов мърдат. Хората мислеха, че навиква съиграчите си или спори със съдиите. Но истината е друга. Якимов си говореше сам.
Нещо си мърмореше по време на мача.
И аз бях същият. Но това ставаше само на терена. Да не мислете, че и на улицата сме говорели сами?
МИТО ДЪВКАТА
Публиката на ^Левски^ му измисли този прякор. Тя беше много злобна към него.
Аз да дъвчи дъвка не съм го виждал. Феновете искаха да кажат, че много дроби топката. Но това им се видя недостатъчно.
Лепнаха му втори прякор - Баба Яга.
БЕШЕ ПЪЛНО ПЕРДЕ
На игрището не му дремеше от нищо. Хич не му пукаше срещу какви излиза: бразилци, италианци, французи, германци. Правеше ги да пълзят.
Много му завиждах за това спокойствие. Аз не бях такъв.
Четири часа преди мач все едно ме удряше ток. Като мен беше и Гунди. Само на Якимов не му пукаше.
МОЖЕШЕ САМ ДА БИЕ ^ЛЕВСКИ^
Като се разиграеше, нямаше кой да го спре. С едно изключение - Дълга Мара. Веднъж Георгиев го контузи. Прасна го много лошо. Не си спомням дали му счупи крака, но го подреди доста зле. Сакатлъкът стана пред мен. Беше случаен. Гошо посегна за топката.
ИМАШЕ ДАЯН
Понякога не мигваше по цели нощи. Но не съм го видял да се задъха на игрището. Това е, защото играеше напълно отпуснат. И физически, и психически.
Изобщо не си стягаше мускулите и не се уморяваше.
НАРОЧИХА ГО ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ КОМАРДЖИЯ В СОФИЯ
Както мен - за пияница. Това не е вярно.
Червените запалянковци киснеха Митата по същия начин, както мене - левскарите. Сутрин търчаха при шефовете на ЦСКА и им дуднеха. Правеха от мухата слон.
ИГРАЕШЕ ЧЕСТНО
Честен комарджия? Такова животно няма. Единственото изключение май е Якимов.
ОТКАЗА ДА ВЛЕЗЕ В БКП
И то играейки в ЦСКА, където това е задължително. Каза: ^Не ви ща билета.^ И толкоз. Това може да го направи само много силен характер. Туй му изяде главата. Използваха хазарта, за да му бият дузпата.
ЙОРДАНКА ХРИСТОВА МУ БЕШЕ АВАНТЮРА
За него тя е един епизод. Голямата му любов е телевизионната водеща Таня Димитрова.
Първата му жена. Двамата са съседи. Познават се от малки. Обичат се много. Според мен още са запазили чувствата си. Разведоха се заради хазарта. За нищо друго. Постоянните отсъствия изнервят всяка жена.
ТОЙ Е РЕЛИГИОЗЕН, НО НЕ ГО ИЗТЪКВА
Якимов е чувствителен, но го прикрива. Освен това е религиозен, макар че не обича да го изтъква.
МАНОЛ МАНОЛОВ - СИМОЛИЯТА: ДОВЕДОХ ГО В ЦСКА
Видех ли талант, веднага го водех в ЦСКА. Още като футболист привлякох Ковачев и Ракаров. Най-трудно ми беше с Якимов. Един път играх срещу него. Съборих го на земята и му казах да не се глези повече, а да идва в ЦСКА. Той се стресна и ме послуша.
ПАНТЕЛЕЙ ДИМИТРОВ - ЛЕЙКАТА ПРИЖИВЕ: С ЯКИМОВ ПЛАЩАХМЕ РЕПАРАЦИИ НА ТУЛАТА
Играхме с австрийския ^Рапид^ във Виена. Аз, Якимов, Боби Станков, Ранков и Ковачев решихме да направим комбина, за да изкараме някой лев. Обърнахме всичките си пари в долари на черно. С тях купихме швейцарски часовници ^Женева спорт^. Общо 60 бройки. Единият ни излизаше 20 лева, а у нас вървяха по 80 - 100.
Сложихме ги в найлонов плик и ги маскирахме с шоколади. Обаче на летище София митничарите ни хванаха. Тулата пое вината. Той много вина поемаше.
Каза, че всичката стока е негова. Конфискуваха часовниците и го глобиха в троен размер. А ние нямахме пари да му покрием загубите. Ковачев реши да ни удържа всеки месец по 15 лева от заплатите.
Аз, Якимов, Ранков и Боби си плащахме като попове. Свихнахме на първо число да му даваме по 15 лева. Цакахме му три години.
На четвъртата обаче Тулата дойде и заяви тържествено, че вече сме се издължили. Репарациите свършиха!
ЯКИМОВ РАЗСИНОВИЛ ДОВЕДЕН СИН.
Хазартът не разори техничаря, но жените успяха.
Преди три години Митата направи изключение и прие журналистка от ^ШОУ^. На нея разказа истината за личния си живот.
СЪРДИТИЯТ СИН
Всеки брак на Митата завършва с финансов автогол. Той мълчи за бившите си съпруги. Приема ги философски. Отчита всички интимни неуспехи като свои грешки. Хазартът не разорява Якимов.
Но двата развода го ошушкват до дупка. Те му костват много пари и две жилища. След неуспешния си брак с журналистката от БНТ Таня Димитрова напуска семейното гнездо само с личните си вещи.
Не съжалява за жеста си към водещата на ^Телевизионен справочник^. Искал дъщерята и синът му да живеят добре. Сега поддържа връзка само с щерката и обожава внучката си.
Родният му син е в САЩ и не ще да го види. Момчето било жестоко обидено на Якимов и не контактува с него по никакъв повод.
Според футболиста младежът е повлиян от майка си.
ФАТАЛНАТА БАРМАНКА
След като останал ерген второ издание, Митата се запознава с чаровна барманка от крайгробищния квартал ^Орландовци^. Дамата била разведена с момченце от първия си брак. Тя навила Якимов да осинови детето й. Семейният живот отново не потръгва и футболистът се развежда. Митата джентълменски плаща издръжка на осиновения. Направил го равностоен наследник заедно със собствените си деца. Затуй истинският син се обидил кръвно на баща си. Якимов пак поема пътя на свободата само с личния си багаж, събран в сакове. И води досадни съдебни дела, за да дели собственото си имущество: ^Отново скъпо плащам за грешките си^, сподели футболното величие пред репортерката.
ВОДКАТА Е ПО-БЕЗПРОБЛЕМНА
Жестът не трогнал момчето на барманката. То се държало отвратително с втория си баща. Якимов заведе дело за разсиновяване на доведеното дете и неотдавна го спечели. Надява се, че е поправил спонтанната грешка на младостта си: ^Така и не доживях благодарност и признателност. Не получих дори малко уважение^ - въздиша футболистът.
Водката е станала хоби на бившия трезвеник. Той не пропуска случай да се почерпи.
Понякога си пийва и без конкретен повод. За Якимов се говори, че е дал доста пари на катаджиите, които са го проверявали за алкохол. Шарил им колкото за една нова кола.

Ева РУСЕВА

ДОСИЕ
• Димитър Якимов е роден на 12 август 1941 г.
• Възпитаник е на ^Септември^ - София.
• През 1959 г. става европейски шампион за юноши.
• После с кварталния си тим завоюва Купата на България и завършва пети в първенството!
• В ЦСКА рита от 1960 г.
• С армейците печели 7 титли и 3 купи.
• През 1967 г. играе полуфинал за КЕШ.
• В ^А^ група има 308 мача и 151 гола.
• През 1971 г. е голмайстор на страната.
• Голмайстор е на ЦСКА за всички времена със 141 гола.
• Има 67 участия и 9 гола в националния отбор.
• Играе на три световни първенства.

ПРОФ. РАЙКО ПЕТРОВ ПРОХОДИ И ПРОГЛЕДНА СЛЕД СЕРИЯ ОТ МИКРОИНСУЛТИ
Доайенът на борбата навърши 75, майка му - 95!
Доайенът на българската борба навърши 75. Професорът посрещна юбилея си след серия от микроинсулти миналата година.
След тях големият треньор получава временна слепота и загуба на равновесие. Причините за ударите са пълна мистерия. Той не пие, не пуши и няма наднормени килограми. Единственото обяснеие е големият стрес.
Преди белята Райко Петров издава три книги и е засипан с обществени ангажименти. Днес знаменитият треньор и деятел има подобрение и проходи отново.
Първо започва да се движи из стаята, а после - да изминава до километър на ден по хладното.
Бай Райко е по-добре и със зрението. Чете поезия, защото очите му още не могат да се справят с цял роман.
Но все пак заради микроинсултите и жегите доайенът не можа да присъства на рождения ден на майка си, която навърши 95! Юбилярката живее във Великотърновско и е значително по-добре и от прочутия си син, и от дъщерята, която я гледа.
Госпожа Петрова е с акъла си, има по-запазена памет от своите деца и не се оплаква от нищо друго освен от артрит.

ХИМИОТЕРАПИЯТА НА НАЧКО МИХАЙЛОВ МИНА УСПЕШНО
Добрата новина научавам лично от Атанас Михайлов. Слава Богу, вестите около него са вече добри. Химиотерапията му приключи и според лекарите е успешна.
През зимата при изследвания докторите установяват разсейки в единия бъбрек на легендата. Той е ампутиран незабавно и според хирурзите след интервенцията няма разсейки. Но му назначават и химиотерапия.
Начко се чувства добре. Дори е с коса за разлика от повечето пациенти, минали през процедурата.
Вече ходи из квартала и отскача до игрището зад гробището, където израства. Синът му движи детско-юношеската им школа, докато се лекува.
Обаче не посяга към топката. Все още не е достатъчно укрепнал, за да рита с малчуганите.
Поразяващата левачка продължава да следи футбола. Прогнозира успеха на своя ^Локо^ и недоумява как ултрасите на ^Левски^ вкараха автогол на отбора си.

Страницата подготви Юри СТЕФАНОВ