КРАСИВИ РЪЦЕ
Понятието “красиви ръце” се свързва преди всичко с изискани и грижливо оформени нокти. Но когато си правим маникюр в домашни условия, допускаме някои грешки и затова не получаваме желания резултат.

ГРЕШКИТЕ, КОИТО ДОПУСКАМЕ ЗА КРАСИВИ НОКТИ

ГРЕШКА ПЪРВА:
Да се изрязва кутикулата - това са малките кожички, покриващи нокътя в началото. Колкото повече се изрязват здравите клетки на кутикулата, толкова по-бързо растат те. Освен това тази процедура води до разслояване на ноктите, до забавянето на растежа им, до появяването на продълговати браздички върху нокътните пластинки и до забелване на кожичките.
Кое е правилно:
В момента вече съществуват много подходящи кремове и течни препарати, които помагат за много по-лесното отстраняване на кожичките и за оформянето на маникюра. Те размекват кожата, а след това тя се отделя със специална дървена лопатка или кутикулата се подрязва наполовина. След това пръстите се дезинфекцират с лосион.

ГРЕШКА ВТОРА:
Да се изпилват ноктите, когато са размекнати след баня или когато са изпотени.
Кое е правилно:
Ноктите трябва да се оформят “на сухо”, преди банята. При това манипулацията се прави с мека пиличка - тя не трябва да бъде метална.
В противен случай ноктите ще започнат да се разслояват и чупят. Изпилвайте ги с мека пиличка, за да предотвратите разслояването.

ГРЕШКА ТРЕТА:
Да се нанася лакът направо, без нокътят да се обработи с овлажнител. Най-малкото защото лакът бързо ще се излющи. А може да пострада и самата нокътна пластинка, особено ако лакът не е качествен.
Кое е правилно:
Отначало поставете върху ноктите основа, колкото и здрави да са те. В момента вече има богат избор на лечебни, изравняващи и какви ли не лосиони за тази цел. По-добре е да използвате и основа, и лак, и закрепител с една и съща цветова линия. За проблемните нокти се налага двуседмичен курс на терапия на лечебна основа с ежедневно овлажняване.

ЗА ДА НЕ ИЗДАВАТ РЪЦЕТЕ ВЪЗРАСТТА
Трябва да имате крем за ръце и в кухнята, и в банята, за да можете по всяко време, след като сте боравили с вода и сапун, да го налагате на кожата. Обръщайте внимание на това какви съставки съдържа кремът. Лайката например дезинфекцира и спомага за заздравяването на малките цепнатинки, алоето овлажнява, глицеринът и летицинът омекотяват кожата.
Слагайте гумени ръкавици всеки път, когато се занимавате с чистене и особено преди миене на съдове. Най-добре е те да имат книжна подплънка, за да не се изпотяват и за да може кожата да диша. След като махнете ръкавиците, измийте добре ръцете си, подсушете ги и намажете с овлажняващ крем.
Ако нямате подръка ръкавици, използвайте защитен крем или вазелин. Той създава специфичен слой, който предпазва ръцете от водата и миещите средства. Можете сами да си приготвите овлажняваща маска от овесени ядки, смесени с една лъжица зехтин. Сместа се нанася през нощта на ръцете и се слагат памучни ръкавици. Сутринта ръцете се измиват.
Тук ви предлагаме и едно народно средство:
След работа в градината например отрежете парченце лимон и натрийте с него загрубялата и потъмняла кожа - освен че се изчиства замърсяването, се отделят и кутикулите. Върху ноктите си можете да изцедите сок от магданоз. Само не забравяйте след това да намажете ръцете си с овлажняващ крем, защото лимонът и магданозът изсушават кожата.