ЕЛИКСИРИ
Единствено премиер, президент и дипломати пият от еликсира

Д-р Димитрина Йонкова разби на пух и прах теорията, че ракия може да се вари само от плодове. Първо преди години на оправната казанлъчанка й хрумва идеята да свари ракия само и единствено с цвят от рози и… успява. Така се получава уникалната “Гюловица”, която патентова и за която мрат от нашето президентство, от посолствата на западните страни. А от броени дни VIP-персоните се наслаждават и на още едно уникално спиртно питие - ракия от липа. Нещо, което химиците досега твърдяха, че е невъзможно… Но това вече е факт! Д-р Йонкова за първи път се съгласи да разкаже единствено пред репортера на “Женски Тайни” за своите “малки тайни”. Че и да го черпи “една капачка” от невероятния еликсир...

- Как на една хуманна лекарка й хрумна да вари ракия?
- Всички българи варим ракия. Баща ми вкъщи също го е правил цял живот. От него съм се учила. Лекар съм и такава ще си остана, независимо че бизнесът ми е свързан вече и с “гюловицата” и с добиването на етерични масла от лечебни растения, които пък се използват пак за лечебни и козметични цели. Тръгнах от мента за чай. По-късно пристъпих към добиването на етерични масла. И далеч след това - към варенето, но първо на гюловицата, а после и на ракията от липа.
- Но между химиците битува максимата: “Ако добиеш масло от люляк, или от липа - ти си втори Айнщайн в химията!” Вие как успяхте ракия от липов цвят да направите?
- Така е, но опитите, както се казва, продължават. Това правих и аз един ден: В лабораторен казан от 100 литра пак варях липова вода с “налудничавато намерение” да добия липово масло, ако и да знаех, че такова е невъзможно да се добие по чисто химически и технологични причини. Поне ще добия липова вода, казах си - тя е фантастична. В никое от другите етерично маслени-растения не се запазва аромата в натурален вид така, както е във водата от липата. И… когато за пореден път пак не успях да добия заветното за химиците липово масло и трябваше да изхвърля дрогата от казана, хванах една шепа сварена липа и я изхвърлих. Ръката ми леко засъхна и започна да лепне. Значи има много захари в липовия цвят - казах си. И тогава, на място, изведнъж ми хрумна да сваря ракия точно от цветовете на липата, както бях направила това преди с цвета от рози. Седнах и разработих технология за варенето на тази липова ракия, която след като я добих, нарекохме “Липовица”.
- Приличат ли си тези два “еликсира” - липовицата и гюловицата?
- Всички, които са опитали и от двете ракии, твърдят, че и гюловицата мирише много на рози, но в сравнение с липовицата ароматът й бледнее. Още при наливането на липовицата наоколо започва да ухае на липа. А при поднасянето на чашката към устните - липовият аромат сякаш пълни пространството и все едно наоколо има гора от цъфнали липи. Този е ефектът. Изключителен! Може да се каже, че тези ракии са си чисто лекарство, а не просто пиячка. Нещо повече, аз като лекар твърдя, че ароматите са леки дроги. Така въздействат на цялостната нервна система. Вдишаните им молекули много бързо се свързват с молекулите на кръвта и оттам идва светкавичната реакция и лечебният ефект, особено на някои аромати, използвани в ароматерапията. А в малки дози тези силни аромати, приети наедно със спирта, действат тонизиращо и профилактично.
- Зависи май не само какво пиеш, но и колко градуса поемаш?
- Първакът на липовицата потече 70 градуса. Но и липовицата, и гюловицата ги държим на 40 градуса, макар че който е опитал, все се е закашлял и смята, че никоя от тях не е по-малко от 60-градусова. Това е тъй заради силните аромати, които се явяват заместители на дрогата. Ракиите ми са си чисто лекарство и заради спирта - тонизатори и съдоразширяващи, но само от 30 до 50 г дневна доза. Имат и силно антиоксидантно действние, засилват и имунната систума, казвам го като лекар.
- Кога произведохте първата липовица?
- Липовицата не е произведена сега, макар сега да ви казвам за нея и “да й се радват” отскоро някои хора от елита. Сварих я преди цели 6 години. Пазихме я в дълбока тайна, както, разбира се, пазя в тайна и технологията й поради обясними причини.
- И защо пазихте тази ракия в “секретност”?
- За да я наблюдавам как се променя, как зрее. Запазих една бутилка в стъкло като контрамостра. Уникално: ракията не се промени за тези години! Само дето стана по-силна в градусите.
- А има ли цена?
- Всяко нещо си има цена. Но тъй като липовицата и гюловицата ми са уникални напитки, те вървят анблок и с уникални бутилки: всяка от тях се рисува ръчно върху стъклото, което се пече два пъти в пещи. Ракиите в бутилки от 200 мл всяка са с цена от по 50 лв. А в бутилка от 500 мл - по 80 лв.
- И кой пие тези скъпи ракии, отличниците” ли?
- Те се предлагат обикновено на големи държавници, скъпи правителствени гости, именити люде от чужбина. От Министерски съвет, пък и от някои кметства редовно ми звънят. Дават заявка да подготвя примерно една бутилка липовица за еди-кой си държавник от еди-коя си страна, защото ще му я поднасят като подарък… Но има и други ВИП-персони, които пият ракия и подобаващо я оценяват. Също и от президентството често-често ми звънят да подготвям бутилки от “еликсирите” за подаръци, които г-н Първанов им връчва на тържествените срещи. Най-често това става, когато той тръгва зад граница и има среща с някой от неговия ранг. А и когато му гостуват и дава тържествени обяди или вечери на някого от големците, пак подготвям президентските армагани, я с гюловица, я с липовица (отскоро), я с розова вода.
- Значи “простосмъртните” нямат достъп до тази ракия?
- Просто количеството, особено от липовицата, е изключително малко, затова е така. Не сме решили дали ще произвеждаме и за пазара. Технологията на тези ракии е скъпа и много трудоемка.
- Значи онази ракия от рози, дето е на пазара, няма нищо общо с вашата “гюловица”?
- Абсолютно! Розовата ракия, която е на пазара, е от плодове, ароматизирана с есенции или някое и друго розово листо или розова вода. Ние такова нещо не правим при гюловицата. Обясних, че това е уникална ракия - добита само от цвета на роза “Дамасцена”, както и липовицата, добита само от цвят на липа. Бере се цветът в прясно състояние, слага се във вода, ферментира и т. н.

Едно интервю на Керка ХУБЕНОВА, Казанлък