ХОРМОНИТЕ
Хипофизата регулира телесната температура, водната обмяна и обмяната на веществата

Здравейте, всички от вестник “Доктор”! Аз съм на 30 години. Много ми харесва вашия вестник, от него научих много. Често ходя по лекари и когато разговарям с тях, те ме питат: “Вие медицинско лице ли сте?”. (Аз не съм медицинско лице, но благодарение на вашия вестник някак си разговарям с лекарите по медицински). Понеже ми откриха аденом на хипофизата, искам да ви попитам: какви функции изпълнява хипофизата в човешкия организъм? Ако може, да напишете подробно за тази жлеза.
Валерия Пенкова - София, жк “Младост 1”, бл. 6, вх. 4, ет. 6, ап. 90
Хипофизната жлеза е разположена в специална ямка на черепната основа, наречена “турско седло”. Жлезата е с размер около 10 мм в диаметър и маса около 5 г. Тя е съставена от две различни в морфологично и функционално отношение части: задната част, известна като неврохипофиза, е изградена от нежлезиста тъкан, и предна част - аденохипофиза, изградена от три типа жлезни клетки, които произвеждат различни хормони. Хипофизната жлеза е придатък на междинния мозък. Тя е разположена в непосредствена близост до хипоталамуса - друга важна част от междинния мозък, която притежава множество сложни двустранни връзки с много части на централната нервна система. Хипоталамусът регулира редица основни функции на организма: регулация на телесната температура, водната обмяна и обмяната на веществата. От друга страна хипоталамусът и неврохипофизата се намират в контакт чрез множество нервни влакна, които образуват т.нар. хипоталамо-неврохипофизен път (тракт). Хипофизната жлеза е много добре кръвоснабдена чрез богата съдова и лимфна мрежа, която има затворен характер (т. нар. хипофизна портална система). Чрез системата голяма част от продуктите, произвеждани в хипоталамуса, достигат висока концентрация в аденохипофизата. Едновременно и продукти от дейността на аденохипофизата достигат до хипоталамуса. Става дума за единна в морфологично и във функционално отношение хипоталамо-аденохипофизна система. Досега са известни десетина хормона на хипофизата. Част от тях се произвеждат в аденохипофизата, а друга част - в хипоталамуса, но се натрупват в неврохипофизата. Хормоните на предния хипофизен дял спадат към две функционални групи. Едната група контролира дейността на жлези с вътрешна секреция в организма. Тези хормони се означават като гландотропни.

ГЛАНДОТРОПНИТЕ ХОРМОНИ
• Адренокортикотропен хормон, който регулира функцията на кората на надбъбречната жлеза;
• Тиреотропен хормон, който регулира функцията на щитовидната жлеза;
• Фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон, които регулират външната и вътрешната дейност на половите жлези.

Другатата група хормони осъществяват своя ефект и се наричат ефекторни.
ЕФЕКТОРНИТЕ ХОРМОНИ
• Растежен (соматотропен) хормон, който регулира белтъчния синтез и растежа;
• Пролактин - регулира нарастването на млечната жлеза и секрецията на мляко;
ХОРМОНИТЕ, КОИТО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ В НЕВРОХИПОФИЗАТА
• Меланоцитостимулиращ хормон - регулира натрупването на кафяв пигмент (меланин) в специални клетки на кожата (меланоцити).
• Антидиуретичен хормон (известен и като вазопресин), който регулира обратното всмукване на вода в бъбречните тубули;
• Окситоцин, който регулира тонуса на маточната мускулатура и на мускулно-епителните клетки в каналчетата на млечната жлеза.

Колкото до аденома, той представлява бенигнен (доброкачествен) тумор от жлезен произход. Може да е тежък, когато е локализиран в определени области (надбъбречен аденом, хипофизарен аденом - какъвто е вашият случай). При това образувание се налага хирургичното му отстраняване.

д-р Бончо БОНЕВ, невролог