MADE IN BULGARIA
Компромат обвинява МВР, че крие инцидента, от полицията отричат

Зам.-министърът на транспорта и кадър на БСП Георги Петърнейчев е оправдан по дело за убийство при пътно-транспортно произшествие, научи ШОУ. Ведно с това в редакцията получихме скандален документ, според който политикът е виновен, а МВР се е опитало да потули случая. За изясняване на обективната истина ние публикуваме заедно с въпросния компромат и мнението на засегнатите страни, без да взимаме отношение.

Ето и текста, озаглавен ^Бюлетин за служебно ползване^, издаден от РПУ - Пазарджик:
На 23.12.05 г. около 19.50 ч на ул. ^Първа^ в кв. ^Главиница^ гр. Пазарджик, при управление на лек автомобил ^Санг Йонг-Рекстон Ротола^ - СА 5136 АВ, управляван от Георги Данаилов Петърнейчев, ЕГН 4904233464, собственост на фирма ^Пепжи-София-1^, със седалище гр. София, ул. ^Мария Луиза^ № 121, е допуснал причиняването на смърта (б.а. - изписването е спазено точно според бюлетина) на Николай Костадинов Шарланков, ЕГН 3607083426, жив. кв. ^Главиница^, ул. ^Втора^ № 38. /Да не се съобщава на медиите/ /ЗМ1662/ РПУ Пазарджик.

Според непотвърдена информация зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев е карал с над 100 км/ч джипа си, въпреки че точно по това трасе има ограничение за движение с 40 км/ч, знаци ^Внимание^ и две пешеходни пътеки. 69-годишният Николай Шарланков пресичал осветена пешеходна пътека тип ^зебра^, за да се прибере в старческия дом, който обитавал от известно време, когато бива блъснат от автомобила на бившия кмет на Пещера. Свидетели на инцидента казали, че автомобилът на зам.-министъра влачил потрошеното тяло на Шарланков почти 20-ина метра. Старецът е умрял намясто със счупен врат, череп и гръбнак.
Георги Петърнейчев не е популярен сред хората от Пещера, макар че е женен за тяхна съгражданка - с 20 г. по-млада от него българка от турски произход. Паметливи припомнят, че докато е бил кмет на Пещера, Петърнейчев дотам е провокирал недоволството на пещерлии, че е бил организиран и граждански протест срещу управлението му.

Говорителят на РДВР - Пазарджик Мирослав Стоянов: НЕ ЗНАМ ДОКОЛКО Е АВТЕНТИЧЕН ТОЗИ БЮЛЕТИН
- Г-н Стоянов, получихме бюлетин на РПУ - Пазарджик за служебно ползване от 24 декември 2005 г. В него е описано пътно произшествие от 23 декември, когато зам.-министърът на транспорта г-н Петърнейчев блъска на пешеходна пътека и убива намясто възрастен мъж. След кратко описание на случилото се е написано, цитирам: Да не се съобщава на медиите...
- Аз не знам доколко е автентичен този бюлетин...
- Затова и се обръщам към вас - да потвърдите или да отречете.
- Действително е имало такова пътно-транспортно произшествие, когато възрастен мъж е блъснат от г-н Петърнейчев. За укриване на информация от медиите е нелогично да се говори, тъй като още на 26 декември Жоро Стоицев направи пресконференция и огласи този факт. Информация за инцидента сме изпратили и в централния сайт, макар че там не сме посочвали имена, а инициали.
- Какво беше установено на местопроизшествието?
- Не съм присъствал лично, но районът веднага е бил отцепен, бил е повикан следовател за оглед, направен е такъв, на място е повикан и автоексперт, направени са експертизи, разпитани са свидетели. Но какво е станало по-нататък, ние нямаме обратна информация. По-добре попитайте в окръжната следствена служба. Доколкото знам, преписката е прекратена, тъй като няма извършено престъпление...
- А какво вашите служители са записали в протокола от мястото? Все пак имало и свидетели, които твърдят, че зам.-министърът е пътувал с висока скорост и е блъснал човека на пешеходна пътека тип ^зебра^?
- Както ви казах, от страна на РДВР - Пазарджик е извършена абсолютно щателна проверка, всички данни сме предали на прокуратурата. Всъщност през цялото време, за да бъде всичко прецизно, сме работили с наблюдаващ прокурор. Ако имате въпроси защо е прекратено производството, трябва да се обърнете към прокуратурата.

Директорът на пресцентъра на транспортното министерство Валентина Лулева: СЪДЪТ Е ПРЕКРАТИЛ ДЕЛОТО ПОРАДИ ЛИПСА НА ВИНА
Обърнахме се към пресцентъра на Министерството на транспорта с молба за коментар по случая от г-н Петърнейчев.
- Г-н Петърнейчев е зает - отговори ни Валентина Лулева. - В момента върви международна конференция. Но по случая, доколкото знам, беше доказано, че г-н Петърнейчев не е употребил алкохол за разлика от убития. Г-н Петърнейчев е прекрасен автомобилист, състезател - това се знае от всички. Това, което успях да събера като информация за вас, е, че е имало съдебно дело и тричленен състав на съда го е прекратил поради липса на вина. Липсата на вина е била установена още от прокурорската проверка, но тя е била обжалвана в законовия 7-дневен срок сигурно от близки на убития. Затова е било образувано делото и съдът се е произнесъл така.

Подготви Ели СТАТКОВА