ПЕРСОНИ
Ако някой пере пари чрез концертния бизнес, е пълна откачалка, твърди един от шефовете на “София мюзик ентърпрайзис”

Димитър Ковачев и Иван Несторов са пионерите на концертния бизнес в България. Вече 15 години Фънки и Амебата правят “внос” на чужди звезди, които концертират на родна земя.

- Лесно ли е да се доведе световна звезда в България?
- Истината е, че е трудно да се докара чужда звезда в България. Причините са обективни – ние сме малка страна, завряна в задника на Европа. Дотук се достига много трудно. Не сме апетитна хапка за турнета, защото сме оградени от държави, където хабер си нямат от западен шоубизнес. Говоря за Гърция, Сърбия, Турция. Никоя звезда не се навива да дойде само за един концерт в България, освен ако не й се платят много пари. Но дори и тогава може да не се навие.
- При това положение дали има истина в слуховете, че фирмата на Ивайла Бакалова ще доведе Дженифър Лопес за хонорар от 3 милиона долара?
- За Дженифър Лопес ние имахме 4 - 5 пъти оферта да дойде на концерт. Но ние нямаме интерес към този тип артисти. Аз не знам каква е точно тя, извинявам се, но не знам актриса ли е, манекенка ли е, що ли е?! Популярна някаква жена, вероятно заради задника си. Определено обаче не е певица и не е моята чаша чай! Чух слуха за хонорара й, не знам колко е реално, но как е възможно да се прави такова чудо невиждано.
- Според теб възможно ли е да й е такъв хонорарът?
- Завишен е с пъти. Аз никога не бих реагирал на такъв артист.
- Ако приемем, че сумата е такава, организаторите могат ли да си избият парите?
- Въпросът е организаторът иска ли да ги избие. Иначе е адски трудно, почти невъзможно. Такива цифри, дори много по-малки, карат хората от нашия бизнес да отказват оферти.
- Толкова ли е печеливш вашият бизнес, че напоследък се нароиха толкова промоутърски фирми?
- Вероятно е свързано с негативността у българина и тъпотията му. Едно време ние направихме първия клуб с жива музика, след което всеки втори направи такъв. Разказа се играта на родните звезди, те спряха да бъдат звезди, защото не мисля, че човек, който всяка вечер ти пее на ухо, е звезда. Всичко отиде по дяволите, на този бизнес му се сложи черта. Имам чувството, че сега някои хора искат да направят това и с шоубизнеса. Всеки реши, че може да стане милиардер от концерти. Това не може да стане, тука трагедията е тотална.
- Говори се, че чуждите звезди са адски претенциозни, в какво се изразяват капризите им?
- Това е голяма грешка, която тиражират медиите. Не трябва въобще да се използва думата претенциозност. Някои звезди правят по половин година турне. По цял свят. Сменят климати, култури, храни. Е, нормално е въпросната звезда да държи да яде само едно нещо и да пие само една марка минерална вода. Иначе, ако навсякъде сменя манджи, просто ще се съсипе. Това не са претенции, това са изисквания, за да издържат цялото турне.
- Правите концерт на Таркан след месец и нещо, какви са неговите изисквания?
- Интересното е, че колкото звездата е по-голяма, толкова по-малки са изискванията й! От Таркан имаме една-единствена претенция - след концерта да осигурим място за парти за 60 човека. Да си направи купон с приятели. И това е молба, ако можем да го направим. Ако не можем – никой няма да ни се разсърди. Иначе няма никакви особени изисквания. Претенциите са повече относно апаратури и прочие, нивото е много високо.
- А има ли шанс България да бъде домакин на наистина големи звезди, например Мадона?
- Това никога няма да се случи, Мадона няма и представа коя е България. Пък и няма какво да прави тук въобще. Но например “Депеш Мод” – те идват с всичко - къща, направена за тях, летящи обекти по сцената, осветление убийствено. Всичко си го носят хората. Когато дойде офертата, им отговорихме, че отказваме участието, защото няма откъде да им осигурим тази техника. И хората казаха: Спокойно, ние си идваме с всичко необходимо.
- Защо обаче у нас идват само позабравени музиканти, а актуалните ни подминават като малка гара?
- Това е самата истина. Просто ние не сме пазар, който да ги заинтересува!
- Заговорихме за “Депеш Мод”, има ли интерес сред тийнейджърите? Те дори не ги знаят кои са.
- Безкрайно изненадан съм за пръв път в моята кариера. Концертът е на 21 юни, а ние в края на февруари бяхме приключили с продажбата на билетите. Стадионът е продаден. Нямам обяснение как стана това. В същия момент се съсипахме да продаваме “Блек Сабат” и така и не успяхме да продадем всички билети. А това е група, която е сред жалоните в рокмузиката, Ози Озбърн беше тук и пак не напълнихме стадиона, разбираш ли в колко странна държава живеем.
- Колко билети реално се продават в България за голям концерт?
- Преди “Депеш Мод” мислех, че активният слой от обществото, който ходи по концерти, е около 20 000. За концерт на голяма звезда. Е, ние успяхме да направим подвиг, който едва ли друг ще постигне – докарахме “Металика”, които събраха 25 000 зрители. Мисля, че това няма да се повтори никога. И “AC/DC” да дойдат, мисля, че няма да има изненади по отношение на публиката.
- А как може в Каварна да се събират толкова хора, как съумяват да канят звезди в такъв малък град?
- Там този човек, кметът на града, е с невероятен хъс. Казвам му браво. Явно има яки спонсори, иначе не виждам как. Дето се вика – къде е Каварна, къде е Ливърпул. Факт е, че ходят популярни банди, готино е.
- Масово се говори, че се правят промоутърски фирми, защото чрез тях лесно се перат пари…
- Моето мнение е, че е глупаво да переш пари през шоубизнеса в България. Не съм съвсем чат, ама си мисля, че хората, които имат пари за пране, не са тъпаци, нито са идиоти. Могат да намерят много по-лесни и доходни начини да си изчистят мангизите.
- Ще напълни ли Дженифър Лопес националния стадион, каквато е амбицията на Ивайла Бакалова?
- Няма артист, който да дойде и да го напълни. Само Лепа Брена го е пълнила всъщност навремето. И Азис не можа – имаше един сектор хора. Може би ако се съберат някакви чалгафурии, може и да стане, ама аз от чалга не отбирам. Пък тази Джей Ло трудно би напълнила и зала 1 на НДК, която е с пъти по-малка. Тя, жената, не е нещо култово. Съмнявам се, че като доведем “Ролинг Стоунс”, ще успеем да напълним стадион “Васил Левски”, ако трябва да съм откровен. Та в София няма и 10 000 човека, които да са една постоянна публика и на които да разчиташ за всяко едно културно събитие. Че когато докарахме Пийтър Гейбриел, едва успяхме да вкараме на концерта 4000 души. А ден по-рано беше пял в Лисабон пред 80 000. Просто сме друг свят.
- Кои са звездите, които сте горди, че сте довели?
- “Металика”! Със звезди от такъв ранг не бяхме работили.
- А вие ли ги търсите или те се предлагат?
- В нашия бизнес е като на пазара за чушки и домати. Пращат мениджърите им оферти. Естествено, първо се прави турне в Америка или в Западна Европа. И ако остане време, се поглежда насам. Преди време гледах концерт на “Кис” в Прага. След концерта си говорихме с мениджъра им. Човекът директно ми каза: Димитре, колко време ни трябва, за да дойдем до София с всичката тази техника? Имаха 22 ТИР-а с оборудване и 2 самолета за музикантите и персонала. Е, какво да му кажа - че сме трудни географски ли? То това е ясно.
- Има ли пазарлъци за хонорарите?
- По-често не. Сумата се обявява и не подлежи на пазарлък. Винаги се опитваме да сваляме парите, но не става. Разбира се, някои звезди правят компромиси, но не всички.
- За тези 15 години колко концерта сте организирали?
- Ами всякак са над 300.
- А някога плащали ли сте хонорар от 3 милиона долара?
- О, Господи! Какви 3 милиона?! Да забравим въобще такива цифри, с толкова нули отзад. Не сме и не смятам, че и ще плащаме някога такива пари. Някак си е нелепо да се говорят такива неща!

Едно интервю на Митко ЩИРКОВ

ВОЙНАТА МЕЖДУ ОРГАНИЗАТОРИТЕ
Няколко са основните играчи на музикалния пазар в България. Първи, естествено, са “София мюзик ентърпрайзис”. Следват ги “Жокер медия”, “Болкън ентертеймънт къмпани” и новосъздадената “Пик енд мор”, в която съдружник е Ивайла Бакалова.
Напоследък всички вносители на чужди звезди си въртят мръсни номера, като се надцакват кой по-именит изпълнител да кандардиса да пее на родна земя. Естествено, в името на победата, наддават и в хонорарите.
Идните месеци ще са истински бум на световни имена. Дженифър Лопес, която трябваше да пее в София на 2 май, отложи концерта си за 23-ти. Официалната версия на “Пик енд мор” е, че това станало, понеже звездата имала съдебно дело в деня, когато трябваше да е тук. Според конкуренцията обаче отлагането се наложило, понеже организаторите били закъсали сериозно с продажбите на билетите.
Най-върл фен на Джей Ло май се оказва главният редактор на “Труд” Тошо Тошев. Говори се, че той лично наредил на репортерите от отдел “Култура” на вестника да му осигурят четири безплатни билета за шоуто, всеки от който струва по 300 лева. Останалите билети са по 35, 50 и 80 лв.Тошев щял да седне във ВИП-ложата заедно с новото си гадже. От година журналистът движи из хайлайфа с бизнесдамата Ваня Иванова. Той уреди на поредната си приятелка пиарско място в столичния ЦУМ. Всъщност Иванова е по-известна с голите си снимки в еротично списание, носи мълвата.
На 21 май пък в НДК ще е концертът на Андреа Бочели, организатор е “Жокер медия”. Хората на Мелик Пашаев са обявили цени от 80, 120 и 300 лева за билет.
Таркан ще пее на 2 юни на стадион “Локомотив”. Фънки и Амебата не са надули прекалено цените и феновете на звездата ще могат да го чуят, ако шарят между 22 и 44 лева за място.
Стинг ще забие на 12 юни на стадиона в Несебър, компанията на Ивайла Бакалова организира купона при цени от 35 до 50 лева.
Свършиха вече билетите за концерта на “Депеш Мод” на 21 юни. Билетите официално се харчеха от 25 до 50 лева. Говори се, че в момента цената им на черно надскача стотарка.
Ерос Рамацоти пък е поканен от “Болкън ентъртеймънт къмпъни” на 3 юли пак на стадион “Локомотив”. Феновете му могат да го чуят срещу 35 - 45 лева.
Безпорното попадение обаче ще е гостуването на “Симпли Ред” в зала “Фестивална” на 1 септември. От “София мюзик ентърпрайзис” обявиха, че билетите ще са от 33 до 44 лева.