Ние използваме "бисквитки", за да улесним вашето сърфиране, и да ви покажем реклами, които може да ви заинтересуват. Научете повече.
Приемам
9 юли, 12:20

Ако ви се подува коремът, търсете лекар!

При забавена проходимост на червата се развива опасен възпалителен процес
прочитания: 2361 | коментари: 0
При нарушена проходимост на червата се развива възпалителен процес, получава се некроза и пробив на стените на червата, което води до перитонит, възпаление на коремната кухина с риск за фатален изход. Признаците на чревната непроходимост зависят от степента и произхода на състоянието.

Непроходимостта на червата е болестно състояние, което възниква поради запушване, сраствания, туморни заболявания на червата, завъртане на чревна бримка около захранващ кръвоносен съд и други причини.

Причините могат да се разглеждат в три групи:

- механични - вследствие на препятствие по пътя на движението на съдържимото в червата;
- функционални - заради временно нарушаване на перисталтиката на червата;
- заради нарушено кръвообращение в областта на червата.


В повечето случаи се изпитва силна, внезапна и рязка болка без видима причина в областта на корема. Много по-рядко болката прераства постепенно от слаба в по-силна и е спазматична. При наличие на чревна непроходимост болката постепенно става постоянна. Лош признак е, когато изчезне за 2-3 денонощия и не се наблюдава перисталтика (движение) на червата.

В някои случаи болният повръща. При наличие на перитонит повръщането е постоянно, без да облекчава състоянието. Подутият корем също е един от честите признаци за чревна непроходимост. Когато причините са механични, подуването на корема не е равномерно, за разлика от състоянието, породено от функционални причини.

Задържането на газове и затегнатият стомах също са признак за напредване на патологичния процес. Състоянието на болния се влошава бързо при непроходимост на тънките черва и при тромбоза на кръвоносните съдове на червата. Наблюдава се понижено кръвно налягане, учестен пулс, бледо лице със заострени черти. Чревната непроходимост протича остро, подостро и хронично.

Диагнозата се поставя след преглед, лабораторни и рентгенови изследвания. Първоначално се изписва консервативно лечение, което да намали болката, да повиши перисталтиката на червата, срещу дехидратиране на организма и за подобряване на общото състояние.

Лечението се провежда задължително в лечебно заведение. При спазматична непроходимост може да се приложи само консервативно лечение, което да намали спазмите на гладката мускулатура на червата.

При непроходимост от механичен характер се налага оперативна интервенция.
Добави в Facebook