Основава се на вегетарианско-млечната кухня, разработен е от ученици на Лидия Ковачева и е приложен за първи път в България
<em>Екипът се ръководи от професионалния диетолог Георги Славов и от д-р Георги Гайдурков, специалист по нутрициология (наука за храненето на човека) и съосновател на фондация &ldquo;Живот без лекарства&rdquo;.</em><br /> <br /> И двамата са дългогодишни ученици на известната природолечителка Лидия Ковачева. В екипа участват и други лекари с различни специалности, както и методисти-рехабилитатори практикуващи йога, тибетски упражнения, каланетика, а също и фитнес инструктори, кинези- и физиотерапевти.<br /> <br /> Новият метод на лечебно хранене е създаден в резултат на 10-годишни изследвания, анализи и практика със стотици пациенти.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>На какво се основава този метод?</strong></u></span><br /> <br /> Новият метод на лечебно хранене се основава на вегетарианско-млечната кухня, но хранителните продукти преминават през специални технологични процеси за обработване.<br /> <span style="color: #800000"><u><strong><br /> Менюто включва:<br /> </strong></u></span><br /> <em><strong>- кълнове; <br /> - ядки; <br /> - пресни плодове и зеленчуци, произведени само в екологично чисти райони на България и при естествени климатични условия.</strong></em><br /> <br /> Българското козе и биволско кисело мляко и сирена също се препоръчват заради специфичните им съставки и качества. Различната комбинация на тези храни дава лечебен ефект и подобрява състоянието на организма, без да се прилага гладуване, казват специалистите.<br /> <br /> Методът препоръчва пълноценно хранене със закуска, обяд, вечеря, което снабадява организма с всички необходими витамини, белтъчини, микроелементи и други основни хранителни вещества.<br /> <br /> Този вид хранене е подходящ както за лечение на различни заболявания, така и за разтоварване, пречистване на организма и повишаване на тонуса на хора без здравословни проблеми, т.е. отслабване без гладуване, разяснява диетологът Георги Славов.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>Той и неговият екип вече са разработили над 100 рецепти по метода на лечебно хранене.<br /> </strong></u></span><br /> <em><strong>Внимание!<br /> Специфичното в този метод е, че за всеки пациент се съставя индивидуален режим на хранене, според неговото здравословно състояние и медицинска диагноза.</strong></em><br /> <br /> Именно защото здравословното състояние на всеки организъм е различно, не би могла да съществува универсална диета на лечебно хранене, която да бъде приложена към всеки.<br /> <br /> Желаещите да практикуват метода преминават първо през медицински преглед, а самото лечение чрез хранене също се провежда под медицинско наблюдение.<br /> <br /> Минималният срок за прилагане на новия метод е 10 дни, а оптималният срок за постигане на траен лечебен ефект е 30 дни, уточнява д-р Славов.<br /> <br /> За практикуващите метода в Центъра в Свети Влас всекидневно ще се провеждат разяснителни беседи, така че хората да могат да продължат самостоятелно практикуване на лечебното хранене в домашни условия.<br /> <br /> Лечебното хранене лекува всички заболявания, стига да не са в напреднал стадий, казва още д-р Славов.<br /> <br /> След излекуването всяка храна е полезна, но е препоръчителна вегетарианската.<br /> <br /> Ако се консумират животински продукти, те трябва да бъдат обработени термично по специална технология и да се приемат в определени съчетания със зеленчуци, препоръчва дипломираният диетолог.