Обезмаслените продукти са натъпкани със захар и нишесте, маргаринът е 10 пъти по-вреден от маслото, “кафявата” захар всъщност е... боядисана бяла!
<i>Повечето съвременни диетологични митове отдавна са развенчани, но отделни теории и до днес ни вкарват в заблуждения. Вижте кои са те.</i><br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>1. Обезмаслените продукти са идеалната храна за отслабващи<br /> </b></u></span><br /> Истината. Обезмаслен още не означава нискокалоричен. Вярно, че съдържанието на мазнини в такъв продукт е незначително, но за да се засили вкусът, се добавят захар, нишесте и други вредни за фигурата вещества. Затова уж леките продукти понякога са също толкова калорични, колкото и техните класически аналози.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> 2. Късната вечеря е причина за затлъстяването<br /> </b></u></span><br /> Истината. Няма значение по кое време на денонощието ще приемате храна, както и какво количество изяждате. Вие можете да си &ldquo;лепнете&rdquo; два допълнителни сантиметра на талията както след прекалено хранителна закуска, така и след високовъглехидратен обяд.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> 3. Употребата на захар провокира диабета</b></u></span><br /> <br /> Истината. Захарта съвсем не се нарежда сред основните причини за развитие на диабет - нивото й в кръвта трябва да се контролира по време на болестта. Много по-голяма роля в това отношение играе наследствената предразположеност и небалансираното хранене. Към рисковите диабетни фактори спадат също така наднорменото тегло, дефицитът на съединителна тъкан, увлечението по сандвичите, както и стресът и нервното напрежение.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> 4. Кафявавата захар е по-безопасна от бялата</b></u></span><br /> <br /> Истината. Кафявата захар, която виждаме по стелажите на хранителните магазини, не е нищо повече от бяла захар, смесена с петмез. Те практически не се различават една от друга по съдържание на полезни вещества и калоричност. В бялата захар има 395 ккалории на 100 г, в кафявата - 390 ккалории.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> 5. Заместителите на захарта са полезни и безопасни </b></u></span><br /> <br /> Истината. Последни изследвания на руски и западни учени доказали, че всички заместители на захарта са опасни за здравето. Захаринът и ксилитът са официално забранени в много страни от света, а фруктозата е също толкова калорична, колкото и захарта. По-добре използвайте плодов сироп или нектар.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>6. В маргарина калориите са по-малко от тези в маслото</b></u></span><br /> <br /> Истината. В крайна сметка те са еднакви по енергийна ценност - около 36 ккалории на чаена лъжичка. Но ако кравето масло повишава нивото на вредния холестерол в кръвта, то маргаринът, освен всичко друго, понижава съдържанието и на добрия холестерол.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>7. Растителното масло на гладно извайва фигурата</b></u></span><br /> <br /> Истината. Растителното масло е полезно за здравето, но не и за талията. Това си е чиста мазнина, която се &ldquo;лепи&rdquo; в проблемните зони. За да сте здрави, е достатъчно да приемате само 10-15 г растително масло на ден. То, естествено, съдържа повече витамини и микроелементи, необходими за нормалното функциониране на целия организъм. Но по калоричност не отстъпва на животинското.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>8. Гледането на телевизия по време на ядене е причина за преяждане</b></u></span><br /> <br /> Истината. Ако четете или гледате телевизия, когато се храните, вие изразходвате повече време, отвличате се, а това означава, че по-бързо се нахранвате, и то с по-малко храна. А храненето на крак, ходейки, или набързо - ето това помага за трупането на килограми. Когато поглъщате бързо храната, вашите хормони просто не успяват да изпратят сигнал на мозъка, че сте се наситили. А това води до преяждане.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>9. Замразените плодове и зеленчуци губят повече от витамините си</b></u></span><br /> <br /> Истината. Не замразените плодове и зеленчуци губят полезните вещества, а тези, които са пропътували много километри, преди да бъдат наредени на рафтовете в магазините.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> 10. Термичното обработване разрушава полезните вещества</b></u></span><br /> <br /> Истината. Топлинното обработване на храната помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества - често в приготвените продукти те са повече, отколкото в пресните. Например т.нар. ликопен преобладава в доматения сос, но почти го няма в пресните домати. Важното е зеленчуците да не се варят или задушават много дълго. Освен това използвайте по-малко вода.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>11. Не може да се напълнее само при вдишване на аромата от яденето </b></u></span><br /> <br /> Истината. Учени от Йейлския университет в САЩ установили, че човек може да напълнее, без дори да се докосне до храната. На гладуващите участници в експеримента предложили да подишат над любимо ястие. След това показателите на инсулина в кръвта им се повишили. Да напомним, че именно излишъкът на това вещество води до покачване на килограми.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>12. Пълнозърнестият хляб е &bdquo;склад&rdquo; за витамини</b></u></span><br /> <br /> Истината. Основното във всеки един вид хляб е да има баланс на белтъчините, мазнините и въглехидратите. И няма никакво значение какво пише и как наричат един или друг самун. Нито цената, както някои предполагат.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>13. Студената храна стопява мазнините </b></u></span><br /> <br /> Истината. Вярно, че за да започне да смила храната, стомахът трябва да изразходва енергия и да затопли студената храна до 37 градуса. Но в този случай закъснява чувството на заситеност, а това провокира човек да изяде повече. Освен това злоупотребата със студена храна предизвиква гастрит, защото дразни стомашната лигавица.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>14. Готовото за консумиране месо се познава по цвета </b></u></span><br /> <br /> Истината. Не разчитайте на цвета, за да разберете кога ви е готово месото. Вече се произвеждат кухненски термометри - може би не навсякъде ги има, но все пак това е начинът да се определи кога е готово всяко едно ястие. Така например месото се смята за препечено и готово, когато неговата температура достигне 160 градуса.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>15. Всеки ден се изпиват по 8 чаши вода</b></u></span><br /> <br /> Истината. Ние получаваме по-големия процент течности като употребяваме супи, сокове, коктейли, плодове и зеленчуци. Затова пийте тогава, когато изпитвате жажда. Излишната течност е излишно тегло.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> 16. Червеното месо е по-калорично от бялото<br /> </b></u></span><br /> Истината. В 100 г натурално постно червено и бяло месо се съдържат еднакво количество мазнини - 4-5 г. Но каймата и месните продукти действително са по-калорични.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>17. И от един шоколад може да се напълнее</b></u></span><br /> <br /> Истината. Шоколад, в който има 500 ккалории, няма да повиши теглото ви. По-зле би било, ако освен шоколада, си хапнете и две-три други вкусни висококалорични ястия. За предпочитане е черният шоколад. Хапвайте си по малко, но никога не замествайте основното ядене с шоколад.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>18. Има вълшебни продукти за гарантирано отслабване</b></u></span><br /> <br /> Истината. Към такива чудо-продукти спадат броколи, листни зеленчуци, целина, риба, ананас и грейпфрут. Те действително са богати на витамини, и на антиоксиданти, които помагат да понижите теглото. Но само при комплексен подход, включващ в себе си нискокалорично меню и редовна физическа активност.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>19. Обезмасленото мляко е диетичен продукт<br /> </b></u></span><br /> Истината. В млякото има много въглехидрати, което значи, че в организма попадат много калории. Затова, ако отслабвате, не пийте никакво мляко, дори и обезмаслено.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>20. Млякото е основният снабдител на калций в организма<br /> </b></u></span><br /> Истината. Това твърдение отговаря само частично на истината. Защото през последните години в почвата рязко се е понижило съдържанието на калций, а съответно - и в тревата, с която се хранят кравите. Същото може да се каже за изварата, йогурта и кисело-млечните продукти. Изключение правят само твърдите сирена. Именно те са основен и пълноценен източник на калций. Но е желателно да ядете такова сирене без хляб и други тестени изделия, за да не потискат усвояването на многото микроелементи.