Мнозина наши читатели се интересуват за връзката между храненето и онкологията. Затова днес на тази важна тема разговаряме с д-р Даниел Димов, терапевт.
<b>- Д-р Димов, какво е новото в диетичната профилактика на рака?</b><br /> - Наскоро бяха публикувани нови данни на колеги от Стокхолм. Шведските лекари са обобщили статистическите данни от научните изследвания, в които са участвали близо 5 хиляди души.<br /> <br /> Установено е, че увеличаването на употребата на преработени месни продукти от типа на колбасите само с 30 грама на ден повишава риска от развитие на рак на стомаха с 15-38%. Според учените повишаването на риска от рак може да бъде свързано с <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>добавянето в тези продукти на нитрати и консерванти </b></u></span><br /> <br /> В големи количества тези вещества са канцерогенни. Втори важен фактор - въздействието на токсичните вещества, които се образуват при опушване на месото.<br /> <br /> Друга нова тенденция в онкодиетологията са диетите с ниско съдържание на мазнини. Установено е, че храните с високо съдържание на мазнини увеличават вероятността от рак на гърдата и на задстомашната жлеза. Особено опасни са т.нар прегрети мазнини - тези, които се използват за готвене или за повторното притопляне на храните.<br /> <br /> Вероятността от развитие на рак на дебелото черво се повишава при прекаленото консумиране на пържени и печени меса, при които в процеса на приготвяне се появяват канцерогенни вещества.<br /> <br /> Храните, богати на фибри, може да неутрализират вредното въздействие: пресни зеленчуци, плодове, хляб с трици. Те се свързват с канцерогените.<br /> <br /> <b>- Пържените картофи също ли са толкова вредни, колкото и пърженото месо?</b><br /> - Източник на канцерогени в пържените картофи, чипса и крекерите са въглехидратите. При нагряване те отделят специфични вещества - акриламиди. Те повишават риска от развитието на рак. Ако картофите са много зачервени при пърженето, това означава, че в тях се съдържа акриламид. Най-концентрирано е това вещество в чипса и пържените картофки. Акриламидът присъства и във всяка друга пържена храна, богата на въглехидрати, но в различни количества. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Своеобразен показател за наличието му е любимата на всички запечена коричка.<br /> </b></u></span><br /> Това не означава, че трябва напълно да се откажем от пържените картофи. Консумирането им в разумни количества не е опасно за здравето. Но когато в дневния хранителен режим на съвременния човек присъстват редовно и чипсът, и пържените картофи, и апетитно препеченият пай, рискът от прекалено натрупване на канцерогени в организма значително нараства.<br /> <b><br /> - А вярно ли е, че всички соеви сосове съдържат канцерогени?</b><br /> - Наистина, в много от соевите сосове са открити извънредно високи дози на някои канцерогенни вещества. В Европа наскоро беше публикуван официален доклад за резултатите от изследването на повече от 2 хиляди соеви сосове. Повишени нива на канцерогенни вещества са били открити при 35% от пробите, а много високи - в около 14%. Най-опасни вещества се съдържат в продуктите, произведени във Виетнам, Китай, Тайван и Филипините.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Старайте се да купувате соеви сосове, приготвени чрез ферментация. Тази информация е посочена върху етикета.</b></u></span><br /> <b><br /> - Кои храни се смятат за противоракови?</b><br /> - Някои от продуктите действително неутрализират канцерогените. Те или се свързват с вредните вещества, или намаляват въздействието им върху организма. Много полезни са <br /> <br /> пресните плодове и зеленчуци, хлябът от грубо брашно. Млечните храни, богати на калций, също противодействат на развитието на някои тумори <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Например срещу рак на гърдата.</b></u></span><br /> <br /> Последните проучвания показват ясна връзка между високия риск от развитието на рак и ниското съдържание на витамин А и бета-каротин в човешкия организъм. Японски учени са доказали, че сред хората, които са увеличили дневната консумация на моркови, спанак, червен пипер, тиква и салати в продължение на 5 години, смъртността от рак на стомаха е намаляла с 25%. Всички тези продукти съдържат бета-каротин, предшественик на витамин А. Включването в хранителния режим на плодове, богати на витамин С, предотвратява формирането в организма на най-често срещаните канцерогени, които се образуват от нитратите в храната.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Дневно човек се нуждае от 100-150 мг витамин С, така че той напълно да може да прояви превантивните си свойства. </b></u></span><br /> <br /> Важна роля в превенцията на рака има витамин Е. Той се намира в нерафинираните растителни масла, пшеничните кълнове и ядките. При кулинарно обработване витамин Е се запазва. Той се унищожава само при гранясването на мазнините под действието на слънчевата светлина и кислорода. Това трябва да се има предвид при съхраняването на растителните масла.<br /> <br /> <b>- Задължително ли е да приемаме витамините от храната? Или може да минем и с мултивитаминни таблетки?</b><br /> - Синтетичните витамини са напълно идентични с натуралните. Но не дават същия профилактичен противораков ефект, както хранителните продукти. Учените не са разгадали напълно този феномен. <br /> <br /> Та нали таблетките се справят не по-зле с авитаминозата от храната... Ето защо повечето лекари са склонни да вярват, че противораковият ефект се осигурява не от отделните витамини, а от комплексното им действие заедно с минералите и полифенолите, пектините и другите полезни компоненти на растенията. <br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> По-добре е да се даде предимство на естествените продукти</b></u></span><br /> <br /> <b>- Има ли някакви установени правила, които може да помогнат на хората да намалят риска от развитието на рак с помощта на правилното хранене?</b><br /> - Разбира се. Те са разработени съвместно от онколози и специалисти по храненето.<br /> <br /> - Да не се преяжда. Яжте само когато се почувствате гладни. Опитайте се всяка седмица да провеждате разтоварващи дни, по-често спазвайте постите.<br /> <br /> - Никога не приемайте храна при изразено физическо неразположение и при силна умора.<br /> <br /> - Намалете приема на мазнини до 20-25% от общите калории. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, хляб от грубо брашно, мюсли със зърнени култури, ядки, разнообразие от морски дарове и зеленина.<br /> <br /> - Значително ограничете дневната консумация на храни от месо, птици, риба, колбаси, пушени продукти, консерви, солени и кисели продукти.<br /> <br /> - Избягвайте многократната и продължителна употреба на прегрети мазнини, пържене и препичане на месото, приготвянето на пилешко месо и риба на открит огън и пушените продукти.<br /> <br /> - Незабавно изхвърляйте всички продукти с плесен: хляб, зърнени храни, конфитюр. Те образуват силно токсични вещества - афлатоксини. Никога не изрязвайте плесенясалия хляб и не яжте дори леко плесенясалите сладка!<br /> <br /> - Значително ограничете консумацията на силни алкохолни напитки. <br /> <br /> - Опитайте се възможно най-бързо да прибирате в хладилника охладените вече ястия. Оставените на топло супа, месо, варени картофи натрупват канцерогенни нитрозамини. По-добре не приготвяйте храната предварително.<br /> <br /> - Не приготвяйте за зимата зеленина, примесена със сол. При продължителното съхранение на такива подправки се образуват също нитрозамини.<br /> <br /> - Не приемайте прекалено топли напитки и храни. Те предизвикват скрити изгаряния на лигавиците на устната кухина и хранопровода, което повишава риска от рак на тези органи.<br /> <br /> - Използвайте за приготвянето на салатите нерафинирани, студено пресовани растителни масла, особено зехтин, ленено семе.<br /> <br /> Както виждате, не е никак трудно да се спазват тези препоръки. Защото най-добрият лек против рака е профилактиката.<br /> <br /> <i><b>Едно интервю на Милена ВАСИЛЕВА</b></i>