IN MEMORIAM

^Чувствам го като син, като брат, даже като... съпруга^, призна приживе приятелят на поплегендата

Васил Андреев (1931-1999) е неразлъчно до Емил Димитров - от ранна младост до края на живота си. Роден е в София. Завършва ВИТИЗ през 1953г. и 10 години се препитава като щатен актьор в трупата на Младежкия театър. През 63-та обаче зарязва сцената, за да са посвети изцяло на Емил.
Васил Андреев написва текстовете към най-известните песни на своя партньор - ^Моя страна, моя България^, ^Нашият сигнал^ ^Арлекино^. Носител е на голямата награда за поезия от френското радио и телевизия. Едър, с боксьорски лапи, бръсната глава и широка усмивка, той беше любовник, текстописец, мениджър, ангел-хранител и демон за естрадната легенда. С една дума - беше фаталният мъж в живота на Емил Димитров.

В края на 60-те Васко Андреев е наказан за ^хомосексуални прояви^ с бачкане в тухларните в Южния парк. Когато стартира печално известният процес срещу нашенските ^меки китки^ обаче, двамата с Емил са на турне в чужбина. Приятели ги предупреждават за ^лова на вещици^ и те не се прибират в София.
В тухларната Васил Андреев става свидетел на експериментите, които ДС прави с родните гейове. Инжектирали им мъжки хормони, но резултатът бил нулев. На колоритния тестописец принадлежи и крилатата фраза: ^За хомосексуализъм и комунизъм няма лек^.
Според Васко Андреев Марета била човекът, който почти разорил попкраля. Със старо пълномощно тя изтеглила от сметката му близо 80 000 валутни лева и отпрашила във Виена.
Васко твърдеше, че Емил нямал пари на книжка, но имал предмети. Притежавал мебел на цар Фердинанд, за която в средата на 90-те му давали 400 000 долара, но той за нищо на света не искал да я продаде.
Навремето Емил нямал нищо освен талант, разкри преди смъртта си покойният текстописец на попкраля. Бил дървен, скован, не можел да върви, защото бил дюстабанлия. Андреев го учил да ходи стъпка по стъпка. Емил бил и чутовно суетен. никога не сложил очила, а имал минус пет диоптъра и почти не виждал.
^Чувствам Емил като син, като брат, даже като... съпруга, призна Васил Андреев. Чувствам го и като сестра, тоест като всичко, което съм нямал в живота си. Но като приятел никога не съм го чувствал, защото ^командващият бригадата^ съм аз. Аз съм земен, а той виате в небесата. нищо общо нямаме, никакви допирни точки. Емил например не е прочел нито една книга, може би само ^Тримата капитани^. Въпреки това работим заедно - и се изпокарваме, и изпобиваме понякога. докато творим, сме стигали до бой. доста скандали сме имали - аз съм емоционален и бая чаши съм изпотрошил, докато стане една песен. А Емил е по-кротък. Приличаме си по това, че и двамата сме много честни. Всъщност, Емил понякога послъгва. така, по детински, без да се замисля, вземе, та изтърси нещо...^
По думите на Васко Андреев попкралят бил кротичък като агънце. не можел да нагруби човек. Най-страшната закана, която са чували от устата му, била: ^Ще те обадя в милицията^.
Бил страшно отстъпчив. Ако го подхванеш, можеш да му извадиш душата и да му вземеш парите. Затова го окрали и от близки, и почти непознати хора. А той самият никога не успял да се възползва от славата си. Огромната любов, с която го отрупвали, го депресирала и отпускала. Тогава се затварял в княжевската си къща, насаме със себе си, старите записи и алкохола.
^Нещо странно съм забелязал, сподели преди време фаталният мъж в живота на Емил. публиката му е повече мъжка. Мъжете повече го обичат, докато Лили Иванова повече я обичат жените. Един таксиметров шофьор си беше закачил негова снимка на таблото. Аз му викам: ^Защо?^, а той: ^Как няма да го закача - гледай колко е хубав, к’ви вежди има - като пиявици^. Това, което липства на мъжете, те го откриват у Емил^.
Само Васил Андреев си позволявал да го нарича галено ^шиши^, защото бил приятно пухкав. Двамата трябвало да се оттеглят от сцената още след ^Арлекино^ и ^Моя страна^, за да останат легенди, но Емил и дуема не давал да се издума.
Попкралят никога не се е страхувал от смъртта, казваше неговият ангел-хранител. Все му повтарял: ^Аз си отивам^, но двамата имали сключен договор - първо да умре Васко, после той.
И Емил Димитров изпълни договора си.

^ШОУ^