Чаят е признат за най-здравословния продукт на ХХІ век
Полза има и от самата напитка и от това, как я пиете. Ако го правите правилно, благотворното й действие се удвоява. Чаят обича уважителното отношение. Да се поучим от безценния опит!<br /> <b><br /> Японска магия</b><br /> <br /> Чайната церемония, приета в Страната на изгряващото слънце, се гради около майстора, който се съблюдава традициите и чистотата на ритуала. Те са много сходни с лекарството &ndash; изтънчени, омагьосващи движения, които оказват антистресов ефект, въвеждат присъстващите в състояние на медитация, пречистват духа и церят тялото, създавайки правилна вътрешна нагласа. Разбира се, японците не пият чая си по този начин всеки ден - церемонията е своеобразно високо изкуство. Но и след обикновено пиене на чай човек чувства облекчение, тялото се отпуска, става му спокойно на душата. Защото във всяко чаено листенце се съдържат около 300 ценни за здравето съединения, преди всичко катехини, кофеин, аминокиселини. От най-младите връхни листенца се приготвя най-висшият вид чай &ndash; тенча, който се стрива, докато се получи чай пудра &ndash; матчу. Това е истинска скъпоценност - продава се в разфасовки по 50 г!<br /> <br /> Средните листенца се пазят за сенчи. Най-добрата &ldquo;къщичка за чая&rdquo; е порцелановият съд, който запазва всички полезни свойства и вкуса на чая. Напитката от Страната на изгряващото слънце е икономична &ndash; използваната вече запарка може да се залее отново с вода и то неведнъж. Максимален ефект против стареене обаче има само първият чай.<br /> <b><br /> Цейлонска целувка в чаша</b><br /> <br /> Така наричат в Шри Ланка, която някога се наричаше Цейлон, най-добрите сортове местен черен чай, който се цени високо и на Изток, и на Запад. Отначало островът не е бил &ldquo;чаен&rdquo;, а &ldquo;кафеен&rdquo;, но веднъж плантациите били нападнати от бръмбари, които унищожили цялото зърно. Господари на тези места били англичаните. Те спешно изкоренили загиналите кафеени дървета и ги заменили с чаени храсти, донесени от околностите на индийския град Дарджилинг. Растящият там чай е толкова вкусен и ароматен, че го сравняват с най-добрите сортове грозде! Храстите се приспособили към климата на Цейлон и сега растат в три планински района на острова: първият е разположен на височина 600 м, вторият &ndash; от 600 до 1200 м, третият е още по-нависоко. Отглежданите в низините сортове се радват на голямо търсене в Близкия изток. Европейците и американците пък предпочитат високопланинския цейлонски чай с изискан букет и устойчив аромат. Той съдържа много катехини, които имат подмладяващо действие и придават на напитката характерна тръпчивост.<br /> <br /> Цейлонският чай трябва да се запарва с вряла вода в продължение на 5 минути. Нито един жител на Шри Ланка не го приема с храна, както често правим ние. На острова това се смята за вредно и не без основание. Съдържащите се в черния чай вещества наистина влошават усвояването на желязото и калция, които постъпват в организма с храната. А това може да създаде предпоставки за развитие на анемия и остеопороза. Цейлонски чай е най-добре да се пие един час преди или след хранене.<br /> <br /> <br /> <b>По китайски<br /> </b><br /> В Китай от древни времена е прието, когато се води разговор, задължително да се сервира чай. Именно от такива дискусии преди около 18 века се родила чайната церемония ней дао &ndash; &ldquo;вътрешен път&rdquo;. Изминалият този път докрай сякаш се връща от санаториум! Мозъкът му започвал да произвежда алфаритъм, привеждащ организма в режим на самовъзстановяване и подмладяване. Същият ефект оказва и задушевният разговор с близък човек на чаша китайски зелен чай.<br /> За церемонията запарете чая, разлейте го в миниатюрни чашки, покрийте ги с малки пиали и ги обърнете. Вдишвайки аромата, останал на дъното на чашките, ще оцените чаения букет. След това пийте от пиалите, като прекарвате леко напитката по езика си, за да усетите вкуса й. Повторете всичко това 3-4 пъти.<br /> <br /> Имайте предвид, че в Китай не пият първата запарка. Листенцата на китайския зелен чай се разкриват едва при второто запарване. Не бива да бързате &ndash; за да изпитате наслада и да извлечете полза за здравето си от чая, трябва да правите всичко равномерно, спокойно, умиротворено.<br /> <br /> <b>Чадо трае четири часа<br /> </b><br /> Чайната церемония (чадо или садо) е ритуализирана подготовка и поднасяне на зелен прахообразен чай в присъствието на гости. Една пълна официална церемония обхваща хранене (чакайсеки) и два чая (коча и усуча) и трае около четири часа. В това време домакинът ангажира цялото си същество в създаването на подходяща обстановка, носеща естетична, интелектуална и физическа наслада и спокойствие на гостите.<br /> <br /> За да се постигне това, е възможно домакинът или домакинята с десетилетия да усвояват не само отмерените действия, с които се сервира чаят на гостите, а и да се учат да ценят изкуството, занаятите, поезията, калиграфията, подредбата на цветя, готвенето и поддържането на градината и в същото време да овладеят грация, себеотрицание и внимание към нуждите на другите.<br /> Въпреки че всички усилия на домакина са насочени към насладата на другите, не може да се каже, че чайната церемония е предназначена само за доставяне удоволствие на гостите. Церемонията им носи смирение, като фокусира тяхното внимание върху дълбоката красота на простите прояви на природата, като светлината, звука на водата, отблясъците на дървесните въглища - неща, върху които се акцентира при строежа на чайните. Чайните церемонии представят също и проявите на творческата сила на вселената в човешките стремежи, като например изработването на красиви предмети.<br /> <br /> Разговорите в стаята са ориентирани към тези неща. Гостите не обсъждат всекидневието или клюките, а ограничават разговора си до произхода на приборите и възхваляват красотата на природните дадености.<br /> <br /> Идеята на чайната церемония идва от Дзен Будизма - да живееш единствено в настоящия момент. Целият ритуал е така конструиран, че да ангажира сетивата на човека така, той да бъде изцяло въвлечен в церемонията и да се освободи от всекидневието си.<br /> <br /> Хората може би се чудят дали японците правят редовно пълни официални чайни церемонии за релаксация. Отговорът е не. Днес е рядкост някой да може да си позволи лукса да притежава чайна или да желае да се забавлява. Чайната церемония като забавление винаги е била, с изключение на будистките свещеници, привилегия на висшата класа.<br /> <br /> <b>СТЪПКА ПО СТЪПКА</b><br /> <br /> За да приготвите правилно матчу - най-известния японски чай, изплакнете чашата с вряла вода. Поставете в нея 2,5 чаени лъжички от продукта.<br /> <br /> Залейте с гореща вода до средата на чашата (150 мл). Матчу не се запарва с вряла вода &ndash; водата трябва да се успокои, след като е вряла.<br /> <br /> Разбийте с метличка до пълно разтваряне на чаената пудра и образуване на пяна. По желание може да добавите пудра захар.<br /> <br /> <br /> <i><b>Горанка ЦВЕТКОВА</b></i>