ОПАСНОСТ

Думата ечемик невинаги предизвиква приятни асоциации.

За някои хора тази дума е свързана с изключително неприятни емоции. Защото те са се сблъсквали с острите гнойни възпаления на клепачите, които, кой знае защо, са наречени ечемици.
Ако ечемикът се остави без лечение, може да се развие гнойно възпаление на очната ябълка, тромбофлебит на вените на очите и дори гноен менингит.


За всичко са виновни стафилококите - вредни гнойни бактерии. Достатъчно е малко да отслабне имунитетът (сън по-малко от шест часа в денонощие в продължение на десет дни, постоянно нервничене, лишаване на организма от витамини и т.н.) и клепачът вече е възпален. Освен това болните от диабет по принцип са предразположени към появяване на ечемик.
В самото начало на заболяването, на края на клепача се образува малка, но с бързо увеличаващи се размери, болезнена червена подутинка, която много хора погрешно приемат за обикновена пришка.
Но ечемикът предизвиква много по-интензивна болка, освен това често отича целият клепач, а понякога се развива и конюнктивит на очната ябълка.
Понякога коренчетата (луковиците) на няколко власинки се възпаляват наведнъж. Появява се главоболие, температурата се повишава, лимфните възли на шията се подуват. След 2-3 дни връхната част на подутината придобива жълтеникав цвят, а на 4-я ден плътната главичка на ечемика пробива навън с отделяне на гной и на умъртвени тъкани. Тогава болката изведнъж намалява и възпалението утихва.
Отоците и почервеняването по кожата изчезват към края на седмицата. При условие че се лекувате. Ако ечемикът се остави без лечение, може да се развие гнойно възпаление на очната ябълка, тромбофлебит на вените на очите и дори гноен менингит.
ВНИМАНИЕ!
• В никакъв случай не отделяйте гнойта от ечемика! Ако го направите, инфекцията бързо ще се разпространи по кръвоносните съдове, което вече ще доведе до сериозни усложнения - менингит или сепсис.
ЛЕКУВАЙТЕ ГО ВЕДНАГА
МОЖЕ СЪС СПИРТ И ОДЕКОЛОН
Веднага щом откриете образуващия се ечемик, вземайте мерки. В самото начало на заболяването, когато още само усещате боцкане по края на клепача, напипайте най-болезнената точка. Мажете я по пет пъти на ден със спирт, одеколон или спиртен разтвор. За целта използвайте стъклена пръчица, на края на която да е навита стерилна вата.
Но това не е достатъчно. Всеки ден налагайте върху възпаления клепач пюре от печен картоф или твърдо сварено яйце, като навлажнявате с малко флаконче с гореща вода. Най-отгоре слагайте чиста кърпичка. Също така правете слънчеви вани (в зависимост от сезона) по 10-15 минути сутрин между 10 и 12 часа. Сутрин си измивайте лицето с детски сапун.

ПЛЮЙТЕ ВЪРХУ ЕЧЕМИКА
Има един много древен метод за лечение на ечемик: трябва рязко да се изплюете върху възпаления клепач на болния. Това може да извърши някой от близките ви. Няма да ви навреди, а кой знае - може и да помогне!

НАРОДНА МЕДИЦИНА
ДРУГИ МЕТОДИ ЗА СПРАВЯНЕ С НЕГО
Изберете си, който пожелаете
• Всеки ден промивайте очите с настойка от лайка. Залейте 3 супени лъжици лайка с чаша гореща вода, оставете сместа да престои един час и прецедете. А вечер налагайте на възпаленото място компреси с настойката.
• Намазвайте болния клепач с изчистена скилидка чесън в продължение на 2-3 дни.
• Срежете едно листо от алое и го напръскайте с топла вода. След това изцедете сока от листото и го разредете с топла вода в съотношение 1:10. Натопете тампон памук в този разтвор и го сложете на възпаления клепач за 20 минути.
• Залейте с чаша вода супена лъжица ленено семе и го оставете да престои 40 минути, след това прецедете. Правете си компреси два-три пъти на ден.
• Смесете по 5 супени лъжици очанка и лайка. Залейте 5 супени лъжици от сместа с чаша топла вода и я оставете за 20 минути. Получената кашица нанесете върху марлена салфетка и я наложете върху ечемика.

АКО ЧЕСТО ПОЛУЧАВАТЕ ЕЧЕМИЦИ, 2-3 МЕСЕЦА ПРИЕМАЙТЕ СЛЕДНИТЕ СМЕСИ
• Смесете 5 супени лъжици цветчета от невен с 3 супени лъжици цветчета от теменужка и по 2 супени лъжици корени от аир и брезови реси.
• Смесете по 3 супени лъжици чубрица и шипкови плодове и по 2 супени лъжици очанка.
Настойката от тези смеси се приготвя по следния начин: залейте с литър гореща вода 3 супени лъжици от сместа, дръжте я на водна баня 15-20 минути, оставете да престои 5-6 часа и прецедете.
Пийте по половин чаша 30 минути преди ядене четири-пет пъти на ден. Можете да добавяте и по малко мед.

УКРЕПВАЙТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА
Честите появи на ечемик предполагат отслабнал имунитет. Укрепете го.
• В продължение на месец всекидневно пийте отвара от шипки. Залейте две шепи сухи шипкови плодове с литър гореща вода, нагрявайте 10 минути на слаб огън и оставете да престои в термоса за през нощта. Пийте по 3-4 чаши на ден. Можете да добавите в него половин лъжичка настойка от овес.
• По няколко пъти на ден масажирайте точките, отговарящи за имунитета:
- между показалеца и големия пръст от горната страна на дланта;
- меката част на пръстите;
- външната страна на ноздрите;
- вътрешните краища на веждите;
- зад ушите;
- първия шиен прешлен.
Всяка точка масажирайте с кръгови движения: правете по седем кръга в посока на часовниковата стрелка и пак толкова - в обратната посока. Точките на дланта е най-добре да масажирате с тъпата страна на молив.