Рядко вече има човек, на когото да не е познато чувството за парене “под лъжичката”, което обикновено се появява след хранене. Киселините може да се появят както еднократно, така и редовно, но във всеки случай симптомите са неприятни и изискват намеса
<i>Причина за появата на киселини в стомаха може да бъде твърде обилната, богата на мазнини храна, бременност, нервни преживявания, както и заболявания на стомашно-чревния тракт. <br /> <br /> Можете да си помогнете с билки, нормализиращи киселинността на стомаха, укрепващи клапата между хранопровода и стомаха, както и с правилно поведение по време и след хранене.</i><br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Бърза помощ у дома<br /> </b></u></span><br /> Шепа суров грах залейте с чаша вряла вода и оставете да се задуши 2 часа. Веднага, след като почувствате идването на киселини в стомаха, вземете 2-3 грахчета и ги дъвчете в продължение на една минута. Задушения грах съхранявайте в хладилник, като преди това излеете водата.<br /> <span style="color: #800000"><u><b><br /> Помагат и соковете</b></u></span><br /> <br /> При киселини в стомаха добре действат и сурови зеленчукови сокове. Пийте 100 мл сок от настъргани сурови картофи, три пъти дневно преди хранене. Също така може да използвате и пресен сок от зеле (по 50 мл и само ако не проявявате склонност към образуване на газове) или изпийте половин чаша сок от пресни краставици.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Изпитана рецепта</b></u></span><br /> <br /> Смелете на прах бяла черупка от яйце (ако яйцата са купени от магазин, предварително изпечете черупките във фурната), смелете ги в мелничка за кафе или ги стрийте на прах. Ако стомашната киселинност се повиши, просто изпийте с вода половин чаена лъжичка от смлените на прах черупки, а ако е понижена - смесете една чаша вода с 1 чаена лъжичка ябълков оцет и 1 супена лъжица мед (в изключителни случаи можете да използвате захар) и приемайте по 2 пъти на ден, до или след хранене.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Дарове от природата<br /> </b></u></span><br /> -&nbsp;Корените, семената и листата на билката ангелика се стриват на прах. С една щипка от получения прах сварете чай. Пийте от него по 3 пъти на ден.<br /> <br /> -&nbsp;2-3 супени лъжици нарязани плодове на копър залейте с чаша вряла вода и оставете да престои 2-3 часа. Вземайте по 2-3 супени лъжици от настойката, 4-5 пъти на ден. Също така помагат и стритите на прах плодове (на върха на ножа), които се приемат с топла преварена вода.<br /> <br /> -&nbsp;Смесете 1 супена лъжица от билката жълт кантарион, 1 супена лъжица листа от живовляк и 1/2 супена лъжица цвят от лайка. Залейте сместа с 2 чаши вряла вода и оставете да се запари един час в затворен съд. Вземайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден, половин час преди хранене.<br /> <br /> -&nbsp;Вземете по 1 супена лъжица от билките жълт кантарион и бял равнец, смесете ги добре. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 1 литър вряла вода и се оставя да престои 2 часа, след което се прецежда. Пийте по 1/2 чаша от настойката 4-5 пъти на ден.<br /> <br /> -&nbsp;1 супена лъжица от билката кантарион се залива с 1 чаена чаша вряла вода и се оставя да ври 1 час в затворен съд. Пийте по половин чаша от настойката няколко пъти на ден.<br /> <br /> - Супена лъжица от корените на жълта елда се заливат с една чаша вряла вода и се оставят 2 часа да се запарят. Пийте по 1-2 с.л. от настойката 3-4 пъти на ден преди хранене.<br /> <br /> - Чаена лъжичка нарязани коренища на джинджифил се заливат с една чаша вряла вода и се оставят да престоят 2-3 часа. Приемат се по 2-3 супени лъжици от настойката.<br /> <br /> - Ако киселините в стомаха ви безпокоят преди сън, залейте две супени лъжици ленено семе с половин чаша вряла вода. Оставете го да ври в продължение на 2-3 часа, прецедете и пийте затоплен преди лягане. Тази рецепта е ефикасна при висока интензивност на стомашната секреция.<br /> <br /> - Ако причина за стомашните киселини е гастрит с ниска киселинност, смесете в равни количества листа от живовляк, нарязан корен от алтея, трева риган, жълт кантарион и плодове от кимион. <br /> <br /> Една супена лъжица от сместа се залива с една чаша вода и се оставя на бавен огън да кипне, след което се вари 15 минути. Вземайте по 2 супени лъжици четири пъти дневно 15-20 минути преди хранене.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Солта като лекарство<br /> </b></u></span><br /> На някои хора помага обикновената готварска сол. Когато почувствате киселини в стомаха, сложете в устата си малка щипка сол и я задръжте, докато се разтвори, след което преглътнете солената слюнка. Солта предизвиква отделянето на кисели ензими, които неутрализират действието на жлъчката и премахват киселините в стомаха.<br /> <br /> Дъвчете възможно най-дълго и бавно цяло зърно овес. Може да сдъвчете и няколко непечени слънчогледови семки с люспите или зърна от млечна царевица - восъчна зрялост.<br /> <br /> Изпечете елда на тих огън до получаването на тъмнокафяв цвят, стрийте и пресейте. Приемайте от елдата на прах на върха на ножа 3-4 пъти на ден.<br /> <br /> Опитът показва, че понякога киселините могат да бъдат отстранени, след като се изпият 3 големи глътки вода. Опитайте с много топла вода или експериментирайте с хладка и преценете след това, коя е по-подходяща за вас.<br /> <br /> Вашият лекар може да ви препоръча подходяща минерална вода. Обикновено при киселини се използва минерална вода с алкален ефект.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><b>Диетата: Това - да, това &ndash; не<br /> </b></u></span><br /> Неправилното хранене е една от основните причини за киселини в стомаха. Прекалено острата храна, обилното хранене, мазната или пържената храна може да предизвика появата на стомашни киселини дори и при здрав човек, а ако страдате от някакво заболяване на стомашно-чревния тракт, трябва да обърнете специално внимание на здравословния начин на хранене. Освен след приемане на храна с остри подправки, киселини в стомаха могат да се появят след кисело, солено и много сладко. Сокове от цитрусови плодове, домати, кисели плодове, сладкиши, шоколад могат да предизвикат появата на неприятните симптоми. Например шоколадът почти веднага отслабва силата на езофагеалния сфинктер на хранопровода, предизвиквайки изхвърлянето на жлъчка в него.<br /> <br /> Напитките, които може да предизвикат киселини, са: силен черен чай, кафе и най-вече алкохол. <br /> <br /> Алкохолът е едно от малкото вещества, които се абсорбират директно в стомаха и оказват пряко травмиращо въздействие върху лигавицата. Алкохолните напитки стимулират повишената секреция на стомашна киселина и отслабват сфинктера в долната част на хранопровода, което води до изхвърляне на стомашна киселина в него.<br /> <br /> Не пийте газирани напитки, тъй като въглеродният двуокис намалява тонуса на клапата между хранопровода и стомаха.<br /> <br /> Етеричните масла от мента също така отпускат сфинктера на хранопровода. Избягвайте напитки, ароматизирани с това масло, както и ментовите дъвки.<br /> <br /> Захарта също дразни епитела на хранопровода и стомаха, увеличава секрецията на стомашната киселина и помага за възпроизвеждане на стомашните бактерии. В резултат на ферментацията на захарта се образува стомашен газ, което увеличава вероятността от киселини.<br /> <i><b><br /> Внимание!<br /> Ако страдате системно от киселини, то тогава е много важно да спазвате режим за по-често хранене - за предпочитане е да се яде 6 пъти дневно на малки порции, за да се нормализира производството на стомашна киселина. Обилната храна разтяга стената на стомаха и отпуска сфинктера. Освен това обилното хранене също така помага за произвеждането на голямо количество киселина, което може допълнително да увеличи киселините.</b></i><br /> <br /> Когато се храните, вземайте малки порции от храната и дъвчете добре. Не бързайте, когато се храните - приемът на храна трябва да продължава не по-малко от 20 минути, за да може да се усвоят по-добре всички хранителни вещества. Диетата при киселини трябва да бъде богата на сложни въглехидрати, които се съдържат в хляба с трици, кафявия ориз, цели житни растения, тестените изделия от твърда пшеница. Този тип въглехидрати се смилат продължително време и помагат за регулиране на производството на стомашна киселина.<br /> <br /> По принцип, в диетата трябва да се намали количеството мазнини и въглехидрати в полза на чистите протеинови храни. Лекарите препоръчват при склонност към киселини да се включват в диетата соя, фасул, грах, леща.<br /> <br /> Много е полезна елдата, която трябва да ядете редовно на празен стомах, за да избегнете киселините в стомаха. А ако все пак неприятните симптоми вече са се появили, изяжте малко количество настъргани моркови. Това е безопасно и ефикасно средство за защита срещу стомашни киселини.