ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
Певицата се запътила към летището, облечена цялата в черно. Съдебният медик проф. Георги Цеков разпознал трупа на Паша по медальончето

За краткия си като дъх живот - само 25 години, Паша Христова изпя шлагери, влезли в златния фонд на българската естрада. Въпреки че културната пропаганда по онова време я тиражира главно с песента ^Една българска роза^, любимото парче на певицата си остава ^Янтра^. Най-странното е, че в повечето й песни се долавя някаква тъга и предчувствие за ранна смърт, забелязали са меломани на средна възраст.

Когато загива в самолетната катастрофа на летище София, Паша оставя сираче двегодишния си син Милен. Днес 36-годишният мъж е автобояджия в столичния сервиз на ^Рено^, има и малка дъщеричка, която е одрала кожата на прочутата си, но за съжаление забравена от гилдията баба. Живее със семейството си в апартамента, купен от баща му Васил с ^кръвнината^ от майка му. За толкова стигнали парите, уточнява с горчивина Милен, който не крие, че не вярва в ^случайната^ гибел на Паша Христова.
Именитата изпълнителка е дошла на бял свят в “Княжево”. В акта за раждане е записана като Парашкева Христова Стефанова. Баща й е бил известен за времето си фотограф. Човекът обаче не искал дъщеря му да стане ^кръчмарска певица^, но гласовитата девойка е решена на всяка цена да пробие в естрадата и затова бяга от къщи. Отначало работи като чертожник в ^Балканкар^, където ^по профсъюзна линия^ се среща и залюбва с бъдещия си съпруг Васил Иванов, който още се труди като конструктор в същото предприятие. По-късно, вече на гребена на славата, между изпълнителката на ^Повей, ветре^ и шефа на оркестър ^София^ Николай Арабаджиев пламва искрата на взаимното привличане. Според една упорита мълва певицата не пожелала да скочи от горящия самолет, понеже била бременна от музиканта и се страхувала, че ще изгуби бебето.
Последните часове на естрадната звезда, както и самата й смърт продължават да тънат в мистерия, затрупани от пластове уплашено и гузно мълчание. По думите на танцьорката от читалище ^Аура^ Елена Донкова, която е оцеляла при катастрофата, Паша излязла от къщи, облечена в черно манто и черна рокля. ^Тогава беше страшно елегантна. Сякаш знаеше, че отива някъде^, казва жената.
Таня, снахата на Паша Христова, твърди, че когато самолетът се запалил, целият район е бил отцепен и не са допуснали пожарната да гаси. ^Хората са горели като факли и са скачали от самолета, разказва тя. Тогава пожарникарите са казали: ^Ако ни бяха допуснали да гасим, нямаше да има изгорели!^
Нейният съпруг Милен също има своя версия за смъртта на майка си, която не съвпада с официалната. За него ^истината за катастрофата не се търси толкова години, понеже свидетелите и оцелелите се страхуваха да не свършат в канавката^. Пред репортер на народното издание той показа... задграничиня паспорт на майка си, който по силата на логиката отдавна би трябвало да е на пепел. От документа става ясно, че Паша Христова май никога не е излитала за Алжир, защото липсва печат, както и виза. А тескерето е било напълно валидно. Певицата и нейният колега Борис Годжунов са се канели да заминат за ГДР, имали са подписан 6-месечен договор.
Втората мистерия, обяснява синът на Паша, се крие във факта, че смъртният акт на майка му е издаден на 23 февруари 1972 г. - тоест, чак два месеца след гибелта на естрадната легенда. А според закона никой не може да бъде погребан без смъртен акт. Тогава - кой лежи в гроба на Паша? Милен разполага и с оригинален документ, от който става ясно, че изпълнителката на ^Янтра^ е била още жива, когато са я откарали в болницата, където не са могли или... не са искали да я спасят.
Специалистът, идентифицирал трупа на Паша, е проф. Георги Цеков, светило на родната патоанатомия. Ето какво сподели пред вестника на народа известният съдебен медик: ^Докараха ни ги всички накуп - обгорели до неузнаваемост. Една черна купчина. Как да разберем кой кой е? Добре, че една от моите помощнички беше голяма почитателка на Паша. ^Д-р Цеков, моля ви да гледате по-внимателно, сигурно ще намерим Паша Христова!^ И наистина - след малко напипах едно медальонче, което се оказа, че е нейно...^, спомня си проф. Цеков.
Близките на певицата доверяват, че тя наистина не се разделяла с нетрадиционното като форма медальонче, състоящо се от котва, сърце и зар. Но посмъртната съдба на бижуто е повече от странна. Според едни то изчезва на погребението, въпреки че братът на Паша го поставил на капака на ковчега. Така или иначе, следите на медальончето се губят и към днешна дата.
Естрадният ветеран Борис Годжунов също е пътувал с фаталния ^Ил-18^. Ето неговата версия за трагедията: ^Отивахме в Алжир за дните на българската култура. Катастрофата е била планирана. Но това го разбрах после. Разбрах го след 6 години от един мой приятел, чийто баща работеше в МВР. Приятелят ми вече не е между живитие, почина и жена му, която също беше в този самолет. Всъщност защо да крия кои са те. Това са Мария Нейкова и нейният съпруг. Истината е, че е трябвало да умре вторият пилот. А за да умре той, трябва да умрат всички.
За да не се усъмни никой. Умират 76 човека, с тях и този, който трябва. Оказва се, че е имало страхотни далавери. Толкова са били назрели вече нещата с черните полети, с пари и кражби в Мека и Африка, че този пилот е поискал среща с Тодор Живков, за да разкаже как стоят нещата. И понеже мафията начело с някои генерали е надушила, са решили да го ликвидират. Сменят самолета и всички се бутат в сменената машина^, разкрива Годжунов.
Две години след кошмара на летище София ДС арестува ^бащата^ на ^Златният Орфей^ Генко Генов и по съшито с бели конци обвинение в шпионаж го вкарва за близо 20 години в Старозагорския затвор. Един от свидетелите по делото срещу него е маститият естраден композитор Петър Ступел. От документите става ясно, че той очерня не само Генко, но и необяснимо защо хвърля кал и по паметта на загиналите Паша Христова и Николай Арабадижев. ^През 1971 г. в Белград се проведе фестивал ^Европейска купа на песента^. Там Генов накара участниците от нашата група да му пренесат през границата 10 каси с уиски. Тогава той дойде от Париж и през Белград замина за Атина. Когато се отби при нас, направо накара Паша Христова и Николай Арабаджиев да пренесат стоката през митницата. Тук искам да изясня, че И ТЕ НЯМАХА НИЩО ПРОТИВ ДА МУ УСЛУЖАТ. Генов за мнозина от нашите певци, композитори и други лица е човек, който им урежда на базата на личните си отношения награди и проправя пътя на успеха им...^, услужливо ^напомня^ на органите Петър Ступел. И тъй като мъртвите няма как да се защитят, доносът е приет без ^повече доказателства^. За жалост нито един от колегите на Паша не е имал доблестта да защити паметта и доброто й име.

Соня ЛАЗАРОВА

ДОСИЕ
• Снахата на покойната естрадна звезда Таня разказва, че преди няколко години изгоряла къщата на нейната баба. Така и не са разбрало дали са я запалили умишлено, или инцидентът е причинен от битова немарливост. За да се разсеят от неприятната случка, майката я отвежда със сестра й на море. Там се запознават с някаква местна жена, за която се твърдяло, че била голяма ясновидка. При среща се оказало, че шаманката е ^доста добре изглеждаща циганка^. Таня я попитала за баба си, за пожара. Онова, което й казала мургавелката, я шокирало. Според снахата на певицата врачката можела да говори с мъртъвци. По едно време, кой знае защо, решила да я попита и за смъртта на Паша. ^Момиче, не питай! Тази жена е убита!^, отсякла гадателката и не пожелала да говори повече.
• Шефът на държавната комисия по авариите ген. Владимир Танов и досега отказва коментар. Официалната версия е, че причината за катастрофата е в обратното свързване на въжетата на елероните - подвижните части на крилата, с които се управлява машината. При излитането аеропланът се е наклонил наляво поради страничен вятър или заради разликата в количеството гориво в лявото и дясното полукълбо. Пилотът Борис Луканов, истински въздушен ас, който е бил нещо като ^рекламно лице^ на БГА ^Балкан^, е реагирал правилно, като се е опитал да завърти щурвала надясно. Това предизвикало рязко завиване на самолета вляво и излизане от полосата. Според експерти поради близостта на земята нищо не е могло да спаси машината и пътниците.
• Друга версия гласи, че Борис Луканов изобщо не е трябвало да лети тази вечер, а е извикан по спешност. Известният летец от правителствения авиоотряд 28 Роза Георгиева пък е на мнение, че колегата й е жертван съзнателно, за да се прикрият тъмни далавери на ^Балкан^. Има и версия за умишлен палеж.