ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
Ексцентрикът си подарил и коня, и мотора, за да не се пребива повече

От няколко месеца неуморимият Жорж Ганчев е полуинвалид - ръката му е в шина след тежко счупване при падане от мотор. Покрай сакатлъка Жорж заряза и мотора, и коня си. Отдаде се на писане на автобиография. Работи и върху футуристичен сценарий за холивудски филм с името ^Американски джихад^ - за онова, което ще се случи в Щатите през 2015 г.

- Как сте след поредната си среща със смъртта? Знам, че преди години бяхте на косъм - оперираха ви от перитонит във ВМА.
- Въпреки всичко мисля, че щастливо ще прекараме тази Нова година. Паднах от мотора преди известно време. Потроших се. Наложи се да ми оперират ръката, но операцията не беше успешна. И не можех да свиря. Сега доцент Тричкова от ^Пирогов^ ми направи допълнителна операция на сухожилията и мисля, че ще си върна китарата. Днеска (понеделник, б.р.) лекарката свали шината, а операцията беше преди месец. Вече не ме боли...
- А какво прави половинката ви Шуши?
- Супер е. В момента е на купон на Нора Нова в дома й с много видни български дами, а аз отивам на честването на ^Тексим банк^. Важно е да се знае, че хора като мен напуснаха доброволно политиката, за да дадат личен пример. Млади хора трябва да дойдат да ги заместят. На мен вече не ми трябват нито пари, нито фирми, нито титли.
- Въпреки перипетиите сте все така чаровен и ентусиазиран. В пристъпи на излишна енергия случвало ли ви се е да изневерите на Шуши?
- Не, не. Аз съм моногамен човек. Никога честта на жената, с която живееш, не трябва да бъде накърнена. Тогава човек страда, измъчва се от вътрешна вина. Изневярата е абсолютно противопоказна за джентълмените и благородниците на духа.
- Ще яздите ли коня си, когато ви се оправи ръката?
- Подарих си кобилката Деси на младите хора от хиподрума на Банкя. Да се учат. Подарих и мотора - “Сузуки - Ендуро” - 500 кубика. Подарих го на моя автомонтьор Радко от Владая.
- Защо си подарявате всичко?
- Ами ето, паднах, опатках си ръката. Не смея повече да рискувам. Слава Богу, след втората операция си мисля, че отново ще свиря на китара. Убедих се, че на моята възраст вече не ми трябват екстремни спортове повече. Трябва да бъдете щедър, когато можете да си позволите подобни жестове. Даването носи по-голямо удоволствие от взимането.
- Вие имате две постановки в Холивуд, но май зарязахте това хоби. Ориентирахте ли се за ново хоби?
- Аз съм от малкото чужди поети, който е рецитирал свои текстове в американска и английска телевизия. Това в България не се знае. Тука, в България, аз не можах да развия музиката и режисурата си. Аз съм режисирал много известни хора в Америка. Ричард Чембърлейн е играл в мои пиеси. През 1973 г. Ричард Чембърлейн пише до имиграционните власти в Америка, че аз съм неговият гуру. Анджелика Хюстън е написала същото, за да вляза аз в Америка. За да ми дадат виза, тя ме препоръча. Тя тогава живееше с Джак Никълсън, а брат й Тони беше мой ученик по сабя. Тогава Анджелика нямаше самочувствие. Тя беше приятелка на жена ми. Моята жена беше кръстница на сестричката й. Аз и жена ми живяхме в къщата на Анджелика Хюстън в Холивуд, преди да си купим къща. Тя ме прие като част от семейството й. Светът е прекалено малък,тогава Майкъл Дъглас беше никой. Живееше с една италианка - Бренда Вакаро. Що се отнася до Джак Никълсен, той е бонвиван като мосю Портос от “Тримата мускетари”, с голямо чувство за себеирония, с голямо бравадо. Той е хамелеон по душа, може да се превъплъщава във всякакви роли, а аз съм точно обратното. Джак Никълсън е добър човек. Беше скаран с бащата на Анджелика - режисьора Джон Хюстън. Баща й живееше до Арни Шварценегер. Джон не е високомерен, минал е през много изпитания. Джон Хюстън е щастливото овчарче. На края на живота си Джон избяга с едно момиче, което отговаряше за домакинството му. Той заряза последната си жена Сиси.
- Какво ви дразни в Холивуд, та се върнахте в България?
- Мен Холивуд не ме дразни, аз просто не желая да си живея живота на целулуидна лента. Такъв живот е загубен живот. Франсоа Трюфо беше казал, че само три филма трябва да правиш през живота си и после да излезеш от професията. Никога да не се повтаряш, за да не живееш в имагинерни сънища. Трябва винаги да търсиш себе си при хората и да решаваш техните проблеми. Преди да зъвърша при Лий Страсбърг театралния институт през 1976 г., аз му казах: ^Не очаквайте да стана актьор, Холивуд не ме блазни.^
- Кое е най-голямото ви откровение в най-новата ви автобиография?
- Това, че ние на нашата малка планетка сме благословени да бъдем тук. Всяка наша среща трябва да бъде свещена! Като за последно! Дали утре ще ни удари астероид, зависи само от това, как третираме себе си и ближния си - куче, котка, кон, независимо какво е... Най-важното е с колко любов се отнасяме към всичко, което ни е дадено от Господ! Иначе ние няма смисъл да бъдем тук, така че аз съм един честит човек.
- Кои известни личности ще включите в автобиографията си?
- Те са стотици. Но искам да ви кажа за едно мое момче, продуцент, което направи филмите за Хари Потър възможни. Знаете, че четвъртата серия е с българчето Виктор-Крум. Българчето е поставено заради мен във филма. И е поръчано на Джоан Роулинг да го напише, тъй като продуцентът Дейвид Хеймън беше при мен в Хил Хаус. До 14-годишен беше при мен. Продуцентът предложил на Роулинг в моя чест да напише филма за Хари Потър с българчето. Той беше при мен левичар-фехтовач, говорили сме за музика и балет, докато го обучавах. Други мои ученици по фехтовка са Нийл Даймънд - певецът, на ^Айрън Мейдън^ певецът - Брус Дикинсън. На Ерик Клептън продуцентът Ръс Тайтълмън беше при мен ученик. В книгата ми има много политици - като Романо Проди, като предишния шеф на Европейския съюз Филипе Гонсалес, който се криеше 20 години от Франко под името Исидоро. Разказвам и за Егор Гайдар, Тери Дейвис, който е шеф на Съвета на Европа, разказвам за първите 20 човека в Индия.
- Какво прогнозирате, че ще се случи през 2015 г.?
- Пиша за отвличането на американския президент от ислямски фундаменталисти през 2015 г. и ограбването на златния им резерв и за разклащанията на модерния демократичен свят във финансово отношение. Обработвам и есета, писани през 1976 и 1986 г. в Англия и в Щатите.
- На кого ще представите новия си сценарий за филма ^Американски джихад^?
- Моят мениджър в Холивуд е старият евреин Мартин Шапиро. Аз само написвам сценария и му го предавам. Той там върти търговия с подобни ^литературни имоти^. Той е моят импресарио, чука на врати на студиата и търси независими продуценти.
- Марлон Брандо твърди, че еврейската мафия командва Холивуд. Вярно ли е това?
- Моят импресарио си е стар евреин, на 75 години, който не е спрял да работи от 50 години. Той ме запозна с Шърли, която ме представляваше в Холивуд. Аз не деля хората на евреи и неевреи, на руснаци и англичани. Те са или порядъчни и талантливи хора или хора, които не си струва човек да познава. Само така деля хората. Мен еврейски заговори не ме касаят, но евреите са много хитри хора. Те са хора на парата. Най-талантливите хора са от Ливан. Те са бившите финикийци, те измислиха парите, китайците са вторите, третите са евреите. Евреите са много талантливи банкери, те държат филмовата индустрия, вестници, списания и телевизии. Те държат международни компании, но всичко това започва от Ротшилд от XVII век. А аз съм Дон Кихот и съм идеалист. Светът днес не се прави от идеалисти, а от прагматици като лицето Кобургготски, който седна с комунистите на една маса, за да не му вземат имотите. В политиката компромисите са невероятни. И един човек като Доган, който втори мандат е на власт, това значи, че нашият народ е загубил чувството си за самосъхранение. Това е много опасно.

Едно интервю на Весела КОЦЕВА