Ние използваме "бисквитки", за да улесним вашето сърфиране, и да ви покажем реклами, които може да ви заинтересуват. Научете повече.
Приемам
24 август, 13:35

Отоците са сигнал за скрито заболяване

Увреждане на бъбреците и на черния дроб, травми и венозни проблеми са само част от причините за възникване на отоци. Вероятно всеки човек се е сблъсквал с такъв проблем - например отичане на ръката, на крака или пък на лицето.
прочитания: 21636 | коментари: 0
Но със сигурност са малко тези, които разбират, че постоянното появяване на отоци може да означава сериозно заболяване.

Има няколко причини, които могат да предизвикат поява на отоци:

- увеличаване пропускливостта на съдовете;
- понижаване на белтъчините и електролитите в кръвта, поради което течността не може да се задържи в съдовете;
- увреждане на бъбреците или черния дроб;
- при гладуване;
- нарушена работа на венозните клапи - венозната кръв не може да се придвижи нормално към сърцето, случва се застой и излишната вода се изтласква зад пределите на съдовете;
- лимфатичният оток възниква вследствие травма - нарушава се оттичането на лимфната течност. Лимфните отоци са характерни при травми, инфекции и възпаления. Целулитът също е проблем, предизвикан от застой на лимфна течност в тъканите;
- при увреждане на нервните влакна възниква неврогенен оток;
- при възпаления, алергии или травми в тъканите се натрупват вещества, които “изсмукват” течността от съдовете.


По вида на отока и други симптоми може да се открие нарушение в един или друг орган

- “Бъбречните” отоци най-често се появяват на лицето. Съпровождат се с побледняване на кожата.

По принцип те са рехави и при натиск остава вдлъбнатина. Появяват се сутрин и спадат надвечер.

- “Сърдечните” отоци възникват на корема, половите органи и краката. Могат да се съпровождат със задъхване, посиняване на устните, на пръстите на краката и ръцете, както и набъбване на шийните вени. Те напълно изчезват сутрин и се засилват надвечер.

- При увреждане на вените отоци съответно се появяват по краката. Съпровождат се с болки, чувство за тежест, набъбване на вените, зачервяване на стъпалата. Появяват се и се увеличават през деня.

- “Чернодробните” отоци се проявяват във формата на асцит. Това означава натрупване на течности в коремната кухина. Появява се оток и в предната коремна стена. Съпровождат се със съдови “звездички” по корема, със сърбеж и пожълтяване на кожата и лигавиците.

Отичането в областта на ставите може да означава ревматизъм или артрит

Алергичният оток може да бъде локален, а може да бъде и общ. Най-разпространената разновидност на алергичния оток е т.нар. оток на Квинке. Лицето, устните и шията отичат. Това е опасно, защото може да се стигне до задушаване и спиране на дишането. Алергичните отоци могат да се съпровождат с обрив и сърбеж по кожата. При алергия се изработват хистамин и серотонин.

Това повишава пропускливостта на капилярите и предизвиква отоци.

Лимфостаза може да възникне във всяка част на тялото, но е по-характерна за крайниците. Тя се различава от отоците по това, че при натиск не се образува вдлъбнатинка.

В белите дробове може да се натрупва течност при тежки сърдечносъдови нарушения, тежки пневмонии, бронхити и травми. При такъв оток се налага спешно лечение в болница. Можете да го определите по засиленото задъхване, пяна от устата, кашлица с пяна и храчки, шумно хриптящо дишане.

Имайте предвид, че

отокът невинаги е сигнал за някакво нарушение. Той може да се появи и при здрав човек

Причините са стегнато бельо, високи токове, прекалено пиене на течности и солена храна, отоци около очите от плач, отоци от горещо време.

Отоците при бременност са съвсем различно нещо - те са нещо средно между нормално и патологично състояние. Появяват се поради нарушен водно-солеви баланс в организма, притискане на лимфните и венозните съдове, затруднено оттичане на течности от долните части на тялото.

Специалистите препоръчват

- При отоци от всякаква локализация и всякакъв произход незабавно потърсете лекар.
- При сърдечни, бъбречни, венозни и чернодробни отоци ефикасно ще подействат диуретиците.
- При алергични и възпалителни отоци приемайте противоалергични (антихистаминни) препарати.
- При артрит и артроза приемайте противовъзпалителни средства.
Добави в Facebook