УРОЛОГИЯ
Около 80-90 процента от организма на човека се състои от вода, на останалите 10-20 процента се падат много и различни вещества: макро- и микроелементи, соли, киселини и т.н. Те участват в химическите реакции, които ни гарантират безгрижен живот, но понякога се случва и така, че по определени причини обмяната на веществата е нарушена и от полезните химически съединения се образуват камъни. И когато те са в бъбреците, не само че са сериозна заплаха за здравето на пациента, но и му причиняват силни болки.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ОБРАЗУВАНЕТО НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
- заболявания на паращитовидната жлеза;
- нарушен обмен на веществата (особено при изменение на водно-солевия баланс);
- промяна в химическия състав на кръвта (увеличение или намаляване на концентрацията на някои от нейните компоненти);
- наследствена предразположеност;
- застоял начин на живот, който провокира нарушаването на фосфорно-калциевия обмен;
- особености в храненето, твърде еднообразна диета;
- инфекциозни заболявания на пикочопроводните пътища, анатомични изменения в горните пикочопроводни пътища (хидронефроза например), нефроптоза и други, които водят към нарушение в нормалното оттичане на урината от бъбреците.

Камъни могат да се образуват също така и при обмяната на веществата и при нарушение на кръвоносните съдове на бъбреците.
Ранните признаци на бъбречнокаменната болест са изменението на цвета на урината (тя става по-тъмна или придобива светлочервен оттенък), често уриниране, съпроводено с пареща болка, и периодично възникване на болки в областта на кръста. Твърде често първите симптоми на бъбречнокаменната болест са бъбречните колики. Те се появяват при по-продължително задържане на урината. Силната и рязка болка, която внезапно пронизва кръста, може да се усети и в бедрото, като нейната интензивност не зависи от положението на тялото.

ВНИМАНИЕ!
При първите подозрения за бъбречнокаменна болест трябва да се отиде при уролога. Ако се забави лечението, заболяването може да премине в хронична бъбречна недостатъчност, загнояване или загиване на бъбрека.

ПОЧИСТВАНЕ ОТ ОКСАЛАТНИТЕ КАМЪНИ
Най-разпространените камъни са твърдите, плътни, с черен цвят и шиповидна повърхност. Те се образуват в резултат на нарушената обмяна на веществата. За да се избегне образуването на такива камъни, трябва да се направи следното. Напълно да се изключат от менюто следните продукти: кафе, силен чай, какао, шоколад, спанак, пипер, магданоз, зеле, ряпа, зелен фасул, леща, гъби, картофи, месни и рибни бульони, консерви, сливи и сладолед.
Трябва да се намали употребата на цвекло, моркови и домати. Добре е колкото се може повече да се ядат ябълки, грозде, круши, които помагат за бързото извеждане на дребните оксалатни камъни от организма.

ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ
КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
2 бири и стрък босилек се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Сутрин преди ставане се изпива половин шише и се полежава 1 час. Другата половина се изпива на другата сутрин, за 4 сутрини се изпиват 2 шишета.
КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
1 чаена лъжица стипца, счукана на прах, се смесва с 500 г кисело мляко. Изяжда се на гладно, помага и при жлъчни камъни.
ПЯСЪК И КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
Нарязва се на ситно пресен магданоз и се слага в буркан. Върху него се налива 1 литър зехтин. Стои на слънце 10 дни. Взема се всяка сутрин по 1 малка винена чаша 30 минути преди ядене.
Маргарита Проданова Вълкова -
Варна, п.к. 9009, ул. “Под игото”, бл. 26, вх. Б, ап. 25
КАК ДА ИЗХВЪРЛИМ ФОСФАТНИТЕ КАМЪНИ
Меките, с бял или светлорозов цвят, камъни в бъбреците се образуват в резултат на нарушена фосфорно-калциева обмяна. Причините за тяхната поява могат да станат ендокринните заболявания, големите количества на витамин Д, увлечението по минералната вода, която съдържа фосфат и соли на калция. За да не образувате такива камъни, трябва да изключите от менюто си млякото и млечните продукти, жълтъка на яйцето, зеленчуците, плодовете, консервите, пушените меса, горчицата и алкохолните напитки. Яжте повече риба, тестени изделия, в храната слагайте растително олио, пийте отвара от шипки. Използвайте за очистване от фосфатните камъни следните народни рецепти.
Меките, с бял или светлорозов цвят, камъни в бъбреците се образуват в резултат на нарушена фосфорно-калциева обмяна. Причините за тяхната поява могат да станат ендокринните заболявания, големите количества на витамин Д, увлечението по минералната вода, която съдържа фосфат и соли на калция. За да не образувате такива камъни, трябва да изключите от менюто си млякото и млечните продукти, жълтъка на яйцето, зеленчуците, плодовете, консервите, пушените меса, горчицата и алкохолните напитки. Яжте повече риба, тестени изделия, в храната слагайте растително олио, пийте отвара от шипки. Използвайте за очистване от фосфатните камъни следните народни рецепти.
ДИРЕКТНО ОТ ПОЩЕНСКАТА КУТИЯ
ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ УРАТНИТЕ КАМЪНИ
Тези твърди камъни се образуват при нарушение обмяната на пикочната киселина, имат жълто-кафяв цвят и гладка повърхност. Ако искате да не образувате такива камъни, трябва да се откажете от консумиране на черен дроб и на другите субпродукти, от пържено месо, от месни и рибни бульони, от яйца и колбаси, от сладолед, кафе, какао и шоколад.
КАМЪК В БЪБРЕЦИТЕ
1 супена лъжица семе от моркови се залива с 1 чаена чаша вряла вода. Оставя се да престои 12 часа под похлупак, като съдът с настойката се завива с вълнено парче или се налива в термос, за да бъде топла. Приема се по половин чаена чаша 5-6 пъти на ден преди ядене.
Тази лечебна течност ще превърне камъните в пясък и постепенно ще ги изхвърлите от организма си.
БЪБРЕЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ
1. Пие се чай от троскот (айрък).
2. Коса от царевица (от 2-3 царевици) се вари в 500 мл вода, докато остане наполовина. Пие се на гладно, а още по-добре - през деня при жажда. След пиене болният трябва да се разхожда в продължение на половин час.
Маргарита Георгиева Панайотова - Свиленгад, ул. “Братя Миладинови” 22А
КАМЪНИ В ПИКОЧНИЯ МЕХУР
1 чаена лъжица счукани семена от див анасон и 1 супена лъжица счукани шипкови плодове се слагат да врят 15 минути в 800 мл вода. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 200 мл.
Първолета Накова - София, п.к. 1360, жк “Модерно предградие”, ул. “Връх Манчо”, бл. 1, вх. Ж, ап. 143
РАЗРУШАВАНЕ НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
60 пчели се сваряват в 1 литър вода, докато остане наполовина. Прецежда се през цедка и памук. Пие се по 1 ракиена чашка 30 минути преди храна в продължение на 40 дни.
КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ И ЖЛЪЧКАТА
Сутринта (в 8 часа) на гладно се пие 1 чаена чаша сок от ябълки. В 10 часа се пият 2 чаени чаши ябълков сок. След това на всеки 2 часа се пие по 1 чаена чаша ябълков сок. Последната чаша е в 20 часа. Така се пие 2 дни, на третия ден в 8 часа сутринта се пият 2 чаени чаши ябълков сок. След 30 минути се пие 1 чаена чаша абълков сок, смесен с половин чаена чаша зехтин и вода (по равни количества).
Ефектът от лечението е след 2 часа. Почива се 1 месец и се повтаря.
ПЯСЪК И КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
Една супена лъжица сух нарязан корен пъщарнак се залива с 250 мл вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Получената настойка се изпива наведнъж. Пие се 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 1 месец.
Вяра Алексиева Стоянова -
9008, Варна, ул. “Крайезерна” 10А