ВЕЛИЧИЕ И ПАДЕНИЕ
Наскоро почина бащата на Мила - Милети Гешев, който до последно се надяваше истината да победи. Кола блъска Владо Пъпката, доставял навремето свежа плът за компанията около Малък Тошко. Другото момиче, което твърди, че също било изнасилено от внука на Тато, умира от рак. Неясноти витаят и около гибелта на топченгето Янко Димов - първия следовател, дръзнал да извади делото на бял свят. Хазаинът на набедения за изнасилвач унгарец Жолт Хайду, в чийто апартамент се е разиграл екшънът, се преселва ^здрав^ в отвъдното.
Не можа да дочака наказателна присъда за хората, които навремето бяха обвинени, че на 10 юли 1988 г. са изнасилили групово дъщеря му Мила, нейният баща Милети Гешев. Потомственият княжевец, бивш кадър на МВР, а впоследствие телефонен техник и даже поет, почина внезапно, без никога да е боледувал сериозно. Човекът се свлича на стълбите у дома си и издъхва намясто.


С тази смърт кръгът от свидетели на едно от най-шумните и скандални дела след 10 ноември почти се затваря. Миналата година пък последната страница от дебелата папка хлопна съдът, който постанови, че Тодор Славков и другите обвиняеми по мегапроцеса, точил се чак от 1990-а, са невинни. Днес, близо 18 години след инцидента, разиграл се на столичната улица ^Цар Асен^, се оказва, че пострадала има, но виновни няма. Нищо, че Малък Тошко лежа в затвора, а другите от неговата дружинка - Жолт Хайду и Орлин Ножаров, не благоволиха или по-точно не посмяха да дойдат в България до благоприятния за тях финал на съдебната баталия.
Преди 10-ина години следователят по делото Андрей Цветанов бе на мнение, че изнасилване наистина е имало. По думите му ^клакьорите на фамилията Живкови твърдят, че има един свидетел, но свидетелите са 26^. Тогава той искрено се възмущаваше защо личният живот на обвиняемия не бил изтипосан по същия грозен начин в пресата като този на Мила Гешева.
^Моралният лик на Тодор никак не е по-достоен^, заяви топследователят. Въпреки това магистратите оправдаха внука на Тато, а Андрей Цветанов никога вече не проговори публично по този злощастен процес.
Никой не взе насериозно и многобройните оплаквания на родата на Мила Гешева, че от началото на 90-те са били подложени на системен тормоз. Нейната леля Стефка Гешева е свидетел №2 по делото. Тя е почти като майка на Мила - в онази трагична нощ милиционерите довели в нейния дом уплашеното и малтретирано 18-годишно момиче. Почти до края на ^процеса на века^, разказва Стефка Гешева, всеки Божи ден, а понякога и късно през нощта непознати гласове й обещавали в телефонната слушалка:
^Ще ви затрием семето!^
Прозорците на масивната им къща в квартал “Княжево” неколкократно са правени на сол от ^неизвестни извършители^, както е записано в полицейските протоколи. Роднините на Мила се принудили да ги укрепят със здрави капаци. Преди време огромни скални късове, метнати сякаш не от човек, а от великан, срутили стените на двете стаи от втория етаж, потрошили стъклата и цялата покъщнина. Наложило се в лютия студ да правят капитален ремонт. ^Ако си бяхме легнали, сигурно нямаше да сме живи! Огромните камъни, домъкнати според полицията от някоя кариера, се бяха стоварили право върху леглата ни...^, кръсти се лелята на Мила Гешева.
Под знака на трагедията приключва земният път на хората, свързани по един или друг начин със събитията от юли 1988 г. Около делото определено мирише на смърт. Емилия, едно от момичетата, което твърди, че също било изнасилено от Тодор Славков, е покосено от рак, преди да е навършило 25 години. А пък доставчикът на свежа плът за ^златната компания^ - Владо Пъпката, е блъснат от кола в района на Руски паметник и умира в ^Пирогов^.
Куп въпросителни още витаят и около гибелта на топченгето Янко Димов - първия следовател, дръзнал да извади на бял свят дознанието по случая ^Мила Гешева^. След ^нежната революция^ той направи първата частна детективска агенция у нас, в която му сътрудничи и братовчедката на Мила - адвокатката Диана Деевска. Името на Димов нашумя и като личен гард на княгиня Мария-Луиза по време на първата й визита в България след дългогодишното изгнание на царското семейство. В началото на 90-те той е открит прострелян. Официалната версия е ^самоубийство^, но негови колеги и близки отказват да повярват, че младият, здрав и проспериращ мъж е могъл толкова необяснимо да посегне на живота си. Те допускат, че вероятно е бил убит заради тайните, в които е посветен. Каква е истината, надали ще се разбере. Както се казва: ^случаят е приключен, забравете^.
Не по-малко мистериозна е и кончината на известния столичен публицист и преводач Ирин Иринчев, в чийто апартамент на ул.^Цар Асен^ № 106 се е разиграл инцидентът. Иринчев е хазаин на единия от триото набедени изнасилвачи - Жолт Хайду, син на унгарски дипломат у нас по времето на Тато.
Трима души от тази кооперация са чули женски викове в нощта на 9 срещу 10 юли 1988 г. Те бяха разпитани от съда, но показанията им, кой знае защо, не са имали достатъчна тежест пред магистратите. Едната свидетелка живеела над апартамента, където се настанил като наемател Жолт Хайду. Тя чула долу крясъци, писъци, разбирала, че жена вика за помощ, но не смеела да излезе. Два етажа по-долу съседка също чула женски викове. Събудила мъжа си, който помислил, че гюрултията иде от апартамента на Хайду, тъй като според него това било единственото място, където живеели млади хора. Човекът се качил горе, звънял на вратата на апартамента, но никой не му отворил.
До последно остана загадка дали Ирин Иринчев е бил по това време в жилището си и дали е бил призован за свидетел. Факт е обаче, че издъхва внезапно. И той, като бащата на Мила Гешева, никога не е боледувал от нищо сериозно. Негови познати мълвят под сурдинка, че е бил отровен.
От кого - дали от заинтересовани по делото лица, или ^просто^ е станал жертва на битово посегателство, цари пълно мълчание.
Съдбата на малцината живи, посветени в предисторията и задкулисието на мегапроцеса, се разви по коренно различен начин. Жертвата Мила Гешева отдавна напусна родината. След като се разведе с първия си съпруг с колоритното прозвище Петела, си намери работа, после и нов мъж в Швейцария. От няколко години тя се титулува синьора Лепоре, по фамилията на своя избраник - натурализирания швейцарец от неаполитанско потекло Феличе Лепоре. През 1998-ма тя го дари със син - Дилън, който вече е ученик. Бебето дойде на бял свят в луксозна клиника край Лугано. ^Много искам Дилън да стане филмова звезда и заедно да обикаляме света^, довери в едно интервю пред вестника на народа Мила Гешева. Таткото обаче, който държи верига ресторанти по крайбрежието на Лаго Маджоре, твърдо го виждал като пилот от ^Формула 1^.
Семейство Лепоре обитава триетажна ^вила на мечтите^ на брега на живописното езеро. Постройката е потънала в зеленина, в средата на двора има внушителен басейн и красива тераса, където всяка лятна утрин героинята на приключилия наскоро съдебен двубой прави слънчеви бани.
^Не луксът лекува душата, а щастливият семеен живот^, убедена е Мила. На 35 години тя най-сетне смята, че е намерила ^принца от приказките^ и режимът й по нищо не се различава от този на другите домакини от околността. Тенисът, разходките по крайбрежието с двете фамилни лимузини, тихата музика, вечерите на свещи в романтичния ресторант от XVI век ^Вила Паулиска^, гостуването на приятелки запълват ежедневието й.
^Не искам да отмъщавам на никого, аз съм патриотка^, сподели пред народното издание синьора Гешева-Лепоре. Чувството за мъст й е чуждо, а и никога не е искала да трупа слава или пари от съдебния процес срещу внука на Тодор Живков. ^Навремето прокурорката сметна, че присъдата е малка. Но аз я обжалвах, защото смятам, че законността в България трябва най-после да победи и да се види, че няма недосегаеми хора^, пояснява Мила. Е, това наистина се случи, но със знак минус за Гешевия род.
Родената в “Княжево” ^швейцарка^ била потресена от внезапната смърт на баща си. Със съпруга й веднага се мятат на първия самолет и пристигат в София, за да присъстват на траурната церемония. Мила не криела сълзите си. Със загубата на родителя й сякаш се късала и една от последните нишки, свързващи я с родината. Но животът продължава. През януари следващата година тя възнамерява отново да посети семейно България и да погостува на своите роднини.

Юлиан ЧЕРНЕВ

ДОСИЕ
• Тройната съдебномедицинска експертиза по изнасилването навремето бе представена в съда от известния столичен патоанатом доц. Йордан Калчев. Д-р Калчев е освидетелствал Мила Гешева на 10 юли 1988 г. сутринта в катедра ^Съдебна медицина^. Това медицинско свидетелство е послужило както за първоначалното прекратяване на делото, така впоследствие и за неговото възобновяване.
Експертизата констатирала ^контузия на дясната ципа долу^ - тя била ^оточна и зачервена^. Мила Гешева имала ^малки охлузвания на дясната китка^. Тя твърди, че Орлин Ножаров й държал ръцете отзад зад тила при половия акт. Били ^констатирани следи от действия на нокти от двете страни на половите органи^ (това според експертизата би могло да стане при ^брутален коитус^), също така и ^кръвонасядания зад лявото ухо^. Мила Гешева обяснява, че това са следи от шамарите на Тодор Славков.
• Горан Такич, бившият водещ лобист на страните - домакини за олимпийски игри, който се оказа главният герой на филма ^Да купиш игрите^ заедно с Иван Славков и бе изключен от МОК, сензационно разкри, че навремето е крил Малък Тошко във вилата си в Кран Монтана в Швейцарските Алпи. ^Той в това време живееше и учеше икономика в Берн, в един оборотен апартамент, плащан от българското посолство. Аз седнах в колата и отидох при него, дадох му 15 минути да си стегне багажа и го взех със себе си. Той живя при нас, със семейството ни в Лозана, но всеки ден пътуваше до университета в град Фрибург. Службите разбраха къде е и пратиха някой си Пламен от посолството, който буквално се опита да го отвлече от Фрибург и да го отведе в посолството, откъдето щяха да го изпратят с първия полет на ^Балкан^. Аз обаче го взех и живя в нашата вила в Алпите край Кран Монтана 4 години. Като схванах обаче, че започва да страни, да говори сам със себе си, да става асоциален, смятах, че трябва да се върне в София. И това някак си се реши. Швейцарските тайни служби знаеха през цялото време, но накрая го арестуваха по време на една рутинна проверка и тъй като имаше официално българско искане, го върнаха в София^, спомня си аверът на Батето.
• Бившият следовател по делото Андрей Цветанов пък си спомня, че когато дошли да го екстрадират, Тодор Славков се държал арогантно и скъсал призовката.

ПОСЛЕДНО И НАЙ-НОВО
ОРЛИН НОЖАРОВ: ЗА МЕН ТАЗИ ИСТОРИЯ Е ПРИКЛЮЧИЛА
Набеденият за изнасилвач на Мила Гешева Орлин Ножаров още преди старта на делото се изнесе в странство. Според отлично информирани източници той няколко години се подвизавал в Канада.
От няколко месеца обаче, научи народното издание, той се е върнал окончателно в страната. Известно време е работил във фирма с офис на столичната улица ^Будапеща^. Негови приятели намекват, че става въпрос за фирмата ^Л.Т.Х - Груп^, където съдружници са Тодор Славков и Ваня Георгиева. Наскоро обаче бил напуснал бизнеса. Както се говори - поради търкания с ръководството.
Репортер на ШОУ позвъни на мобилния телефон на признатия за невинен авер на Малък Тошко с молба за коментар по делото. ^За мен тази история е приключила. Не искам и не виждам смисъл да се връщам назад, както и да се появявам в публичното пространство^, бе лаконичният отговор на Ножаров. Бившият ^емигрант^ в Страната на кленовия лист полюбопитства откъде знаем номера му, но отказа да даде интервю - поне засега.

ЖОЛТ ХАЙДУ: МИЛА ИСКАШЕ ДА СЕ ОЖЕНИ ЗА НЯКОЙ ОТ НАС ТРИМАТА
Жолт Хайду е роден през 1966 г. в Будапеща. Син е на Имре Хайду, който преди демократичните промени е бил съветник в посолството на Унгария у нас. Следвал е икономика в тогавашния ВИИ ^Карл Маркс^.
Един от тримата обвиняеми в груповото изнасилване на Мила Гешева в нощта на 9 срещу 10 юли 1988 г. Още на 13 юли същата година напуска легално страната и се завръща в родината си. През 1990-а унгарската Главна прокуратура отказва да върне Хайду в България, позовавайки се на правно сътрудничество между двете държави. В момента бившата дружка на Татовия внук живее в Будапеща, където се занимава с бизнес - по думите му има няколко собствени фирми.
Единственото интервю на унгареца, дадено за българската преса, е публикувано през далечната 1995 г. Тогава той заяви в прав текст, че ^процесът срещу нас е политически^ и това момиче - Мила Гешева, била ^фантазьорка^. ^Доколкото си спомням, тя искаше да се омъжи за някой от нас тримата^, заяви славещият се като плейбой Жолт. По непотвърдена информация от среди, близки до Иван Славков, той бил близък приятел на Мила и навремето често я водел на купони в Дипломатическия клуб в Горна баня.

МАЛЪК ТОШКО СИ КУПИ ЗАВОД В ТЪРГОВИЩКО СЕЛО
След като близо година търка наровете в Централния софийски затвор, а по-късно бе оправдан по делото за изнасилване на Мила Гешева, наследникът на Батето подхвана бизнес със заведения. Държи 33 на сто в ресторантьорската фирма ^Дамито^. Наследил плейбойските навици на своя баща и вуйчо си Владо Живков, той често бе засичан в компанията на красиви моделки. От време на време се пускаше слух, че, аха, ще мине под венчило с поредното си завоевание, но това не се случи и досега. 34-годишният Малък Тошко продължава да води сладък ергенски живот, без обаче да забравя бизнеса.
Последното, което се чу за него в публичното пространство, е, че е купил завод ^Български Бергман^ в търговищкото село Угърчин. Преди 10 ноември там се е произвеждала т.нар. специална продукция - демек, оръжия и други артикули за военната промишленост. Днес от петте цеха в предприятието работи само един. Правят се предимно гетинаксови и стъклопровингови тръби по поръчка и на ишлеме. Изработват се и топлоизолации.
Фирмата ^Л.Т.Х - Груп^, в която съдружници са Тодор Славков и Ваня Крушарска-Георгиева, купи за 250 000 лв. единственото предприятие у нас, в което се произвеждат гетинаксови тръби.
Татовият внук взе завода на търг, след като Агенцията за приватизация се опита да го продаде неуспешно на борсата.
^Л.Т.Х - Груп^ е създадена преди 8 години. ^Работим повече за износ, стигнали сме чак до Аржентина^, заяви бащата на Тошковата съдружничка Христо Крушарски, който е приятел на Батето и бивш ръководен кадър на ^Кремиковци^. Наскоро емисар на ^Л.Т.Х - Груп^ е бил командирован за 6 месеца в южноамериканската държава, за да върти на място делата на фирмата. Справка в АПИС показва, че Славков и Крушарски участват съвместно и във фирма ^Стройпроект-трейдинг^ с предмет на дейност строителен бизнес.