ВИСОКОТО КРЪВНО
Последните изследвания на група български медици доказват, че развитието на хипертонията зависи от това, с какво се храним. В повечето случаи храната е причина за високото кръвно налягане

Здравейте на всички от “Доктор”! Не знам защо, но не обичам зимата. Може би, защото винаги имам проблеми с кръвното налягане. През лятото не чувствам така наложително да се съобразявам с хипертонията си, но през зимата проблемите ми стават много сериозни. Имам предвид храната: свинско месо по празниците, без което не можем, туршии, консерви и т.н. Две от познатите ми от квартала с високо кръвно налягане починаха в началото на януари миналата година. Искам да ви попитам рисков сезон ли е зимата за хипертониците. Какви са първите мерки, които трябва да вземем, преди да ни захлупи зимата?
Стойка Манолова – София

Първото нещо, което трябва да направите в началото на зимата, е да се качите на кантара и да видите колко ви е наднорменото тегло. За възрастния човек, пък и не само за него, е достатъчно да се храни с продукти, които му осигуряват около 2000 калории на ден. Тези калории са напълно достатъчни да покрият енергийните нужди на организма. При наднормено тегло обаче организмът изразходва два пъти повече калории и затова през ноември и декември те трябва да се намалят наполовина. Затова най-подходящите диети за хипертониците са тези, които гарантират намаляването на калориите наполовина.
При такава рязка промяна на режима за хранене човек може да усети лек дискомфорт, но това е напълно нормално и ще премине много бързо. Налага се този метод за намаляване на калориите да се приложи именно през зимата, защото организмът започва да изпитва витаминен глад. Изчезват плодовете и зеленчуците, българинът няма навика да пие комплексни витамини като лекарствено средство. По този начин организмът отслабва и гладът за месо, за кисело и солено става неконтролируем. Хипертоникът изпитва адски глад и се тъпче с каквото му попадне. Без да подозира, че това е фатално за него.

ИМАМ ВЪПРОС
ЛЕКУВА ЛИ СЕ С ПЪЛЕН ГЛАД ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?
От десетина години съм била хипертоничка, без дори да подозирам. Веднъж ми стана зле и лекарите откриха хипертонията ми. Искам сега да ви попитам дали чрез пълно гладуване от няколко дни на месец ще мога да вкарам кръвното си налягане в нормата и да не пия повече хапчета?
Мирела Димитрова – Пловдив


Не съветваме никого да премине към пълен глад, при положение че от години има високо кръвно налягане. Ако гладувате повече от два дена, ще ви се появят световъртеж, главоболие, ще нарушите съня си, ще станете раздразнителни. По-добре е да започнете някаква диета, но по препоръка на личния ви лекар. Самолечението няма да ви донесе нищо добро.

ДИЕТА ЗА ХИПЕРТОНИЦИ
• Дневното меню трябва да включва не по-малко от 10 основни групи продукти: зърнени храни, плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти, месо, птици, риба, орехи, семки, боб и растителни масла.
• Зърнените продукти са основни източници на енергия и целулоза. Всеки ден трябва да се приемат от 7 до 8 порции храна с такова съдържание. Една порция се състои от: тънка филийка хляб, половин чаша сварен ориз и една чаша пресен сок от моркови.
• Плодовете и зеленчуците доставят нужния на хипертониците калий, магнезий и целулоза. Всеки ден трябва да се консумират по 4-5 порции от такива продукти. За една порция се смята една чаша натурален сок, няколко сурови зеленчука, един плод (ябълка, круша, праскова, кайсия) и 50 грама сухи плодове.
• От зеленчуците най-полезни за хипертониците са картофите, морковите, зеленият грах, тиквата, ряпата, марулята, всички видове зеле и всички диворастящи плодове.
• От плодовете най-подходящи са прасковите, бананите, гроздето, мангото, дините, ананасите, сините сливи, стафидите и кивито.
• Яжте всеки ден чесън (пресен, в капсули или таблетки). Той съдържа съдоразширяващото вещество ацилин.

ХРАНА ЗА ХИПЕРТОНИЦИ
ПОДХОДЯЩИ СА ОБЕЗМАСЛЕНИТЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
От 20 години страдам от високо кръвно налягане. Винаги през зимата изпадам в паника. Докато през лятото мога да го регулирам с диети, с билки и хапчета, то през зимата не мога да се справя. Помогнете ми!
Иванка Дамянова – Плевен


Това, което можем да ви препоръчаме като подходяща храна, са млечните продукти. Докато всичко останало, което купувате от магазина, носи рискове с лошото си качество, то млечните продукти не могат да ви подведат. Добре е те постоянно да присъстват на масата на хипертоника. Задължително е да са обезмаслени и да се консумират по една порция поне по един път на ден. За порция се смятат 100 г обезмаслено сирене и чаша прясно или кисело мляко. Може да се добавят и 50 г кашкавал.

ТОВА, КОЕТО НЕ ЗНАЕМ
СИЛАТА НА МИСЪЛТА Е ДОБРО... ЛЕКАРСТВО
Има такъв вид психотерапия, която хипертоник може да усвои напълно самостоятелно, и сам да контролира кръвното си налягане. Смята се, че автотренингът е начин за пълен контрол над собственото състояние. То трябва да се разглежда като начин за възстановяване на физическите и душевните сили, за преодоляване на високото кръвно налягане. Например, ако вие изпитвате страх пред ново начинание или изпит и кръвното ви налягане е скочило значително нагоре, с помощта на автотренинга може да се постигне преодоляване на този проблем.

РЕЗУЛТАТЪТ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ Е НЕВЕРОЯТЕН
• Нормализира се високото кръвно налягане.
• Подобрява се сънят.
• Преодоляват се умората и болката.
• Възстановяват се силите.
• Нормализира се и се стимулира работата на мозъка, както и неговата способност да работи повече и по-добре.

ВНИМАНИЕ!
- Автогенната тренировка трябва да се провежда сутрин веднага след събуждане и вечер преди заспиване. Сутрешният автотренинг отпуска организма и го активира за деня. Автотренингът, който се прави вечер, активира отделните органи да работят нормално и през нощта. Има се предвид работата на сърцето, на черния дроб и на бъбреците.

ТОВА Е МНОГО ВАЖНО!
- Много хора си мислят, че повишеното кръвно налягане може да повлияе само на дейността на сърцето. Но всъщност при повишено артериално налягане се променят и свойствата на кръвта. Тя става по-гъста, тече бавно и от това може да пострада практически всеки орган. Също така при хипертония и при хипотония се нарушава обменът между тъканите. А последствията не са от приятните: вие можете да започнете изведнъж да пълнеете или да слабеете.

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ
БЪБРЕЦИТЕ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ
Всички бъбречни заболявания по един или друг начин са свързани с високото кръвно налягане
Възможно ли е проблеми с бъбреците да са причина за високото кръвно налягане? Какво трябва да правя, ако имам такъв проблем?
Стефан Тодоров – Варна

Да, възможно е! Често причина за появата на високо кръвно налягане е влошеното състояние на бъбреците. В такива случаи се преминава към употребата на пикочогонни медикаменти, които могат да намалят кръвното налягане, като нормализират дейността на бъбреците. Може да помогне и приемането на корени и листа от магданоз.
В такъв случай е задължително да водите здравословен начин на живот, да се откажете от тютюнопушенето и от алкохола и под наблюдението на лекуващия лекар да намалите значително показателите на кръвното си налягане. Само по този начин след време напълно и съвсем реално можете да се откажете от лекарствата. Важно е обаче най-напред да се научите да измервате кръвното си налягане, за да можете да следите за известно време показателите му. И като си поставите за цел, в рамките само на една година можете напълно да достигнете нормалните граници на кръвното си налягане.

Една страница на д-р Бончо БОНЕВ, невролог, психотерапевт, иглотерапевт, консултант на в. “Доктор”