Европа издаде сборник със съвети как да постъпват хората в условията на криза.
Някои от тях предоставяме на вниманието на нашите читатели.

- Направете си годишен бюджет: изчислете годишните си разходи и сметнете колко точно харчите. Той ще ви даде представа за настоящото положение и ще ви улесни какво трябва да промените при ревизия на семейния бюджет.

- Лишете се от дребния лукс: пазаруването на стоки, които не са от първа необходимост, би трябвало да се съкрати. Това са дрехи, списания и забавления. Можете да спестите стотици евро (левове) с малки стъпки. Сменете сутрешното кафе и работните обеди с домашно приготвен чай и сандвичи, направени вкъщи.

- Кредитните карти: ако кредитният ви баланс е толкова рисков, че можете да плащате само минималните месечни вноски – откажете се от тях. Оставете кредитната карта у дома и се съпротивлявайте на изкушението да харчите.

- Проверете възможните финансови облекчения: това включва договорени облекчения по заеми, синдикални права, възстановяване на част от изразходвани суми.

- Правете бързи спестявания: множество интернет сайтове предлагат съвети за потребителя. Сменете си тарифния план на стационарния и мобилния телефон. Пазарувайте онлайн и сравнявайте цените на различните стоки. Върнете голямата си кола и вземете по-малка, която има по-нисък разход на гориво, а данъците и застраховките са намалени.

- Ревизирайте плащанията си по кредити: запазването на жилището е приоритет. Ако имате затруднения по плащане на жилищен кредит, уредете си консултация с банката. Поискайте гратисен период, по-малки вноски за по-дълго време или предоговаряне на лихвата. Може да ви излезе малко по-скъпо в дългосрочен план, но в краткосрочен ще ви даде глътка въздух и повече възможности за финансово маневриране. Помнете, че ако пропуснете плащане, това ще се отрази негативно на кредитната ви история и ще направи по-трудно вземането на кредити в бъдеще.

- Помислете за откриване на влог за спешни случаи: ако имате спестени пари в резултат на използването на тези съвети или други, опитайте се да оставите настрана малко пари за неочаквани нужди, като загуба на работа или спешна медицинска помощ.

- Ако загубите работата си, проверете дали ви се полагат обезщетения за съкращение.

- Подайте веднага документи, които ви дават право да получавате социални помощи.

- Търсете начин да си осигурите базов доход. Намерете си друга работа, дори да е временна и не толкова престижна.

Доц. Йордан ВАСИЛЕВ, д-р по икономика