Болката при подагра е нетърпима и се локализира най-често в големия пръст на крака. Лечението на тази болест винаги започва с диета. Правилното хранене е много по-важно от лекарствата
Подаграта е заболяване на ставите, за което са характерни внезапните пристъпи. Те се съпровождат със силна болка, най-често на големия пръст на крака. В превод от гръцки подагра означава “кракът в капан”. Болката е нетърпима, на човек му идва да закрещи, дори и пръстът му да е само подут и зачервен. А възпалението може да се превърне в хронично и пристъпите да се повтарят. Това води до деформация на ставата. И се дължи основно на отлагането на урати - т.е. соли на пикочната киселина.

В интерес на истината подаграта е болест на мъжете. Те 10 пъти по-често страдат от жените. Но мъките са еднакви. При това, след 5-6 дни пристъпът изчезва, но само за да се появи пак отново и неочаквано.

Подаграта е метаболитна, т.е. обменна болест, провокирана от неправилния начин на живот.

Заради липсата на фермент, който да разтваря пикочната киселина, нейните соли във вид на малки кристалчета засядат в кухините на ставите. Част от тях дори се наместват в бъбреците. И така възниква своеобразно депо за образуване на камъни в тях. Обмяната на пикочната киселина се нарушава в резултат на затлъстяване, на захарен диабет и други ендокринни болести. А също и при бъбречни болести.

Какво друго да ви посъветваме, освен да се придържате към лечението. Но най-важното е да промените начина си на живот, за да не се допусне затлъстяване, за да не се стигне до захарен диабет и други ендокринни болести. И когато излекувате поредния пристъп, да се заемете с истинска профилактика.

ВНИМАНИЕ!
Лечението на подаграта винаги започва с диета. Най-напред намалете количеството постъпващи с храната пурини - бъбречета, дробчета, сърце, концентрирани бульони, пушени продукти, ряпа, домати, цветно зеле. Категорично се забраняват яйцата, кафето, шоколадът, гроздето, мазните торти, лютивите продукти. Ограничете и бобовите продукти. Наблягайте на киселомлечни продукти, хляб, сирене, картофи, ябълки, сливи, круши, праскови. Приготвяйте месото и рибата на пара - яжте не повече от 2 пъти в седмицата от тях. Вие трябва да пиете повече течности. При остър пристъп си направете разтоварващ ден - само на ябълки или зеленчуци, както и обилно пиене.

Билки помагат при лечението на “царската болест”

ечебните билки с противовъзпалително, диуретично и обезболяващо действие помагат при лечението. Предлагаме ви няколко обикновени рецепти.

Смесете по равно лайков цвят, липов цвят, черен бъз, жълт кантарион, коприва, корени от магданоз и кора от бяла ива. Залейте с 200 мл гореща вода 2 супени лъжици от сместа и оставете за 20-30 минути да се утаява. Пие се по половин чаша три пъти на ден.

Смесете по равно брезов лист, коприва, салвия, корени от магданоз, лайков цвят и трицветна теменуга. Залейте с 200 мл гореща вода една супена лъжица от сместа. Налейте в термоса и оставете за 30 минути. След това прецедете и пийте по 2 супени лъжици от настойката, като ги разредите с две чаши вода. Пие се три пъти на ден.

Полезен при подагра е брезовият сок - три пъти на ден по една чаша, както и чай от боровинкови листа, който се разрежда с вода.

Отдавна в народната медицина се използва и настойка от люляков цвят. Напълнете половинлитров буркан с лайков цвят, без да ги натъпквате, а по-рехаво. Залейте с водка и дръжте 21 дни на тъмно място. Приемат се по 30 капки три пъти на ден преди ядене. Може да се използва и за разтриване на ставите. За разтривка можете да използвате и настойка от спирт и брезови пъпки в съотношение 1:5.

Добре ще ви се отразят и компреси с листа от репей, подбел. Също и с кашица от хрян или ряпа.

Правете си и бани с отвара от орехови листа - 250 г листа на един литър гореща вода.

От пощата на “Доктор”

Спасих се от подаграта с... глад

Здравейте. Искам да споделя как се отървах от пристъпите на подагра. Това стана съвсем случайно. Преди години се разведох, осен това дълго време бях без работа и почти две години не получавах никаква заплата. Прекарах само на хляб, айран, когато можех да си купя мляко. Правех си някакви рехави кашички от време на време с малко олио. Позволявах си и вегетариански супи. Само това можех да си позволя.

И, колкото и странно да звучи, това, вместо да ме разболее, ми помогна да оздравея. Изчезнаха излишните килограми, но най-важното - намаля количеството пикочна киселина в ставите. Т.е. спасих се от подаграта, от пристъпите на подагра. Разбрах, че щастието не е в деликатесите и вкусните ястия, щастието е в здравето. Дори и сега, когато мога да си го позволя, не се изкушавам от щандовете с вкусотии.

Стоянка Иванова, Червен бряг

Чревоугодникът сам си подписва присъдата

Може да ви звучи донякъде смешно, но да: многото ядене и пиене наистина могат да разболеят човек от подагра. Хора на средна и над средна възраст си признават, че се хранят едва ли не безразборно, не се съобразяват с алкохола, не се лишават от нищо. И го правят, защото имат тази възможност - тази финансова и материална възможност. И да, точно повечето от тези хора се разболяват именно от подагра. Болният от тази болест е типичен портрет на чревоугодника. Той сам си подписва смъртната присъда. И не само заради възрастта и материалната възможност.

Това са мъже най-вече на средна възраст, които много обичат удоволствията. Те не пропускат нито един такъв “празник” - обилната трапеза, още по-обилното пиене. На всичкото отгоре са темпераментни и енергични. И изведнъж - силна болка и висока температура...

Нашите консултанти съветват

- Ходене и бягане с високо повдигане на бедрата. Бавно ходене, като на всяка крачка изпъвате коляното към гърдите.

- Махове с едва прегънат десен крак - отпускайте и напрягайте, като постепенно увеличавате амплитудата.

- Застанете с крака на ширината на раменете. Приклекнете на един крак, а другия изпънете настрани и опрете на пода.

- Извършвайте упражнението “ножица”. Легнете по гръб, изпънете краката и извършвайте маховете, като кръстосвате краката си.

- Легнете по гръб и бавно и максимално повдигайте и отпускайте десния крак. След това другия.

- Опрете се до стената с изпънати ръце. Бавно прегъвайте болния крак в коляното, опитвайки се да докоснете ханша.

- Седнете на стол и се опитайте да образувате права линия, съединявайки стъпалата откъм пръстите. След това направете същото - този път опирайки петите една до друга и пак да образувате права линия - доколкото можете.