Мамбата и пастори лъжат с вълшебно секретно хапче от НАСА.
Нашумялата нова финансова пирамида, която ужили вече над 600 бургазлии и близо 500 варненци, е управлявана от представители на сенчестите групировки и хора от религиозни секти. Това разкриха пред „ШОУ” хора, които вече са си изпатили от „благинките” на пирамидата.Начинът на управление и вербуване прилича много на похватите на сектантите.

Финансовата пирамида ужили стотици бургазлии и варненци само за три месеца, като ги вербува за дистрибутори на „вълшебно” хапче, което спестявало разхода на гориво. Схемата работи в над 200 държави по света вече пета година, но у нас се развива активно от началото на 2009 г.

Фирмата, която доставя „магическите” таблетки, наречени MFG-Caps, е FFI (Fuel Freedom International), реално е стъпила у нас през ноември 2008 г. Тогава, за да я представят, са дошли собствениците й Ренди Рей и Уенди Луис. По думите им на пресконференция в София компанията няма да има шефове по региони, а дистрибутори, които в зависимост от заслугите си се делят на платинени, златни, сребърни и редови.

Това на практика обаче не е така. Босовете на компанията в Бургас са млада жена на възраст около 30 години и мъж, наближаващ 50-те. Те вербуват дилъри по следната пирамидална схема: всеки, който иска да стане такъв, трябва да внесе такса от 1500 лв. Истината обаче е, че те са само фасадата. Реално нещата се движат от мъж около – 40-те, който е познат с прякора Мамбата. Според ужилени

той се движел с голям черен джип,

в който возел още двама души . Те пък по външен вид приличали много на т.нар. “пастори” от различни секти, които се нароиха много в големите градове в последните години. ”Зарибяването” става по строго определена схема.

Случва се на тайни сбирки, на които всеки присъстващ е с изключен мобилен телефон, претърсен е за записващи устройства и задължително е препоръчан от вече действащ дистрибутор.
Пирамидата работи на принципа – първите печелят, другите да се спасяват. Всеки, който вербува нов дистрибутор, получава половината от таксата му. Ако новият също привлече хора, дава част от сумата на неговия гуру и така най-приближените до компанията трупат състояние. Останалите средства са за FFI, които приемат сумите само чрез интернет разплащане.

„Вълшебното” хапче се продава за 3,99 долара. Само за броени дни обаче става ясно, че това е просто измама. Вербуваните бързо разбират, че не могат да извлекат никакви печалби и „хапчето” просто не се купува. Пострадал човек от пирамидата с инициали К.С. сподели, че за една седмица, след като е платил парите и е влязъл в играта, е обиколил над 200 бензиностанции в цяла Бургаска област и дори е ходил до Стара Загора. Той е предлагал вълшебното хапче на различни шофьори. Успял е да продаде обаче само два продукта и се е отказал. Разбрал е бързо, че всичко е измама и е станал поредната жертва на находчивите фараони. Отишъл с още няколко души да си иска парите, но вместо това му прожектирали филми. Прожекцията включвала монтиран материал, според който

съвсем скоро ще има апокалипсис, защото унищожаваме природата.

„Вълшебното” хапче обаче се явявало като Спасителя, защото благодарение на него се харчели по-малко горива и въздухът оставал по-чист. Тези, които не са се връзвали на психоатаките, били изгонвани и предупреждавани да си мълчат. В противен случай можело да им се случи нещо. Всъщност К.С. каза още, че възрастен господин се е опитал да се оплаче на полицията. Той завел органите на реда в хотел, където са се провеждали част от сбирките. Там, разбира се, вече нямало никой. След пет дни обаче неговият личен автомобил изгорял напълно една вечер, след като по него бил хвърлен коктейл „Молотов”. За парите, които вербуваните „дилъри” давали, не са се издавали разписки или някакви други документи.

По време на сбирките бургаските босове винаги говорели от името на собствениците на компанията – Ренди Рей и Уенди Луис, които са американци. Обяснявали, че хапчето е продукт, подобряващ работата на двигателите с вътрешно горене. Това ставало, след като то увеличавало КПД на двигателите и намалявало триенето. По думите им таблетката намалява разхода на горива средно от 10 до 19 на сто, като имало и случаи за над 25 процента икономии. Било разработка на НАСА. Нито шефовете, нито представителите на компанията обаче обясняват как секретната разработка е попаднала в техните ръце преди пет години, когато са регистрирали FFI.

Много от „дилърите” вече са пуснали обяви в интернет .Част от тях са насочени и към чуждестранни потребители. Те проучвали къде пирамидата още не е стъпила и насочвали натам усилията си. След Бургас и Варна се очаква новата мода да стъпи и в други големи градове. Според К.С. основният дял от

парите се поделяли между познатия като Мамбата мъж и две секти.

В техните планове влизало и мащабно нахлуване в териториите именно на хората, които са обвързани с различни сектантски движения. Те били много по-лесно манипулируеми и управляеми. Освен това сляпо се доверявали на своите религиозни вождове. Заради финансовата криза и все по-голямото безпаричие пък вече много хора търсели алтернативни начини да печелят пари.
Първите български пирамиди се появиха в началото на 90 – те години, когато държавата беше налегната от хиперинфлация и тотален срив на икономиката. Тогава жертви станаха над 100 хиляди души. Преди десетина години пък отново в Бургас се появи пирамидата „Галакси”.

От нея изгоряха близо 2000 души, включително и популярни хора от местния хайлайф. След известно затишие сега с вълната на икономическа криза се завръщат и нейните неизменни спътници – пирамидите и схемите за измама.

Централният офис на новата компания-пирамида се намирал в софийския квартал „Редута”. Дотам обаче са стигали само най-приближените дилъри, които имали специален достъп. Според неофициална информация досега щетите, нанесени от новата пирамида, са за близо 2 милиона лева.

Бургас, Петър Атанасов