Финансовите и икономическите сътресения влияят не само върху материалното състояние на хората, но и върху техния организъм
Ето какви проблеми може да ни докара днешната криза И нашите съвети за преодоляването им:

Стомашно-чревни болести
ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ПРОБЛЕМИ, СИ НОСЕТЕ ХРАНА ОТ ДОМА

По време на финансова и икономическа криза доходите спадат, хората не се хранят достатъчно. Като отидем в магазина, се спираме все по-често на по-евтините продукти, което означава, че са с по-ниско качество. На обяд, за да спестим някой лев, не се храним в нормална закусвалня, а похапваме набързо сандвич, баница или нещо подобно. Ето затова се появяват проблемите със стомашно-чревния тракт - гастрит, язва, панкреатит и т.н. Един полезен съвет - носете си храна от дома. Само да не е сух сандвич или чипс. По-добре си сложете в някакъв подходящ съд от ястието, което сте приготвили предната вечер.

И не се отчайвайте. Дори и да останете без работа, няма нищо по-полезно от ръжената, пшеничната или оризовата каша. И картофите не са скъпи. Може да не е толкова вкусно, но пък е полезно.


Затлъстяване и сърдечносъдови болести
ПРАВЕТЕ РЕДОВНО ГИМНАСТИКА, ЗА ДА НЕ ЗАТЛЪСТЕЕТЕ И НАВРЕДИТЕ НА СЪРЦЕТО СИ

Кризата принуждава много от нас да водят заседнал начин на живот. Фитнесът вече не е по джоба ни. А ако са ни уволнили, не ходим и на работа, принудени сме да си стоим у дома. От такава неподвижност се напълнява и се появяват проблемите със сърцето и кръвоносните съдове...

Още един полезен съвет - не пренебрегвайте физическите упражнения. Дори и да не сте вече на работа и на всичкото отгоре рядко ходите до магазина поради липса на пари, тогава редовно трябва да си правите разходки или леки бягания. И по никакъв начин на се отказвайте от гимнастиката. Тя не струва и стотинка, но ще ви държи в добра физическа форма, ще запази здравето ви и кой знае, може да допринесе да си намерите друга работа.


Болести на белите дробове

ОПИТАЙТЕ ДА НАМАЛИТЕ ЦИГАРИТЕ - ТОВА ЩЕ ВИ СПЕСТИ И ПАРИ, И БОЛЕСТИ

По време на криза хората започват да пушат повече. Първо, защото цигарите премахват стреса, и второ - вие сте без работа, имате излишно време и все по-често посягате към кутията с отрова. Няма нужда да напомняме, че тютюнопушенето е първият рисков фактор за рак на белите дробове.

Ето нашия съвет - въпреки че не ходите на работа, въздържайте се от пушене, за да не станат нещата плачевни. Възползвайте се от всякакви познати и нови методики за спиране на цигарите, вслушвайте се в съветите на специалистите.
Най-добре е да потърсите някакви други занимания. Повярвайте, те ще бъдат много по-интересни и увлекателни. Достатъчни, за да убият времето ви. И безопасни, което е по-важно.


Болести от компютъра
НЕ СЕ ЗАСЕДЯВАЙТЕ С ДНИ И НОЩИ ПРЕД КОМПЮТЪРА - ТОВА УВРЕЖДА ЗДРАВЕТО И ПСИХИКАТА

По време на криза хората нямат вече тази възможност да посещават клубове, театри, концерти - за повечето е доста скъпо. Къде по-евтино е по цели дни, а дори и нощи, човек да си седи пред компютъра. Но рано или късно ще ви заболят не само очите, а и гърбът, и ръцете.

Нашият полезен съвет - от време на време, ако можете по-често, ставайте от компютъра. Забравихте ли, че има и книги, че имате приятели, с които да общувате на живо? Всичко това може и да не ви донесе кой знае каква полза на здравето, но няма и да ви навреди.


Стресове, фобии, депресия
ВАЖНОТО Е ДА НЕ СЕ ПРЕДАДЕТЕ, А ДА ТЪРСИТЕ ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА

Точно в такъв период всички сме постоянно изнервени. Някого вече са уволнили, други чакат да ги съкратят, на трети са им намалили двойно заплатата... Все такива неща. Дори и тези, които още не са засегнати от кризата, живеят в очакване и постоянно изпитват страх пред бъдещето: ако утре се окажа без работа, без пари, как ще издържам семейството си? А и новините подгряват паниката. Нашите специалисти съветват - не забравяйте, че животът ни и без това е един непрестанен стрес. И печели този, който умее да се вземе в ръце. Опитайте да търсите във всяка ситуация добрите моменти.

Например парите ви са намалели доста. Погледнете от добрата страна, дори и тя да е само една - ще ядете по-малко и ще отслабнете. Ето нещо полезно. Заемете се с йога и автотренинг. Разхождайте се сред природата, изпълнявайте специални упражнения против стрес. При депресия помага активната дейност, дори и това да е само почистване на дома ви. Основното е да не се отпускате, да не се предавате, а да търсите пътища за подобряване на ситуацията.