Този проблем интересува всички ни. Няколко слабо известни факти обаче ще ни накарат да се замислим още повече по темата и да се вземем в ръце.
Учените от много страни са загрижени от постиженията, свързани с механизмите на стареене. А за да се проникне в тази тайна на природата, е важно да се знаят закономерностите в човешкия живот, които влияят на неговата продължителност.

По данни на Световната здравна организация към 2025 година броят, делът на възрастните хора ще нарасне с 85 %, защото ще се увеличи продължителността на живота. След 2025 година най-голяма продължителност на живота ще се наблюдава в Исландия, Италия, Япония и Швеция.

Демографите предполагат, че в тези страни хората, родени през втората четвърт на ХХI век, ще живеят средно по осемдесет години. В САЩ обаче бъдещите поколения ще живеят с две години по-кратко.

Най-ниска продължителност на живота ще се наблюдава в западноафриканската страна Сиера-Леоне. Според аналогични оценки средната продължителност на живота там ще бъде около 50 години.

Как се става столетник

В Института по геронтология в Лос Анжелис са събрани данни от целия свят за хората на и над 110 години. Изучавайки ги, учените стигнали до следните изводи: столетниците могат да се разделят на три групи. В първата попадат 40 % и се наричат “оцелелите”.

Това са тези, които живеят с хронични болести, но от 60-70 години нататък. И на втората група се падат 40 % - наричат ги “отсрочените” - те почти не боледуват до 80-85 години. И в третата група, заемаща 20 %, учените включват всички останали. Наричат ги “отървалите се” - те не са боледували от нищо до 100-годишна възраст. Станало ясно също така, че слабоумието и отпадналостта съвсем не са спътници на възрастните хора.

Сред дълголетниците няма хора с наднормено тегло

Голямо значение за увеличаване продължителността на живота има умереното ядене и активният начин на живот. Почти всички дълголетници са оптимисти, водещи скромен начин на живот.

В Книгата рекордите на Гинес за най-възрастна е отбелязана Жана Калман от Франция, която умряла през 1997 година на 122 години. Но тази книга отразява само тези рекорди, за които са били подавани заявки. Например през 2008 година в Горни Зидан Сархат Ибрахимова Рашидова е умряла на 131 години.

Само преди няколко месеца почина най-възрастният човек на света. Жената, сочена за най-стария човек на планетата умря в старчески дом в родния си щат Индиана. Една Паркър е родена на 20 април 1893 година. Остава вдовица още през 1939 година, когато мъжът є умира от сърдечен удар.

До стотната си година тя живее сама в семейното стопанство, след което отива при сина си, а после и в старческия дом в градчето Шелбвил.

Американката не давала съвети за дълголетие, като на тържеството при обявяването є за най-възрастния жител на Земята препоръчала “повече образование”. Паркър не е пила алкохол и не е пушила цигари през целия си живот.

Към този момент за най-възрастен човек се смята 115-годишната португалка Мария де Жезуш, родена на 10 септември 1893 година.

Когато лекарите стачкуват, смъртността спада двойно!!!

Звучи ви невероятно, нали? Излиза, че медицината оказва по-малко влияние на здравето ни, отколкото си мислим. И ние самите значително повече можем да влияем на собственото си здраве, отколкото предполагаме. Това станало очевидно, когато докторите се оказали недостъпни. През 1973 година в Израел лекарите стачкували в продължение на един месец. През този месец броят на болните в болниците намалял с 85 %, а смъртността спаднала с 50 %!

Нещо подобно се случило и 20 години по-рано, когато пак стачкували медицински работници. И пак по време на лекарски протест през 1976 година в Лос Анжелис смъртността там спаднала с 20 %.

Към края на стачката смъртността рязко се покачила и достигнала обичайното си ниво. Подобни стачки навяват на мисълта, че собственото ни здраве и продължителност на живота е в нашите собствени ръце.

Водете активен начин на живот и се “лекувайте” с оптимизъм

Биолозите и медиците се стараят по-бързо да създадат чудодейните таблетки за дълголетие. Така например в Националния институт по геронтология в Киев работят над т.нар. белтъчини за антистареене. Американски учени разработват препарат, който позволява на клетките да не стареят.

Обаче много специалисти смятат, че психологичният фактор много по-силно от другите влияе на продължителността на живота и запазването на добро здраве. Специалистите казват, че все пак съществуват аксиоми за дълголетие. И те са цели три на брой:

Първата. Водете активен начин на живот. Това важи и за физическия, и за интелектуалния труд.

Втората. Бъдете аскет, но в разумни граници. Но комфортният и задоволяващ всички нужди живот “демобилизира” организма.

И третата. Всички дълголетници са оптимисти. Освен това са доброжелателни хора, а не егоисти.

Сега е трудно човек да придобие такова състояние на духа си. Но който поне се опитва, наистина ще живее по-дълго.

11 невероятни факта за здравето и дълголетието

Предлагаме ви кратък тест, съдържащ известните от публикациите в пресата сведения за продължителността на живота - както верните, така и неверните.

Бихте ли могли да различите първите от вторите?
И така: вярно ли е, че... (отговаряйте с “да” или “не”).

1.
Продължителността на живота по-скоро зависи от постиженията на медицината, а не от начина на живот на конкретния човек.

2. Жените живеят по-дълго от мъжете - закономерност, характерна за целия свят.

3.
Омъжените жени живеят по-дълго от неомъжените.

4. Бездетните жени живеят по-дълго от майките.

5. Хората не умират от старост, а от някакво заболяване.

6.
Хората, които имат братя и сестри, живеят по-дълго.

7. Високите хора живеят по-дълго от тези с нисък ръст.

8. Медицинските сестри живеят по-дълго от монахините.

9. Домашните животни - котки, кучета и други - помагат на хората да увеличат продължителността на живота си.

10. Физическият труд помага за удължаване на живота, за разлика от интелектуалния, който го съкращава.

11. Когато лекарите стачкуват, смъртността в съответния район се увеличава.

ОТГОВОРИТЕ

1. Не. Продължителността на живота зависи само 10 % от състоянието на медицината, докато на начина на живот се падат цели 50 %.

2. Не. В Индия мъжете живеят по-дълго от жените.

3.
Не. Продължителността на живота на омъжените жени е по-кратка от тази на неомъжените. При мъжете е точно обратното - женените живеят по-дълго.

4.
Не. Жените, които имат деца, средно живеят повече.

5.
Не. Публикувани са данни от изследвания на американски учени. Те изследвали 200 човека, умрели във възрастта над 85 години, и установили, че при около 60 на сто от тях не са открити никакви причини за смъртта, освен старост. За съжаление не във всички страни е узаконена разликата в понятията физиологична смърт и смърт от старост. Затова винаги се посочва причина за смъртта.

6.
Вярно. Само 7 % от хората, израснали в многодетни семейства, страдат от болести или депресия.

Що се отнася до единствените в семейството деца, то повече от 60 % от тях се разболяват и умират преждевременно. “Едно дете не е дете”.

7.
Не. Ниските хора живеят по-дълго от високите - разликата е 10 %.

8.
Не. Монахините живеят по-дълго от медицинските сестри.

9.
Да. Съгласно изследвания хората, страдащи от хипертонични или сърдечни кризи, живеят по-дълго, ако имат домашни животни.

10.
Не. Резултатите от последните изследвания в геронтологията свидетелстват за това, че интелектуалните натоварвания са резултатно средство за удължаване младостта и живота.

11.
В крайна сметка, смъртността спада, когато лекарите стачкуват. През такъв период не се правят хирургични операции, не се правят и лекарски грешки. И никой не умира от болести, пипнати в самото здравно заведение.