Специалистите твърдят, че усещането за умора невинаги се дължи на... умора. Енергийната криза в организма се дължи и на стреса.
Ето няколко случая, при които трябва да потърсите лекарска помощ

Спите достатъчно, но все пак се чувствате отпаднали? Преди да прехвърлите вината на безумния ритъм на живот, научете нещо повече за това, какви може да са причините за умората.

Ние сме в средата на енергийната криза - и не става дума за газа. Проблемът е хроничната умора.


“Аз съм толкова уморена, че не мога да свърша нищо от това, което правех преди.” “Бих искала да отида, но честно казано, нямам сили.” “Секс!? О, нямам сили!”. Спадате ли към тази голяма част от жените, за които тези думи са се превърнали в автоматични всекидневни реплики?

Най-честото оплакване, което чуваме напоследък от пациентите, е от умора, споделят лекарите-кардиолози. Разбира се, този проблем може да възникне, ако се товарите с прекалено много задачи и не спите достатъчно. “Ако спите само 5-6 часа на ден, след това, независимо от възрастта, ще се чувствате уморени”, заявява Ребека Амеру, преподавател по акушерство и гинекология в медицински център в Ню Йорк.

Но ако спите пълни 7-8 часа и все още се чувствате уморени, трябва да отидете на лекар. Въпреки че умората може да е признак на сериозно заболяване, експертите отбелязват, че в повечето случаи тя може да бъде причинена от малки проблеми, които лесно може да се отстранят.

Ето 7 възможни причини за умората, които трябва да обсъдите с вашия лекар:

НЕПОДОЗИРАНАТА АНЕМИЯ

В репродуктивния период, особено ако имате тежки кръвоизливи по време на менструация, фиброзни тумори или полипи на матката, ако наскоро сте родили дете, загубата на кръв може да доведе до анемия - една от основните причини за умората сред жените. Проблемът се обостря, когато кървенето доведе до недостиг на хемоглобин, на богати на желязо белтъчини в еритроцитите, които носят кислород от белите дробове към други органи. Когато тъканите и органите не получават достатъчно кислород, настъпва умора. Освен това причина за анемия може да бъдат вътрешно кървене, дефицит на желязо, фолиева киселина или витамин В12. Анемията може да бъде предизвикана и от хронични болести, например бъбречни заболявания. Възможните симптоми са: световъртеж, студени тръпки и раздразнителност.

За да потвърди диагнозата за анемия, вашият лекар ще ви направи изследвания на кръвта.

Лечението обикновено се състои от желязосъдържащи добавки и богати на желязо продукти - например спанак, броколи и червено месо.

Добрите новини: при проведено ефикасно лечение умората ви трябва да изчезне след тридесет дни.

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ: ПРОБЛЕМ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Ако усещате вялост и потиснатост, проблемът може да бъде в недостатъчно активната работа на щитовидната жлеза, известна също като хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза е малка, но тя контролира метаболизма. Неоткритото нарушение на щитовидната жлеза е един от основните проблеми на жените. Според американската фондация по проблемите на щитовидната жлеза на 60-годишна възраст около 17% от жените страдат от нарушения на дейността є, като повечето от тях не подозират за това. Най-честата причина е автоимунно нарушение, известно като тиреоидит на Хашимото.

При такова нарушение организмът разрушава клетките, които произвеждат тироксин (и други хормони, които отделя щитовидната жлеза). Резултат - хипотиреоидизъм или бавен метаболизъм.

Кръвните тестове, известни като Т3 и T4, ще покажат състоянието на тиреоидните хормони. Ако тяхното равнище е ниско, специалистите препоръчват приемането на синтетични хормони, които ще ви помогнат да нормализирате много бързо състоянието си.

ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА

Въпреки че повечето жени свързват инфекциите на пикочните пътища със симптоми като парене и често уриниране, лекарите твърдят, че в някои случаи умората може да бъде един от симптомите.

Не всички жени с пикочна инфекция имат очевидни симптоми. При някои болни освен умората няма други симптоми.

В повечето случаи инфекцията на пикочните пътища, причинена от бактерии в пикочния канал, често се дължи на неспазване на хигиенните норми.

При полов акт може да се повиши рискът поради придвижването на бактериите от вагината в уретрата. Ако подозирате, че страдате от инфекция на пикочните пътища, трябва да направите изследване на урината. Лечението е бързо и лесно и обикновено се състои от приемане на антибиотици през устата. В този случай чувството за хронична умора изчезва в рамките на една седмица.

ПРЕКАЛЯВАНЕ С КОФЕИНА

Много от нас пият кафе или кола за ободряване, но при някои жени кофеинът може да доведе до обратния ефект.

В статия, публикувана в списание “Фармацевт”, авторът й Стивън Прей, доктор на медицинските науки, пише, че кофеинът стимулира, но ако го пиете в големи количества, ефектът му може да се промени.

“За някои злоупотребата с кофеин завършва с умора - казва Прей. - И ако си мислите, че колкото повече кафе пиете, толкова по-бързо ще преборите умората, ще останете учудени от обратния ефект - настъпването на умора” - казва той.

Изходът: избягвайте кофеина, доколкото можете. Това означава не само да изключите кафето, но и шоколада, чая, содата и дори някои лекарства, които съдържат кофеин.

АЛЕРГИЯ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ХРАНИ

Макар че храната би трябвало да ни дава енергия, някои лекари говорят за скрита алергия, която произвежда противоположния ефект. Според теорията на Руди Ривера, автор на “Вашите скрити алергии ви завладяват”, ако приемате такава храна, ще се почувствате изтощени.

“Умората може да бъде предупреждение, сигнал за липсата на поносимост към някои храни” - казва той. Ривера съветва да започнете с елиминираща диета, като изключвате последователно продуктите, които ви причиняват сънливост. Може също така да обсъдите това с вашия лекар или да си направите домашен тест, който ще ви помогне да разберете кои са тези продукти.

ХЪРКАНЕ ПО ВРЕМЕ НА СЪН

Ако не спите достатъчно, тогава умората е очевидна, но понякога тя може да бъде вследствие от пристъпи на aпное - нарушение на съня, спиране на дишането. Всеки път, когато спрете да дишате, се събуждате, прекъсвайки цикъла на съня, затова изпитвате постоянна умора, независимо от това колко часа спите. Специалистите твърдят, че пристъпите, причинени от запушване на горните дихателни пътища, най-често се срещат сред жените с наднормено тегло.

Хъркането също е признак за асфиксия, но за да се постави окончателна диагноза, трябва да отидете на лекар. Най-вероятно вашият лекар ще ви посъветва да промените начина си на живот, да отслабнете и да се откажете от тютюнопушенето.

Лечението включва използването на апарат, който държи дихателните пътища отворени по време на сън. В екстремни случаи се налага и хирургично лечение. Отказът от лечение може да доведе до инсулт или инфаркт.

НЕДИАГНОСТИЦИРАНО ЗАБОЛЯВАНЕ НА СЪРЦЕТО

Ако се уморявате при обичайните редовни занимания, трябва да се консултирате с вашия лекар за вероятно заболяване на сърцето.

Специалистите предупреждават: ако се уморявате след прахосмукачката или почистването на дома или от пътя до вкъщи след работа - сърцето ви се нуждае от медицински преглед. Това не означава, че трябва да изпадате в паника всеки път, когато се прозявате. По принцип умората не е сред първите признаци на болестите на сърцето, така че тя може да бъде свързана и с нещо не толкова сериозно.

В същото време болестите на сърцето са основната причина за смъртни случаи сред жените.

Ако умората е свързана със заболяване на сърцето, лечението и процедурите ще ви помогнат бързо да се справите с проблема и да възвърнете енергията си.