3 коли размазаха жигули на магистрала “Тракия”, шофьорът стана на пихтия.
Около 22,10 часа на 10 април на пътя от кръстовището Средец - Созопол под бургаския жилищен комплекс “Меден Рудник” в посока надлез “Владимир Павлов” с висока скорост “лети” лек автомобил “Рено Меган” с бургаска регистрация. Зад волана му е 18-годишният Борислав Динков. На 18 март т. г. той се е явил и успешно е издържал изпита за шофьорска книжка пред КАТ, но все още не е получил заветния документ. Това не му пречи обаче да седне на мястото на водача на автомобила и като доказан майстор - автоджигит да прави опит да се надбягва с вятъра. Пък и няма кой да го спре – в колата са все негови връстници - самонадеяни хлапаци. На “мястото на смъртта” – вдясно от шофьора, се е разположил 18-годишният бургазлия Михаил Димитров, зад него се е настанил Иван Добрев, на 20 години, а 16-годишната му приятелка Виолета Фазанова, също от Бургас, е седнала зад седалката на водача. На около 500 метра след бензиностанция „Еко” 18-годишният Борислав губи контрол над автомобила и той се забива в електрически стълб. На място остават 18-годишният Михаил Димитров и 20-годишният Иван Добрев, а по-късно в болницата на морския град от тежките травми издъхва и 16-годишното момиче.

В началото ченгетата приемат версията, че несъобразената скорост е причина за катастрофата. След това обаче се появяват свидетели, които твърдят, че зад зверското меле се крие нелегална автогонка и неизвестна втора кола. Сега разследващите проверяват дали реното, управлявано от 18-годишния Борислав Динков, не е станало волно или неволно участник в автокушия. Защото в Бургас и децата знаят, че отсечката между разклона за кв. “Меден рудник” и надлез "Владимир Павлов" е едно от местата, предпочитани от търсачите на силни усещания. Участъкът без завои е дълъг 4-5 км и е изключително удобен за развиване на висока скорост. Очевидци твърдят, че близо до реното е имало друга кола, която очевидно е притеснила неопитния младок.

Старо зелено жигули предизвика зверска катастрофа на 28-ия километър от магистрала “Тракия” към 21 часа в понеделник. Общо 3 коли се натресли в соцвозилото, което се движело към Пловдив... без светлини?! След сблъсъка шофьорът на жигулито издъхнал на място, приклещен между ламарините, а спътникът му е откаран с линейка към Окръжна болница – София, в почти безнадеждно състояние. Още трима участници в пътния екшън от другите коли са били приети по спешност в други болници с множество контузии по главите и гръдния кош.

В понеделник войната за столичния боклук взе първата си жертва след тежка катастрофа между автомобил и камион на фирма “Чистота – Искър”. Трагедията се разиграла към 10 часа на ул.”Суходолска” 2а. Камионът на чистотата се връщал депото в Суходол, когато се забил челно в движещия се срещу него “Ситроен Берлинго”. След удара 52-годишинят шофьор на леката кола загинал на място, а водачът на боклукчарката Йордан /52 г./, бил тежко ранен. Починалият е шофирал служебно возило на фирма “Хидролафт АВ” ООД, която се занимава с автосервизно обслужване. “Камионът е бързал да изпълни графика си. Докато някои обсъждат какво се случва, други си отиват”, коментира произшествието шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Според разследващи сметосъбиращата кола се е движила със 78 км/ч при ограничение от 40 км.
Към полунощ в понеделник двама души бяха закарани с тежки рани във Военна болница в София след челен удар между два фолскваген голф на шосето Перник – София близо до Княжево. Шофьорът на единия автомобил е с изпотрошени крайници, а другият е получил контузии по лицето и главата.

Рано сутринта в понеделник 29-годишният С.А. от Велинград паднал с фолксвагена си в река Чепинска и загинал на място. Младият мъж фучал с мръсна газ по опасните завои на дефилето от Варвара за Велинград и в един момент загубил управление над колата. Автомобилът се блъснал в предпазния парапет на моста и полетял долу. Съгражданинът му, който пътувал във фолксвагена, успял да се измъкне и да повика помощ. При предприетата спасителна операция обаче се оказало, че 29-годишният С.А. вече е бил мъртъв.

Шофьор на бетоновоз със софийска регистрация пък успя да оцелее на косъм, след като летя с кабината на разцепения си камион около 4 часа сутринта в понеделник. Инцидентът се разиграл на прав участък от международен път Е80 между Хасково и Харманли, а причина за катастрофата е повреден товарен автомобил “Шкода”, спрял аварийно на платното. Бетеновозът, който пътувал празен за Турция, се натресъл в него. При силния удар кабината се отцепила от платформата и излетяла от пътя барабар с водача.

Катя Сталева