Най-често при очни болести се приемат настойки от листа на черна боровинка. В тези горски плодове се съдържат много дъбилни вещества, каротин, витамин С, кверцетин, органични киселини и други.
Установено е, че черните боровинки засилват и нощното зрение, ускоряват обновяването на ретината и помагат при късогледство.

Но трябва много да внимавате с лекарствените билки - при различни очни заболявания се препоръчват различни растения. Така например при конюнктивит се препоръчва водна настойка от лекарствената билка очанка - една супена лъжица от сушеното смляно растение се залива с 2 чаши гореща вода. Сместа престоява един час, прецежда се и се използва за промивка на очите.

Много полезен за очите е лутеинът, особено за т.нар. жълто петно, което е разположено в центъра на обвивката на ретината. Именно тази област отговаря за ясно и качествено зрение.

Дефицитът на лутеин води до разрушителни изменения в очните тъкани и към необратимо влошаване на зрението. За запълване недостига на лутеин ще ви помогнат жълто-червените зеленчуци и плодове, както и зеленчуците с тъмни листа - оранжев пипер, моркови, домати, черно грозде, фурми, броколи, спанак. Доста лутеин съдържат и кокошите яйца.