И Весела Нейнски щяла да умре в същата болница след аборт
Петрич е потресен от смъртта на 26-годишната родилка Запряна Коледарова, починала след секцио в частната болница на семейство Мазнейкови “Св. София". В интернет форумите приятели на зачерненото семейство вече призовават към линч.

Проверката на здравното министерство по случая трябва да приключи в петък. Аутопсията на младата жена показва, че смъртта е настъпила вследствие на ДИК синдром. При него кръвосъсирването се нарушава и се стига до “излизане" на кръвта от съдовете, тя “прониква" в тъканите, съобщи д-р Цветелин Гатев, един от тримата лекари, извършили аутопсията.

Дисеминираната интравазална коагулация (ДИК) е животозаплашващо състояние. При забавяне на лечението изходът може да бъде фатален - смъртността е 67%. Заболяването налага лечение в интензивно отделение и прилагане на скъпоструващи медикаменти. Това пише в методичните указания на Здравната каса.

Цялата тази сложнотия сигурно ще послужи, за да бъдат отново оневинени лекарите за смъртта на младата жена, коментират приятели на зачерненото семейство.

Съпругът Христо Коледаров обаче смята да съди д-р Валентина Мазнейкова. Какво се е случило според неговите разкази в различни медии. На 4 март вечерта в Петрич (семейството е оттам) бременната в осми месец жена вдига висока температура. Местните медици предписват течен аналгин. На следващия ден, като видяла изследването на урината, лекарката на Запряна се уплашила и казала, че трябва да влиза в болница и да ражда. Бъдещите родители решават да отидат в София, в частната болница "Св. София", чиито собственици са семейството доктори Мазнейкови. "Защото те са от Петрич и в града за клиниката им се говори, че е на високо ниво, А аз исках най-доброто за жена ми и детето, независимо какви пари щяха да се плащат!" Това разказва съпругът.

Д-р Мазнейкова е позната сред колегите си гинеколози като много добър специалист по пренатална и ултразвукова диагностика. В родилното отделение в нейната болница са се пръкнали на бял свят отрочетата на звезди от ранга на Азис, Мара Отварачката и пр. Самата докторка много обича да говори за това, неотдавна разказа нашироко пред масов седмичник колко добри пациенти са били въпросните фолкаджии и колко други елитни пациенти има, но е много дискретна и няма да разказва повече подробности (след като е съобщила доста такива, между другото).
Родилното отделение на "Св. София" наистина е луксозно, разказаха пред "Доктор" пребивавали там. Стаите са с две легла, с всички удобства. Има и двустаен апартамент за випове.


РАЖДАНЕТО ТАМ СТРУВА ОТ ДВА ДО ПЕТ БОНА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЕКСТРИТЕ

Отделението обаче е добро само за безпроблемни раждания, коментират лекари. В него няма постоянно дежурство на педиатър и анестезиолог, те са на повикване, за да им се плаща по-малко, разкриват те. Пак по причина заплащане средният персонал се състои от стажант-сестри и стажант- акушерки. Няма истинска реанимация, а реанимационна стая - в нея има монитори, но щом няма постоянно анестезиолог-реаниматор, все едно че я няма, коментират доктори. Затова по принцип родилките с усложнения трябва да се препращат в големи болници, в които има на разположение всякакви специалисти. Нашите частни болници все още не разполагат с такива, казват медици.

И така, Коледарови отиват в болницата на Мазнейкови. Вземат им 4200 лв. - явно наистина не са се скъпили за нищо. Пристигнали към осем и половина вечерта, след два часа дошла д-р Мазнейкова, прегледала родилката и казала, че нещата не са страшни и ще се оправят, разказва съпругът. Пари (така галено нарича Запряна съпругът й ) отново вдига температура. Всеки ден й правят различни изследвания, д-р Мазнейкова изоставя оптимизма и казва, че резултатите са страшни. На 10 март - пет дни след постъпването, викат на консултация онкохематолог, явно подозренията са били за левкемия. Д-р Васил Хрисчев препоръчва незабавно раждане. По-късно той коментира пред медиите: “Като хематолог направих изследване и то показа, че жената няма кръвни заболявания. Тя явно е имала гинекологичен проблем, но аз не съм такъв специалист. Не виждам вина в себе си."

Екипът на д-р Мазнейкова прави секцио. В епикризата от неонатологията на Медицинска академия, където е прeведено бебето, пише:
“ДЕТЕТО СЕ РАЖДА С ТЕЖКА АСФИКСИЯ (ЗАДУШАВАНЕ),

реанимирано и интубирано в родилна зала и на 2,5-часова възраст е транспортирано в неонатологията."

На 13 март правят на Запряна пункция на костен мозък в онкологията - много болезнено изследване. То показва, че левкемия няма. Три-четири дни обаче Пари лежи там. “Тъпчеха я с медикаменти, но състоянието й се влошаваше - ръцете й бяха сини, трепереше, през 20 минути вдигаше 38-39° до 40,5°.” Това разказва съпругът пред медиите.

“Ден преди да ни изпишат от онкологията, попаднахме на доц. Дянкова. Тя я прегледа и почти извика: “Момиче, ама ти не си изчистена след секциото! Ти имаш инфекция на матката." След толкова лутане някой най-сетне каза какво й е. Ние дори се зарадвахме, че знаем диагнозата. С хиляди връзки и обаждания успяхме да уговорим да приемат Пари в “Майчин дом”. Там я прие доц. Николай Доганов. Той потвърди, че има инфекция на матката. 5 дни се опитваха да й помогнат с мощни антибиотици, но тя продължаваше да се влошава. Повръщаше и едва дишаше", продължава разказът на Христо Коледаров. “Още от Петрич е била с много лоши показатели. Накрая имаше сепсис, антибиотиците не помогнаха”, обясни доц. Николай Доганов от “Майчин дом:”, който е оперирал за изваждане на матката.”Много тежък случай. Няма гаранция за благоприятен изход и ако жената бе постъпила първо при нас", каза още той.

На 26 март оперират Запряна по спешност.
МАТКАТА Й Е ПОЧТИ УНИЩОЖЕНА ОТ ИНФЕКЦИЯТА 

Засегнати са червата. Лекари от “Майчин дом” твърдят, че матката е трябвало да бъде отстранена още докато пациентката е била в болницата на Мазнейкови, за да бъде спасена тя. Следва втора операция. Родилката повече не идва в съзнание. Изпада в кома. След 2-3 дни я местят в реанимацията на ВМА. Там и умира. Сепсис, казват лекарите. Тоест тежко инфекциозно заболяване, развиващо се вследствие заразяване на кръвта. По думите на съпруга й в епикризата е написано “вторична послеродова инфекция”. Според лекарите от ВМА пациентката е починала от полиорганна недостатъчност.”Дойде при нас в много тежка кома, а тя е била изпаднала в безсъзнание още в “Майчин дом". Сепсисът беше засегнал първо матката, след това червата и беше достигнал до белите дробове, сърцето и всички останали органи", коментираха от реанимацията на военна болница. Според лекарите случаят е изключително нелеп.

Д-р Валентина Мазнейкова коментира по телефона за БНТ от Япония, където е заедно със съпруга си, че жената е пристигнала в болницата със сепсис в неясно състояние. Думичката е неясно фебрилно състояние, добавя тя. По думите на съпруга й Христо Мазнейков било направено всичко най-добро за Запряна в границите на добрата лекарска практика. Жената си тръгна на два крака, без разлика в състоянието, от както беше приета при нас, коментира той.

След скандала Министерството на здравеопазването назначи проверка на частната болница “Св. София”. Тя ще трябва да установи имало ли е лекарска грешка. Възможно е да е имало - както пише в началото на този текст, много важно при ДИК синдрома е бързото прeвеждане в интензивно отделение, което в случая не е станало. Дали обаче някой изобщо е заподозрял този синдром, навсякъде ли е търсена причината?

"Ще изискаме документацията и от другите болници и така много неща ще станат ясни", поясни д-р Гатев, участвал в аутопсията. Разследването тепърва ще трябва да установи и какво е довело до ДИК синдрома при Запряна.

Съпругът Христо е убеден, че жена му е могло да бъде спасена. За нередности в болницата сигнализира след скандала и певицата Весела Нейнски. Миналата година през есента тя отишла при д-р Мазнейкова за ехографско изследване на плода. Докторката й казва, че бебето няма пулс и се налага аборт по медицински причини. След направеното абразио обаче Весела получава тежък кръвоизлив. Мазнейкова й казвала само да си почива. Нейнски обаче се почувствала изключително зле и отишла в “Шейново”, където й направили второ абразио. Казали й, както и на покойната Запряна в онкологията, че не е добре почистена при първото абразио.

“ИЗВАДИХА ЕДИН БУРКАН С ВЪТРЕШНОСТИ ОТ ПЛОДА, МОЖЕШЕ И АЗ ДА УМРА“,
казва Весела. По думите й имало много такива случаи, включително и на нейни близки, на които Мазнейкова е навредила.

Д-р Стоян Стоянов, зам.-министър на здравеопазването, коментира: “Запознат съм със случая на пациентката Запряна Христова. Близките й ми съобщиха за случилото се и по мое разпореждане тя беше преместена от столичната АГ болница “Майчин дом” във Военномедицинска академия.

Ведомството ни и аз лично нямаме нищо против частните болници. Но за да извършват определен вид дейност, тези здравни заведения трябва да са обезпечени с необходимите екипи. И то в продължение на 24 часа", заяви д-р Стоянов. Той е на мнение, че не може болница, в която на бял свят идват деца, да не разполага примерно с неонатолог или педиатър при раждането. “Това е абсурдно! А още по-абсурдно е после бебетата да обикалят цяла София в кувьоз, докато някоя от утвърдените АГ болници ги приеме”, каза още зам.-министърът.

Според лекари наистина това е проблемът на частните клиники. Те не поддържат екипи на 24-часови дежурства, за да пестят пари. Според медици в случая Запряна е трябвало да бъде насочена веднага към голяма болница. "Ама за да се вземат едни 4000 лв., са го държали момичето", коментира гинеколог.

При откриването на лечебното заведение през 2006 г. д-р Мазнейкова обяснява, че в него са вложени пет милиона лв. В медицинските среди се споменават и двойно, и тройно по-големи суми. Говори се също, че болницата е задлъжняла на групировки - любители на силовите методи. Затова трябвало на всяка цена да се изкарват все повече пари.

Елена Арнаутска