В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила
Пловдивско се люлее периодично от векове. Хрониките разказват за ужаса под тепетата през 1750 г. Голямото земетресение тогава засяга цялата област Румелия, а в града са сринати до основи половината сгради.

Първият сериозен трус през XX в. e през 1904 г. Той нанася тежки поражения в Пловдив, Хасково и Ямбол. След 6 г. поредното земетресение руши сгради в Чирпан и Първомай. През 1917 г. долината на Марица се разлюлява отново.

Малцина са вече живите, които помнят кошмара от 1928 г.

В спомените на възрастните пловдивчани пък още е жив кошмарът от 1928 г. На 14 април трус с епицентър до Чирпан удря Южна Тракия. В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Родният град на Яворов е сринат напълно.

Пловдив е засегнат тежко. Оцелява само Старият град. Земетресението отнема живота на 114 души, ранените са 1000, разрушените сгради са 73 280. При първия трус малко преди обяд на 14 април скалата на Форел-Меркели отчита 10-а степен. Първо рухват покривите, после се разцепват стените. Пловдив, Чирпан и Първомай се евакуират в полето.

Най-страшното обаче идва в последните часове на 18 април

Трусът от 11-а степен по Форел-Меркели е опустошителен за Пловдив и цялата област. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща самолет до засегнатия район, защото телефонните връзки са прекъснати. Цар Борис III, който по същото време е във Варна, спешно пристига в Чирпан. После царят се премества в Пловдив и лично ръководи акцията за спасяване на населението.


Според сеизмолозите
Ужасът от 1928 г. няма да се повтори

Няма опасност разрушителното земетресение от Чирпан през 1928 г. да се повтори, движенията са слаби, заявяват експертите от секция "Сеизмология" на Геофизичния институт на БАН по повод регистрираното в четвъртък леко земетресение в Кърджали. Огнището на досега регистрираните земетресения е Северният разлом на Родопите. Епицентърът на сегашните трусове е в Маришката сеизмична зона. За последните 100 години там са регистрирани две големи земетресения - Пловдивското и Чирпанското през 1928 г., като първото е с магнитуд 6,8, а второто - 7 по Рихтер.