Притеснявам се за дъщеря си, откровен е председателят на ГЕРБ.
Цветан Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. Завършил е Националната спортна академия „Васил Левски” и право в УНСС. Бил е на курсове във ФБР и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ. Цветанов е носител на много награди от Франция, Испания, САЩ и Швеция. От 2001 до 2005 г. е оперативен помощник на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шеф на сектор “Ръководство на МВР”. Бивш заместник-кмет на София. От учредяването на ГЕРБ на 3 декември 2006 г. полк. Цветан Цветанов е председател на партията. Репортер на вестник „ШОУ” разговаря с него, за да научи колко истина има в публикуваната в жълт вестник информация, че е забременил във Велико Търново своя любовница, която в момента се криела в Ловеч.

- Напоследък в България се наблюдава една многопосочна компроматна война. Първо се извадиха ДС компроматите със списъка на милионерите, след това беше направен опит за дескредитиране в морален план. Сега вече си говорим и за т.нар. секскомпромати, какъвто беше пуснат срещу вас?
- Ами като гледам какво се изписа за мен, нищо чудно. Когато има политическа битка и се играе на такова ниво, могат да се измислят всевъзможни лъжи. Което вече е факт! Аз не виждам никакъв морал в написаното, а такъв трябва да има. Целта е да бъда дескредитиран. Абсурдно и нелепо е. Срещу мен се постъпва некоректно, но подобни небивалици не могат да ме уязвят, притеснявам се само за семейството си.

- Познавате ли жена на име Калина Иванова? Можем ли да вярваме дори на една дума от тази история за забременяването?
- Не искам да изпадам в коментари и анализи, само ще ви кажа, че нещата съвсем съзнателно и целенасочено се преиначават за мен. Близките и приятелите ми обаче не се подведоха, защото малко след появата на тези абсурдни писания телефонът ми прегря от обаждания. Подкрепиха ме, за което съм им много благодарен.

Те знаят кой е Цветан Цветанов.

А и най-голямата подкрепа, която получавам, е от моето семейство.

- Как гледа съпругата ви на тази история?

- Между мен и съпругата ми всичко е наред. Обичам я и я познавам добре и знам, че тя има сили да устои и на най-долнопробните компромати. Единственото ми притеснение е за детето ми. Имам дъщеря, която е вече тийнейджър, а това е възраст, която е много деликатна. Не ми се иска да я атакуват по какъвто и да е било начин. Надявам се това да не се случи.

- Ще се отрази ли подобно нещо на политическия ви образ и смятате ли, че общественото доверие ще бъде засегнато?
- Не мисля. Хората ме познават такъв, какъвто съм и смятам, че да оправдавам доверието им е и моя бъдеща цел. Старал съм се до момента да го правя. Компромати винаги ще има, просто такава ни е държавата, такова ни е мисленето. Не може да се избяга от това, особено в политиката.

- Истина ли е, че сте имали няколко припадъка от напрежение?
- Нямам никакви проблеми със здравето, казвам ви го най-отговорно. Напълно здрав съм, чувствам се добре и не се оплаквам от нищо.

- А разполагате ли със списък с компромати? И ще изискате ли клетвени декларации преди изборите?
- Не нося в себе си подобен списък. Клетвени декларации задължително ще има. Не можеш да отсъстваш от три последователни парламентарни заседания и да продължиш да идваш по същия начин в парламента. Искаме тези хора да си подават оставките. Доверието на обществото в институциите не се връща по този начин. Доверието на обществото може да се върне с реални действия и с личния пример на народните избраници. Нека всеки да гласува с личната си карта, за да се избегнат дразнещи последствия.

- Преди избори винаги се атакуват по някакъв начин лидерите на отделните политически партии. Има ли секскомпромати срещу Бойко Борисов например?
- Нямам представа дали има, но е факт, че преди избори такива недомислени атаки са нещо напълно нормално. Мисля, че даже на хората вече не им прави впечатление, когато се тиражират откровени лъжи. Специално

името на Бойко Борисов е забърквано в какво ли не до този момент, така че не мисля, че нещо може дори вече да го впечатли.

Нормално е да се прави опит да бъде атакуван по този начин, целта е да се уязви, да рухне, а това е нещо, което няма да стане.

- Г-н Цветанов, какво очаквате от предстоящите избори? Очакванията на ЕНП десните партии у нас да се съюзят като че ли не е възможно?!
- Надявам се на успех за ГЕРБ. Единствените представители на българската десница в ЕП са евродепутатите от политическа партия ГЕРБ. Ако си спомняте, още по време на местните избори през 2007 г. затвърдиха първото място на партията. Обществените нагласи днес са същите. Проектът ГЕРБ обедини всички демократично мислещи български граждани. При нас дойдоха хората, които се почувстваха излъгани от централните ръководства на другите партии - и от ДСБ, и от СДС, и от НДСВ, дори и от БСП и ДПС. Наистина българското общество доста се пообърка от “лява” и “дясна” политика. Очакванията на хората са да има ясни правила и те да бъдат спазвани от партията, която е на власт, както и ангажиментите, които е поела пред гражданите, да бъдат изпълнявани в съответните секторни политики при постигане на обществен консенсус.

- Смятате ли, че този път някой от политическите ви опоненти ще си позволи нечестна игра в надпреварата?
- Когато влязоха в парламента, НДСВ излъгаха гласоподавателите си. Знаем как премина цялостната кампания и на БСП спрямо ДПС, и на БСП спрямо НДСВ и на НДСВ спрямо БСП и ДПС - това бяха невъзможни коалиции по време на предизборната кампания. Искам да припомня и как беше създадена партия „Атака” и коалициите, които бяха направени –

зад тях стояха определено бившите служители на ДС, които днес легитимират чрез т.нар. формация „Защита”.

Партия ГЕРБ търси ежедневния диалог с нашите членове и симпатизанти независимо от тяхната етническа принадлежност. Другото, което правим, е да представяме секторните си политики. Защото противопоставянето, негативизма, корупцията, като прибавим и кризата, води до радикализиране. То е опасно и ще бъде изключително вредно за развитието на страната ни, но ще допринесе за удовлетворяване на тъмните сили в държавата.

- Бихте ли прибегнали до коалиция с най-големите си политически опоненти - БСП и ДПС, ако се наложи?
- Разчитаме на парламентарна подкрепа от по-малките десни партии. Нужни са немалко законодателни промени в НК и НПК, а не бива да забравяме и че ГЕРБ има вече една утвърдена позиция. Надявам се, че и от бъдещата опозиция - сега управляваща коалиция, бихме получавали подкрепа. Все пак националните интереси трябва да бъдат над теснопартийните. Това, което прави ГЕРБ, е да бъдат отворени структурите (и те са) към българските турци, българомохамеданите и ромите. Интегрирането на тези общности и решаването на техните проблеми може да стане само и с тяхното участие в едно бъдещо управление. В местната власт ние имаме сериозна представителност на малцинствата, имаме кметове български турци, общински представители и кметове и от българомохамеданите.

- Какъв е размерът на финансовата подкрепа, която получавате от държавата?
- Всяка по-голяма партия получава финансова подкрепа от държавата, друг е въпросът за какво я използва. Високомерието у днешните управляващи, перманентната криза от последните 2-3 г., безпрецедентните протести във всички области показаха, че има нарушен диалог между правителство и общество. Правителството избра да насочи усилията си не в това да управлява по-добре, а да оцелява. Така то остана цял мандат, но загуби общественото доверие и лиши държавата от милиард и половина евро. Безвъзвратно бяха спрени 220 млн. лв., в тежка икономическа криза сме, а днес от тях чуваме само хвалби, които гражданите не могат да видят. Това е цинично.

- Спомняте си корупционния скандал с източването на ДДС, който се разигра съвсем наскоро? Въпросните пирамидални структури са източили близо 1 млрд. лева от републиканския бюджет, а една част вероятно са прелели в черните партийни каси. Преди изборите те трябва да бъдат напълнени отново.
- Това с ДДС-измамите е сериозен проблем и нашите експерти алармираха за нарушенията в НАП. Скандалът извади дефектите в системата - липса на всякаква прозрачност и контрол при връщането на тези средства. Тук е мястото да се попита защо пет години не можа да бъде пусната в действие информационна система, която да обслужва и контролира този процес и да гарантира неговата прозрачност? Проблемът не е технологичен, а става дума за отсъствие на управленски желания и политическа воля. Ако се върнем в годините назад, ще видим, че около всяка управляваща партия са излизали подобни скандали. Дни, след като се намериха формата и начинът да затихне поредният скандал с източването на ДДС, в обществото започват да се задават въпроси дали това не е разчистване на чисто вътрешнопартийни интереси. Ето, с излизането на специалните служби от МВР и със създаването на ДАНС премиерът вече може да разполага с алтернативната информация и с инструментариум, който може да използва за решаването на вътрешнопартийните проблеми в БСП. За мен

най-основният проблем е възраждането на контрабандните канали за България,

които гарантират влизането на свежи пари за предстоящите избори; гарантират свежи пари за купуване на медии, които да противопоставят обществото и да гарантират ниска избирателна активност. След въпросът, който зададох към премиера преди няколко дни, когато се представяше антикризисната програма на правителството, в медиите се появиха публикации, в които се твърди, че отговорни лица от бизнеса говорят за истински проблем с контрабандата. В период на тежка икономическа криза това ще доубие производството и ще създаде нереална конкуренция на пазара. Когато става дума за контрабанда, не може да се гарантира какво е количеството и качеството на стоките, които отиват за вътрешно потребление независимо дали става дума за сухо мляко, цигари или други хранителни продукти с изтекъл срок на годност.

Контрабандата в момента се засилва по границите ни с Македония, Турция и Сърбия.

Това, което се говори в митническите среди след излизането на тези два псевдонима - на Цайса и Марадоната, е, че става дума за хора, които разполагат с информация и споменават имената на отговорни личности в съответните институции. Затова поисках от премиера да направи съответната проверка и ако има виновни, те да бъдат наказани. В крайна сметка осъществяването на контрабандата гарантира влизането на свежи пари за предстоящите избори. активност.

- Бихте ли изпълнявали ролята на вътрешен министър или шеф на парламента, ако реално стоите пред подобна възможност? Повечето очаквания са именно такива...
- Не бих могъл да отговоря още на този въпрос, защото е твърде рано. А и това са политически решения, които изискват време.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА

........................................
Клюката

33-годишната Калина Николова Иванова запленила миналата година шефа на ГЕРБ при негова партийна визита във Велико Търново - твърди жълтият седмичник. Заварката станала в нощен бар. Гербаджията хлътнал като същински хлапак. Не след дълго през октомври м.г. изгората му забременяла, но не му казала, за да не го притеснява. През това време дясната ръка на Бойко Борисов й уредил назначение във фармацевтичната компания "Актавис" - твърди жълтото издание. Цветанов редовно прескачал до старопрестолния град да обгрижва красавицата. На третия месец от своята бременност тя го сюрпризирала с радостната вест: "Ще ставаш татко." Цветан Цветанов се шашардисал. Иска аборт, ала Калина - не. Оттогава именно започнали здравословните проблеми на лидера на ГЕРБ, разсъждава анонимният дописник. И нагнетява обстановката с подмятания, че Цветанов няколко пъти бил припадал по време на политически сбирки заради стреса. От своя страна и Калина се пренапрегнала - благодетелят й е доволно женен и вероятността да се разведе заради нея предвид обществения си пост гравитира към нулата. Коремът й набъбнал и тя решила да забегне от Велико Търново. Замонашила се при родителите си в Ловеч. Не излизала от дома, не вдигала телефона си.
Същевременно в малкия град никой не знае за съществуването на такава дама, увери ни кореспондентът на “ШОУ”. Дори с помощта на институциите чрез споменатите в публикацията три имена и година на раждане не се открива такова лице.