Причините може да са различни, но хълцането винаги е проява на нервен тик
Освен популярните обяснения за хълцането, които всички сме чували, съществуват и някои научни факти и обяснения защо възниква то.

Нека започнем с причините

- Обичайното хълцане само по себе си е проява на нервен тик. Това се става под влияние на диафрагмалния нерв, който по неизвестни причини предава раздразнението на диафрагмалните мускули. В резултат на това възникват неконтролируеми спазми. Според специалистите подобни неволни съкращения на мускулите могат да дойдат от хранопровода. Неправилното гълтане и засядането на храна в хранопровода провокират нервните спазми на това място, където хранопроводът преминава в стомаха.

- Периодично възникващото хълцане е съвсем безобидно явление. Но ако се превърне в продължителен процес, тогава могат да се открият признаци на по-тежки нарушения. При хората, които са прекарали операция на стомаха или гръбначния стълб, често се забелязва нарушено дишане във връзка с продължителни пристъпи на хълцане.

- Някои хора страдат от това в следоперационен период, което може да е реакция на обезболяващите препарати.

- При развитие на бъбречна недостатъчност също може да се наблюдава постоянно или периодично хълцане. Но то може да бъде следствие и от развитие на абсцес или тумор в областта на гръдния кош, диафрагмата или хранопровода.

- При някои хора хълцането възниква по психични причини. Понякога то има несъзнателен характер и всъщност отразява желанието на човек да избяга от много неприятни събития. Както например войници се схващат и парализират, преди да влязат в бой.

ИЗСМУЧЕТЕ ПАРЧЕ ЛИМОН ИЛИ ОПИТАЙТЕ ДА ПОТУШИТЕ ПАЗМИТЕ С ВОДА НА РАВНИ ГЛЪТКИ

Ако хълцането не преминава дори след предприетите от вас мерки, не ви препоръчваме да се напрягате и да се опитвате да сподавите следващия пристъп. Не трябва да стоите в очакване на този пристъп - всичко това само ще усложни още повече положението ви. Ето какво съветват специалистите:

- Глътнете нещо горещо или кисело. Когато в храносмилателната система попадне нещо необичайно, тогава е възможно да изчезнат спазмите. Затова опитайте да изсмучете парче лимон или погълнете чаена лъжичка оцет.

- Опитайте да потиснете хълцането по рефлекторен път. Поставете пръста си на глътката по този начин, сякаш се опитвате да предизвикате повръщане. Обаче не до такава степен, че наистина да повърнете. Така можете да прекъснете ритмичното и неспиращо хълцане.

- Опитайте да потушите хълцането с вода. Ако изпиете голяма чаша вода на малки глътки в определен темп, може да успеете да прекратите спазмите. Този начин помага да се отмият остатъците храна от долната част на глътката и е възможно да ги отстраните от дразнещото действие на преминаващия в тази област нерв. Опитайте още нещо: пийте вода в наклонено положение. Наведете се над мивката и отпивайте вода от чаша, отдалечена колкото може повече от вас.

- Посипете малко захар върху езика и я погълнете, може да смесите захарта с малко бира и да изпиете тази смес.

- Подръжте с пръсти езика си. Когато за пореден път ви измъчва хълцане, отворете широко уста, хванете езика и леко го изпънете напред. Подръжте така няколко секунди.

- Понякога след всичките ви неуспешни опити да спрете хълцането, в ход влизат цял комплекс други мускули и спазмите изчезват сами.

ВНИМАНИЕ!
Обърнете се към лекар ако:

- хълцането продължава повече от час;
- пристъпите възникват по няколко пъти на ден или няколко дни през седмицата;
- освен хълцане усещате болка в гърдите, киселини или нарушено гълтане.

Налага се изследване, ако често получавате хълцане или пристъпите са доста дълги. Лекарят ще ви назначи рентгеново изследване, което ще открие дали има някаква пречка в хранопровода.

За отстраняване на непрекъснато хълцане, което не е свързано с някакви механични пречки в хранопровода, лекарят може да ви назначи едни или други лекарства. Зависи от това с какво са свързани нарушенията във вашия организъм.