Депресиите се появяват и поради липсата на витамини
През зимата не ни се иска да се движим много. Понякога просто ни се ще да легнем в леглото и да спим. Значи, крайно време е да заредим акумулаторите си.

За да можем да въздъхнем, да мигнем с очи, да завъртим глава, в организма ни трябва да протекат сложни химични реакции. Качеството на всяка една от тях зависи от вещества, наречени ензими. И всеки един от ензимите се нуждае от помощници, за да остане активен. Много често тази роля изпълняват витамините, чиято липса чувстваме особено силно с идването на пролетта.

Това е не само поради по-честите (а при повечето хора - и постоянни) стресови ситуации, лошите навици като тютюнопушенето и пристрастяването към алкохола, които влияят зле върху ефикасното усвояване на витамините. Смяната на часовите зони, високата физическа активност, хроничните болести също така може да доведат до недостиг на витамини. Изразходването им се повишава и при всяко нервно емоционално напрежение.

Как да преодолеем липсата на витамини в организма?

Знайте, че 50 грама магданоз или 1 чаша портокалов сок са дневната нужда от витамин C. Ако приготвяте сока в дома си, можете да изпиете и по-малко от една чаша. Ако пушите - трябва да приемате пет пъти повече витамин С, отколкото непушачите.

Основните източници на витамин В1 са: черният хляб, хлябът с трици, бобовите растения, ядките на витамин B2 - млечните продукти, на витамин E - растителното масло. Ако не може да си позволите да купувате достатъчно плодове и зеленчуци, научете се да извличате максимална полза от тях.

Светлината, въздухът, топлината, почистването на кората, рязането - всичко това води до загуба на витамини. Приготвяйте и подправяйте всички зеленчукови салати непосредствено преди употреба.

Замразените зеленчуци поставете във вряща вода, без да ги размразявате предварително. Освен това можете да вземате допълнителна порция витамини и минерали от мултивитаминните комплекси.

Лечебният курс трябва да продължи 2-6 седмици

Минералите също допринасят за възстановяване на силите, като например цинкът. Липсата му в организма се проявява и чрез понижаване на имунитета.

Яжте повече месо, зърнени храни, черен дроб, яйца и морски продукти. За по-доброто възстановяване на имунните клетки е необходимо желязо (отново месо, черен дроб, както и бобови растения, нар), за увеличаване на защитните антитела - селен и магнезий (соя, елда, сушени кайсии, халва, морско зеле).

Между другото, така наречената пролетна депресия не е толкова широко разпространена, както се твърди. Хората, които са постоянно заети с нещо - работа, учене, просто не я забелязват - нямат време за това. Така е и при влюбените, нали пролетта е тяхното време. Е, известна потиснатост, разбира се, може да има през пролетта, но тя не е определяща.

За да сте винаги в тонус, наспивайте се

Добре е да си лягате и да ставате по едно и също време. Преумората и недоспиването са стъпка към лошото настроение и болестите.

Настроението повишават и всички видове физическа дейност: плуване, аеробика, фитнес, разходки...

Старайте се да избягвате ниско калоричните диети.

Разтоварвайте се: пийте чай от мента или риган, вземете вана, добавяйки боров екстракт, слушайте хубава музика, купете си нещо ново, любувайте се на красиви гледки (от природата, изкуството, бижута - според предпочитанията).