Днес много се говори за имуностимулаторите. Но малко хора се сещат за една уж незначителна подробност - не е желателно да се приемат хранителни добавки, без човек да изследва имунния си статус и преди да се консултира с лекар.
Крачка първа 

ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ

Имунитетът е много сложна система, а всеки имуностимулатор действа само на отделни органи и системи. За да е ефикасна имунокоригиращата терапия, тя трябва да въздейства на проблемното звено в системата на имунитета. Иначе може да се получи точно обратното: вместо помощ ще възникнат сериозни проблеми.

Безопасно въздействие върху организма могат да окажат препаратите от растителен произход.

Много от тях могат да се приемат и от деца, и от възрастни, без те да се притесняват от странични ефекти.

Крачка втора

ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРЕПАРАТИ

За да се повиши съпротивлението на организма към простудните заболявания, могат да се използват препарати с бактериален произход, но да са предписани от лекар.

Крачка трета

ЗАКАЛЯВАНЕТО

Основният принцип при закаляването е последователно привикване във водата. Не е необходимо да се докарвате до стресово състояние и да се поливате със студен душ. Когато привикнете към резките промени на температурата, оставете за по-продължително време краката си до коленете в студена вода и постепенно подчинете на това и тялото си.

Крачка четвърта

ВИТАМИНИТЕ

Пълноценно балансираното хранене е добра профилактика за много болести. За да се защити организмът от простудни заболявания, всеки от нас трябва да слага на масата си чесън и кисело зеле. Не е зле в хладно време да се пие чай от шипка или мащерка. Те съдържат голямо количество витамин С - активен помощник в борбата за силен имунитет.

Крачка пета

ГИМНАСТИКАТА

Това е идеалният вариант - съчетанието от специални дихателни и общоукрепващи упражнения. Те трябва да се изпълняват в спокойно състояние, два пъти на ден, след лека закуска и вечеря.

Желателно е осветлението да е меко, да не е дразнещо, а упражненията да се правят в добре проветрена стая. След гимнастиката не трябва да се стои на течение. По време на упражненията трябва да се следи дишането да бъде спокойно и естествено. Вдишвайте през носа, издишвайте през устата.

Първо упражнение: “Лека омара”

В седнало положение изпънете ръката така, че да бъде на височината на рамото. След това разтворете дланта си нагоре и рязко повдигнете ръката си над главата. Едновременно с това тропнете с левия крак. Повторете упражнението от 20 до 40 пъти, докато пред очите си не видите лека омара.

Второ упражнение: “Танцът на мечката”

Застанете леко разкрачени - краката да са на ширината на раменете, а ръцете пуснати покрай тялото. Вдишайте дълбоко три пъти и издишайте по същия начин. Сгънете десния крак в коляното, след това направете рязко движение с дясното рамо напред и надолу. Лявото рамо наклонете леко назад, а лявата ръка - назад и нагоре. След това се върнете в изходно положение. Повторете упражнението по същия начин, но с левия крак. Направете го поне десет пъти.

Трето упражнение: “Езикът и небето”

Бавно прокарайте езика си по твърдото небце. След това съберете слюнката в устата си и я прокарайте около 20 пъти през зъбите. После я глътнете на три пъти.