Високото кръвно налягане е най-честото оплакване, с което се обръщаме към лекарите за помощ
ХИПЕРТОНИЯТА СЕ ПРЕДАВА САМО ПО НАСЛЕДСТВО

Действително, високото кръвно налягане често се проявява при хора с генетично предразположение към заболяването. Ако вашите преки роднини страдат от високо кръвно налягане, и то във възраст под 50 години, вие също рискувате да наследите от тях това заболяване.

Въпреки това, при 90% от пациентите лекарите не могат да определят точната причина за хипертонията и я наричат първична. Шансовете да се сдобиете с хипертония се увеличават с възрастта, при хора с наднормено тегло, злоупотреба с алкохол, сред пушачите. Тя заплашва също така и почитателите на солените храни, и тези, които водят заседнал начин на живот. Съгласете се, че това е типичният портрет на съвременния човек, ограбен от “радостите на цивилизацията.”

Повишеното кръвно налягане може да бъде симптом на други болести. В този случай хипертонията се нарича вторична. Най-често към нея водят бъбречните заболявания, както и така наречената ендокринна хипертония. Кръвното налягане се повишава, когато е нарушен хормоналният баланс в организма и дава тласък за развитието на болестта. Особено опасно за здравето е високото съдържание на някои хормони, произвеждани от щитовидната и от надбъбречната жлеза, както и от прекалената активност на хипофизата.


АКО КРЪВНОТО СЕ НОРМАЛИЗИРА, НЕ СЕ ПИЯТ ТАБЛЕТКИ

Това е опасна заблуда. Лечението на хипертонията трябва да бъде непрекъснато и под наблюдението на лекар.

Приемането на лекарства при високо кръвно налягане е задължително. А когато то се нормализира, не трябва да спирате приема им. В крайна сметка нормализирането му се дължи именно на лекарствата и когато действието им премине, кръвното налягане може да се повиши отново. Кръвта оказва натиск върху стените на съдовете по различен начин. Когато сърцето се свива (т.е. получава се систола) и в аортата и белодробната артерия се изтласква поредната порция кръв, в кръвоносните съдове рязко се повишава налягането. Това е т.нар. систолично налягане.

Средните му стойности са 110-130 mm. След това сърцето почива - това се нарича диастола. Кръвното налягане в артериите намалява. Стойността на диастоличното налягане е около 70-80 mm и зависи от тонуса на съдовата стена. Показателите за нормално кръвно налягане са еднакви за всички хора над 18 години, независимо от пола и възрастта. Налягане над 140/90 се смята за високо. За идеалното налягане при лечението на хипертонията се приема най-ниското, при което човек се чувства добре. Дори и необичайното налягане със стойности 100/60 за някои хора може да е напълно нормално. Впрочем, ако кръвното налягане не надвишава 140/90 - това може да се смята за голям успех при лечението на високото кръвно налягане. Най-важното е да не се спира лечението.

Какво може да повлияе на кръвното налягане?

- ако сте изпушили една цигара половин час преди измерване на кръвното налягане;

- ако сте пили кафе, чай и други тонизиращи напитки;

- приемането на храна (преди измерване на кръвното налягане не се яде);

- емоционален стрес.


Как да се измерва кръвното налягане?

- около 15 минути преди измерване на налягането не трябва да се променя положението на тялото;

- опитайте се да се отпуснете напълно;

- маншетът трябва да бъде поставен на нивото на сърцето.

Постарайте се да изпускате бавно въздуха от него. Колебанията на стрелките и звуковите тонове, по които трябва да се ориентирате, често не съвпадат. Понякога, преди появяването на първия ясен сигнал (той показва нивото на систоличното налягане), се чуват странични шумове. Ако не сте успели да “хванете” първия тон, преди отново да напомпате маншета, освободете напълно въздуха от него.

За да бъде резултатът по-точен, повторете процедурата след една минута. От всички инструменти за измерване на кръвното налягане най-точни са живачните. Налягането трябва да се измерва и на двете ръце. Ако разликата е по-голяма от 15 mm, трябва незабавно да отидете на лекар - това може да е симптом на някакво заболяване.


КАКВО МОЖЕ ДА НИ ВДИГНЕ КРЪВНОТО

Причини за повишаване на кръвното налягане могат да бъдат травми на главата и мозъчни тумори, някои вродени или придобити сърдечни заболявания.

Към повишаване на налягането може да доведе и употребата на някои лекарства: хормонални контрацептиви, стероидни хормони, нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства, потискащи апетита, и някои антидепресанти.


ОТ КРЪВНОТО ВИНАГИ БОЛИ ГЛАВА

Повишеното кръвно налягане може да бъде придружено от главоболие, слабост, гадене, появата на “мушички” пред очите, болка в гърдите. Но тези симптоми невинаги са очевидни.

Повечето хора не забелязват, че то се е повишило. При съвсем случайно измерване на кръвното налягане или при профилактични прегледи може да се открие наличието на хипертония. И това е голям късмет - много често първата проява на заболяването са усложненията. Тези, които са над 40 години, трябва да измерват кръвното си налягане най-малко веднъж месечно.


ХИПЕРТОНИЯТА НЕ Е ОПАСНА

Това мнение, за съжаление, се поддържа от много хора, които не вземат мерки срещу болестта. И все пак периодичното или постоянното повишаване на кръвното налягане уврежда малките артерии, като по този начин става причина за нарушаване работата на почти всички органи.

Хипертонията атакува мозъка, сърцето, очите, бъбреците, което, рано или късно, води до мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, сърдечна и бъбречна недостатъчност, слепота и отлепване на ретината.

Ако не се предприеме нищо, тогава усложненията са неизбежни. Кратковременният “скок” на артериалното налягане предизвиква същите нарушения, както и продължителното му повишаване. Резките колебания са още по-опасни: в този случай на клетките не им остава време да се приспособят, за да “потушат” внезапното натоварване.