Много находчиви мошеници се “преквалифицират” в нетрадиционни лечители, които всеки ден “изцеляват” хиляди българи
КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ?

Преди да обвиняваме лошите закони и лошата полицейска и прокурорска работа, хората сами трябва да бъдат наясно към услугите на какви лечители се обръщат.

Ако сте решили да използвате методите на алтернативната медицина, проверете лиценза на съответния специалист, съветват експерти.

Всички оригинални лицензи имат номер и серия на документа, също така и печат. При това, ксерокс копие на лиценза не е доказателство за умения и знания. В краен случай може да се направи искане до Министерството на здравеопазването, но това отнема време.

Няма официална статистика за това колко често българите се обръщат към така наречените лечители. От администрацията на здравното министерство твърдят, че данни за броя на хората, които се възползват от услугите на “лечители”, все още няма. Не се знае дали предстои да се направи такава статистика в близко бъдеще.

Междувременно се разбра, че всеки ден кабинетите по алтернативна медицина се посещават от около 3000 човека, а за година броят им е

не по-малко от 1 200 000 души

На въпроса защо все повече хора посещават частни кабинети в търсенето на алтернативни методи на лечение, медиците отговарят без забавяне: “Доверието в традиционната медицина е намаляло, което се дължи и на материално-техническото оборудване в нашите клиники, както и на трудната финансова ситуация, в която са поставени нашите лекари. Заплатите на лекарите са едни от най-ниските в страната.

А и някои от лекарствата се оказаха фалшиви

Затова хората предпочитат “лечителите”, хвърляйки парите си на вятъра.

Но, както твърдят лекарите, 99 на сто от всички клиенти на “лечителите” в крайна сметка идват в клиниките и кабинетите и молят за помощ. За съжаление, на много от тях медицината не може да помогне - вече е твърде късно.


ИМАШ РАЗРЕШИТЕЛНО - СПИШ СПОКОЙНО

С издаването, отнемането на лицензи и регистрацията им се занимава Министерството на здравеопазването. На местно ниво се дава само информация за материално-техническото състояние на кабинетите, което позволява да се предявят искания за получаване на лиценз. За да се получи разрешение за практикуване на някакъв вид алтернативна медицина, е необходимо да се събере пакет от документи.

Освен това всички честни лечители плащат данъци и притежават документи за прилагането на определен вид дейност.

Контролът е много ограничен

Днес в България има официално регистрирани около 347 нетрадиционни лечители. Колко са нерегистрираните - само Бог знае... А държавата може да контролира само тези, които са се регистрирали. Но има много хора, които практикуват лечебна дейност в частните си апартаменти и за съществуването им официални данни няма.